Orbán már a laborjában is összeomlasztotta az ellátórendszert


Szokásomhoz híven ismét az ellenzéki sajtóból tájékozódom, így elfogultsággal nem vádolhat senki (illetve dehogynem, de nem emiatt). Az Indexet és a Portfolio.hu-t hívtuk segítségül: Ma van nyitva utoljára Ausztria.

Ausztriában a legmagasabb az új koronavírus-fertőzöttek aránya a világon – derül ki az Our World in Data online adatbank rangsorából. Ausztriában a hétnapos átlagot nézve 831 új fertőzött jut egymillió lakosra, és ezzel megelőzte Georgiát (781), Svájcot (743), Csehországot (674) és Szlovéniát (668). Azonban míg Svájcnak és Csehországnak látszólag sikerült megfékezni a járvány terjedését, Ausztriában október közepe óta meredeken emelkednek a számok.

 

Ám sajnos az egymillió főre jutó halálozásokat tekintve Magyarország áll rosszabbul - és Orbán Viktor miniszterelnököt is jogosan inkább ez a mutató foglalkoztatja.

Emlékeztetőül: november 3-án az osztrák kormány már szigorításokat vezetett be, de mivel ezek nem hozták a kívánt eredményeket, kedd 0 órától további lépésekre kényszerül - jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár szombati sajtótájékoztatóján.

  1. egész napra kiterjesztik a kijárási korlátozást;
  2. az alapellátást nyújtó boltokon kívül minden üzlet bezár (tehát a fodrászok, kozmetikusok is)
  3. home office-ra térnek át mindenütt, ahol csak lehetséges;
  4. az iskolák minden évfolyamon digitális oktatásra állnak át, az óvodákban csak ügyelet lesz.

A tervek szerint december 6-áig maradnak hatályban a fenti intézkedések - azzal a céllal, hogy megmentsék a karácsonyi időszakot.

A kancellár szerint azért van szükség további korlátozásokra, mert az eddigi intézkedések nem csökkentették megfelelő mértékben a fertőzöttek számát.    Kurz azt kérte az osztrákoktól, hogy lehetőség szerint legfeljebb egy emberrel találkozzanak.

Mindamellett, hogy szomszédainknak és saját magunknak is sikeres védekezést és minél hamarabbi kilábalást kívánunk, azért egy szóra érdemes megállni. Mást se hallunk ugyanis az itthoni hivatalos és alternatív ellenzéki médiában, hogy Orbán félrekezelte a járványt. Ellenzéki politikusok, önjelölt vírusszakértők és újságírók ítélkeznek maximális magabiztossággal egy olyan témában, amihez nem értenek, de akár tehettek is volna ellene.

kapcsolódó

Akkor most nézzük meg újra az osztrák híreket:

Kurz ezek szerint beismerte, hogy ők is félrekezelték a járványt? Esetleg személyesen Orbán kezelte félre a járványt odaát is? A belgák, spanyolok, britek, az annyira irigyelt svédek, csehek, szlovénok fajlagos halálozási mutatói azért rosszabbak a mieinknél, mert ott is a Fidesz kormányzott félre?

Eléggé méltatlan emberéletekről a statisztika nyelvén vitatkozni, és egy halott is sok. Ez nem verseny.

És még méltatlanabb ezt a nemzetközi válságot belpolitikai alantas lázításra használni. Mint láttuk, Amerikában már több fronton is sikerült nekik.

Ne hagyjuk szó nélkül.

Borítókép forrás: MTI