Orbán vs. Medgyessy 2002 - jó-jó, de nem elég jó! Még több pénz jár nektek!

Amíg Medgyessy úriemberként elcsipkelődött Orbánnal a Közgázon, dicsérte a kormány eredményeit, addig Gyurcsányék már rég elterjesztették a köteles beszéd alternatív olvasatát. MZP idén újra visszafogott dicséretekkel próbálkozik, de mindig hozzátesz valamit...

Párton kívüli, pártnélküli, független Péter. A kívülről jövő, egyáltalán nem pártkatona szakember, aki elismeri a Fidesz kormányzásainak eredményeit, minden jót megtartana  sőt: ki is terjesztené azokat!

Ismerős, ugye? Nos, 2002-ben már egyszer volt hasonlóban részünk – csak ott a joviális, annyira emberi Medgyessy Péter volt a csodafegyver (csak őt nem dobták el menetközben, mint klónját, Karácsony Gergelyt... oh wait): aki valóban nagyon független volt, mert tényleg nem lépett be az MSZP-be a rendszerváltás után, csupáncsak MSZMP-tag volt 1965, azaz egyetemista kora óta meg néha pénzügyminiszter „előtte” és „utána” is.

kapcsolódó

Szóval eljött a legendás 2002, ahol Orbán Viktor és kormánya úgy tűnt, jó pozícióból várta a választásokat, és a négy évvel korábbi Horn-vita után most is a Közgázon ültek le beszélgetni. Mert itt tényleg még beszélgetés ment. Itt is látszik (az 1998-as vita után), hogy Orbán mennyire uszít és ássa az árkot: viccelődés, csipkelődés, mosoly, úriemberek udvarias vitája. Csak sajnos Gyurcsánynak 2006-ra muszáj volt vehemens hazudozással kombinált letámadásra kapcsolnia :(( 

kapcsolódó

Szóval a Medgyessyre osztott taktika 2002-ben: úriemberség, viccelődés, néha tiszteletteljes odamondás, a Fidesz vívmányainak elismerése, sőt: kiterjesztése. Idézgessünk!

7:50 ...ami nekem tetszett... tovább is akarom csinálni: az egyik a fiataloknak a lakáshitel kedvezménye, ez egy jó dolog, mi tovább fogjuk csinálni, és amit még szeretnénk, az az, hogy egy szélesebb kör számára tudjuk biztosítani.

Bár a szándék biztosan megvolt, a támogatott lakáshiteleket az MSZP-SZDSZ mégis felszámolta. Lett belőlük svájcifrank-hitel – csak azért emlékeztetünk, mert van egy ilyen tévhit, hogy a Medgyessy kormány túlígért (ez igaz), és be is tartotta (ez nem igaz).

kapcsolódó

A mezőgazdaságban a családi gazdaságok támogatását fenn fogjuk tartani, azt gondolom, hogy kitűnő kezdeményezés  szélesíteni kell. Tehát: meg fogjuk tartani, kell ilyen támogatási rendszer, az én számításaim szerint 3-4000 család gondját megoldja. Mi meg úgy gondoljuk, hogy ennél több embernek a problémáját kellene megoldani, szeretnénk ezért kiterjeszteni ezért az egyéni vállalkozásokra, ami kb. olyan 40 ezer ember. Szeretnénk folytatni a mezőgazdasági üzletrész-kifizetéseket. Szeretném mondani – mert hallottam ilyen híreszteléseket, hogy ha majd a szocialisták jönnek, akkor majd nem lesz ilyen –, hogy ki fogjuk fizetni. És a tandíjhitelt mint konstrukciót helyesnek tartom, megtarthatónak tartom, a visszafizethetőségét szeretnénk javítani. (kamatemeléssel sikerült - a szerk.) Tehát hogy legyen meg a fiataloknak az az esélye, hogy vissza tudják fizetni. És Miniszterelnök Úr, tetszett a Nemzeti Színház is!
37:40: meg lehet-e ezt magyarázni valamivel egy ilyen helyzetben, amikor egyébként a gazdaság teljesítőképes?

Aztán persze volt pár – utólag nézve aranyos – beszólás, mint például az ősbűnnek tekinthető ferihegyi meg 4-es metrós ügyek:

kapcsolódó

55:53: én elmondom, hogy mi az ösvény, az ösvény az az, hogy a másik oldalt is meg kell hallgatni és meg kell egyezni vele – és én azt tapasztalom, hogy ez nem így működött az elmúlt néhány évben (...) mert bizony szerződéseket módosítottak úgy, hogy a másik oldal az nem ment bele. Ilyen például a Ferihegyi Repülőtér használatának a kérdése, de részben ilyesmi volt a metró kérdése is, Miniszterelnök úr.
59:40: azokat a lehetőségeket, amiket kínál a magyar gazdaság fejlődése... szerintem sokkal jobban ki lehetne használni. A magyar mezőgazdaság fejlődése (...) jobb sorsra érdemes. 

Aztán a keleti piacokra hivatkozás, amit Gyurcsány is nagyon erőltetett 2006-ban – mára viszont már "megesznek a kínai orosz hekkerek":

1:07:46: hogy a keleti piacokat vissza kéne szerezni... ugyanis a keleti piacok elvesztése igen nagy veszteséggel járt a magyar gazdaság részére, és különösen abban a térségben, ahol erre épültek fel a gazdasági üzemek, ott ez nagyon nagy kárral járt.

A lengyelek EU-val szembeni érdekérvényesítő képességének emlegetése mint követendő példa:

1:17:24: Olyan feltételeket kell kiharcolni – és erre a lengyel példa elég jó, mert egyébként a lengyelek nagyon jó feltételeket tudtak elérni a mezőgazdaságban... a föld vásárlása kérdésében míg nálunk a türelmi idő 3 év a külföldiek számára, addig a lengyel barátaink 12 évet tudtak elérni.

És persze legyen már végre béke, csak a politikusok csinálják a feszültséget – pl. Feriék a köteles beszédből.

Bár Medgyessynek én tényleg elhiszem, hogy nem akart felfordulást meg erőszakot, ő inkább a kifinomultabb módszerek híve, pl. az IMF-csatlakozás előkészítése kémelhárítóként a 80-as évek hajnaláig... a lovasrohamot, viperákat meghagyta Gyurcsánynak és Gergényinek, ezt adom.

1:31:50: Hogy én milyen országot szeretnék, ami mindannyiunké: ... ahol az emberek békében élnek egymással, nincs árokásás, mindenki foglalkozik a dolgával. Ahol a többségnek is jól megy a sorsa. 

(A végén Orbán Viktor megtapsolja Medgyessyt) ...na és miket is mondott Márki-Zay mostanában?

  • Márki-Zay Péternek tetszik a Fidesz családi adópolitikája: meghagyná a családi adókedvezményt egy kormányváltás esetén is, mert ez a Fidesz nagyon népszerű intézkedése volt.

 

Most négy évig ne az adókról vitatkozzunk, az akadályozná a Fidesz leváltását. Most mindenki fogadja el, hogy egy ilyen adórendszerünk van, ez ne legyen vita tárgya, majd négy év múlva, amikor már egy demokratikus négyéves kormányzás után lehet valódi vitatémává tenni az adózást, majd akkor én sem leszek ellene annak, hogy finomítsunk ezeken az adókon.
...fizetett hirdetésekben hirdeti a Fidesz, hogy bazi nagy adóemelésre készül az ellenzék. Tehát nekünk most egyszerűen nem szabad adóemelésről beszélni, sem csinálni. Tehát egyáltalán, négy évet mindenki bírjon ki, a Fidesznek nagyon népszerű volt a munkát terhelő adók és járulékok csökkentése, az alacsony szja. Ezen nem szabad változtatni. Tehát tessék igenis elfogadni, megtartani.
Azt gondolom, hogy ez megint egy nagyon népszerű intézkedése volt a Fidesznek. Hál’ Istennek az ellenzék sem kampányol azzal, hogy hozzányúlna ezekhez a kedvezményekhez, csak a Fidesz riogat ezzel, de én azt javaslom az ellenzéknek, hogy kollektíven deklaráljuk, hogy nem fogunk hozzányúlni ezekhez, marad. 

Ugyanilyen megfontolásból tartaná meg a rezsicsökkentést:

A rezsicsökkentés kivezetéséről ugyanakkor nem beszél, mert az nehéz lenne, de tovagyűrűző káros hatása van. Szerinte az ingyen adott energia populizmus, de támogatja a szociális alapú komponens megjelenését az energiaárakban.

Értjük (ha még nem lett volna világos): tartsuk meg, de csak taktikai, számító, népszerűségi okokból.

Aztán majd eltöröljük (vö. finomítünk rajta), kiterjesztjük mindenkire: több pénzt az embereknek! Legalább egy fokkal őszintébb, mint Medgyessy volt húsz éve.

És sok-sok fokkal vérszomjasabb.