Orbán Viktor és a röfik: ezek a miniszterelnök legfrappansább disznóvágásos gondolatai

Idén január elején, 13 év után először kerültek ki nyilvános felvételek arról, hogy a kormányfő sertéstoron vett részt. Az esemény alaposan megbolygatta a belpolitikai állóvizet, legalábbis a közélet baloldali térfelén komoly turbulenciát okozott a hagyományőrző cselekedet. Ebből az alkalomból összegyűjtöttük a kormányfő legjobb, témába vágó megszólalásait.

A napi belpolitikában jártas olvasóink tudják, hogy Németh Szilárd főztjénél csak Orbán Viktor hagyományos családi disznóvágásai mozgatják meg jobban a baloldali ellenzéket támogató sajtómunkások fantáziáját.

Az idei öttömösi böllérkedés azonban joggal tartott számot élénk médiaérdeklődésre, mivel 13 után először kerültek ki videófelvételek az eseményről.

Errefelé még nem öltem disznót 

– hangzott el a miniszterelnöktől, mikor a gazdát köszöntötte a portára belépve.

Izgalom tehát akad bőven. Az ünnepi hangulatban talán megengedhetünk magunknak némi nosztalgiázást. Elevenítsük fel, melyek voltak Orbán Viktor legemlékezetesebb megszólalásai a disznóvágással kapcsolatban:

Összmagyar ügy:

Matyi bácsi szakértelmében teljesen megbízunk Békefi Istvánnal együtt. Egy közös ügy, a jó kolbász vezérel mindannyiunkat.

– mondta a miniszterelnök a csabai kolbásztöltő-fesztiválon, amelynek évek óta résztvevője. 

Azután választották a csapat tagjává, hogy egy politikai találkozón beismerte a békéscsabai párttársainak, hogy rendelkezik némi ismerettel a disznó feldolgozás terén. A szülői háznál minden évben vágtak disznót, és ezt a hagyományt a mai napig folytatja a családjával.

Minden évben vérfürdő:

Ha elég hideg van a disznóvágáshoz, az első jószágot már karácsony előtt levágom Felcsúton, ahol életem egy részét töltöttem. A munkában böllér segédkezik, én a mester mellett dolgozom. Szeretem ezt a foglalatosságot, hozzátartozik a télhez

– mondta a miniszterelnök egy interjú kérdésére válaszolva.

A miniszterelnök felesége, Lévai Anikó is megerősítette az elmondottakat. Egy kolozsvári MPP-s kampányrendezvényen mesélt arról, hogy nem telhet el úgy év a háztartásukban, hogy sor ne kerülne egy malacka étkezési célú felhasználására.

Az előkészítés művelete a legtöbb esetben családi körben zajlik, a sajtó kizárásával. Az Orbán család ugyanis is éppúgy őrzi saját hagyományos módszereit, mint minden becsületes magyar ember.

A titkolózás alól egyszer volt kivétel. A legemlékezetesebb disznóvágásra 2009-ben került sor, akkor az OVTV-n egy rövid videó is megjelent a jeles eseményről.

A videóban Orbán Viktor többek között elmondta:

A disznóölés lényege a tradícióban van, hogy minden mindig ugyan úgy történik.

Hozzátette, hogy a tradíció része, hogy összesen 11 fajta ételt készítenek el, mire estére befejeződik a malac feldolgozása.

A kolbász titka a törődés

– tudhatta meg ország világ az egyik titkot a kisfilmből. Aki ugyanis a mennyiségre megy, siet, az elmulasztja a lelkét, a törődését beletenni, így az íze sem lesz jó.

Feltétlenül kapcsolódik a disznóvágáshoz, az a két idézet, amelyek valamilyen oknál fogva mégsem a gasztronómia aranykönyvének lapjain maradnak az utókorra:

Az a fajta, aki disznóvágáson vacsorára érkezik, de nem bánja senki, mert legalább nincs láb alatt

– mondta a miniszterelnök a szokásos Kossuth Rádióban adott péntek reggeli interjújában Karácsony Gergelyre utalva.

Nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor röfis hasonlattal szúrt oda az ellenfeleinek. 

Disznóból sok van az országban, a kelleténél mindenképpen több

– jelentette ki áthallásosan.