Orbán: Ha meglesz a vakcina, mi terítjük le a vírust és nem ő minket

A miniszterelnök a TV2 Tények című műsorának adott interjút


A koronavírus-járvány miatt jelentős szigorítások léptek életbe szerdától.

A miniszterelnök szerint az intézkedések nélkül az orvosi ellátás a kórházakban a megfelelő biztonsággal és színvonalon nem teremthető meg, elfogynának az orvosok és az ápolók.

Az ágy, maszk, lélegeztetőgép van, de orvos nem lenne elég.

Forrás: Facebook
Forrás: Facebook

A számok azt mutatták, ha így megy tovább minden, akkor ötven százalék esély van arra, hogy a kórházak kibírják a terhelést. Most, hogy meghoztuk az intézkedéseket ez a valószínűség 99,9 százalék.

- mondta el Orbán Viktor.

Az elmúlt harminc évben nem látott szigorú intézkedések léptek életbe, így az este nyolc és reggel öt közötti kijárási korlátozás elrendelése. 

Orbán Viktor az egészségügyi ellátórendszert hősiesnek nevezte, szerinte emberfeletti munkát végeznek az orvosok, az ápolók és a kórházi dolgozók.

Az intézkedések őket is segítik és így "bírni fogják a terhelést és állni fogják a sarat."

- mondta el a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint ha meglesz a vakcina, akkor

mi terítjük le a vírust és nem ő bennünket.

Rendőri és katonai járőrcsoportok vegyesen figyelik majd, hogy a szabályokat mindenki  betartja.

A szigorítások hatásának érzékeléséhez legalább két hét szükséges. A miniszerelnök elmondta: Ausztria a mi felderítő egységünk, őket követjük és az ő intézkedéseik két hét múlva hozzák meg az eredményt. Mivel az intézkedések nálunk is hasonlóak, ezért helyes így számolni.

Forrás: Facebook
Forrás: Facebook

A karácsonyi ünnepekre és a családi összejövetelekre célozva, arra a felvetésre, hogy vajon mennyien lehetnek együtt a bejgli felvágásánál, Orbán Viktor azt mondta:

„erre őszintén, egyenesen, teljes felelősséggel, biztos választ nem tudok adni."

Két hét múlva látható lesz a védekezés és a szabályok eredménye, így akkor tudja megmondani, lehetnek-e 10 főnél nagyobb karácsonyi családi összejövetelek.

A vállalkozások megsegítéséről így nyilatkozott a miniszterelnök:

„Hamarosan lesznek olyan döntéseink, amelyek megnövelik a vállalatok esélyét, hogy talpon maradjanak, túléljenek és meg is erősödjenek  a következő hónapokban."

Orbán Viktor adócsökkentésről is beszélt, mert minden vállalkozást azért kell talpon tartani, hogy ne bocsássák el az embereket, hogy munkát adjanak a többi embernek és el tudják tartani a családjukat.

„A munkaalapú gazdaság gondolatából nem fogunk engedni a válságkezelés idején sem."

Íme a teljes videó:

Címlap és borítókép forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher