"Itt a Feri": És akkor Gyurcsány Ferenc egy hónappal a választás előtt elkezd kampányolni

A Kapitány azt kérte, ne kampányoljak, de azért előtte én még egy kicsit mégis kampányolok. Feri.

Nagyon jó találkozó volt, Arató Gergellyel mentem. Azt kérte a kapitány, hogy ne kampányoljak. Így fogok tenni. Akkor így

– szólt Gyurcsány Ferenc még december elején, és innen úgy tűnt, hogy talán duzzogva, talán taktikusan; de mindenképpen feltűnően hátrahúzódva, szófogadó csöndben figyeli Márki-Zay ámokfutását.

„Valami” azonban történt, és – némi eufemizmussal élve – a polarizált megítélésű exminiszterelnökünk egy hónapig se bírta.

  • Az tényleg csak zárójeles, hogy már december 17-én feltűnt dr. Oláh Valaki standjánál aláírni és fotózkodni.
  • A karácsonyi-újévi tűzszüneti időszakot egy-két nosztalgiafotóval meg némi mészárosozással próbálta a megállapodás szerint átvészelni (idáig érezni, hogy majdnem beledöglött).
  • Aztán január 6-án már őszintén kihirdette, hogy Legyen Magyarország mindannyiunké. 10-én Orbánt és a focit szidta, 20-án pedig már aktivistákat toborzott Facebook-oldalán azzal a fenyegetéssel felérő mézesmadzaggal, hogy még főz is nekünk egyet!
  • Ennyivel természetesen nem úsztuk meg: január 25-én a várpalotai csapattal tűnt fel közös fényképen, február 11-én pedig profin és lazán évet értékelt. Komolyan, főleg Márki-Zay Péterrel összehasonlítva volt üdítő látni és hallani, hogy milyen magabiztosan és lazán lubickolt kedvenc szerepében. Márki-Zay előadása alatt pedig már mi szurkoltunk, hogy többet ne bakizzon.
  • Ja, és valóban: Márki-Zay év- és évtized-értékelőjének előzenekarában tényleg csak Gyurcsány felesége, Dobrev Klára képviselte a Demokratikus Koalíciót. 
  • Február 12-én aztán folytatódott a nemkampány-sorozat: ismét Oláh Valaki, Varju Laci (ő írta, nem én), Arató Gergely, Barkóczy Balázs társaságában bukkant fel. De Ferenc bevetődött szülővárosában, Pápán is, és hol a vége! Mert még csak most megy Bicskére, Újpestre, Dabasra, Kecskemétre, és sorolhatnánk.
Itt a Feri!

– hirdeti szellemesen.

Forrás: Gyurcsány Ferenc FB
Forrás: Gyurcsány Ferenc FB

Azt kérte a kapitány, hogy ne kampányoljak. Így fogok tenni. Akkor így. De előtte egy kis unga-bunga kampány!

Vagy ez még talán nem számít kampányolásnak?

Jó, hát a Facebookon politizálni simán csak önmegvalósítás meg a követőkkel való kapcsolattartás céljából is lehet. A kampánynyitókon, standolásokon való részvétel pedig „csak úgy ott levés”? Talán tényleg csupán definíciós kérdés ez.

VAGY...

Ferenc testvér mégis kampányol, hiába kérte Márki-Zay ennek ellenkezőjére, és ő hiába tett erre ígéretet.

Elméletünk:

Ferenc testvér nem túl meglepő módon tudja, hogy Márki-Zay totális rottyon van, saját szövetségesei is teljesen letettek róla (nem mintha korábban annyira bíztak volna benne), és mindenki már az ellenzéki oldal újrafelosztására, de leginkább teljes leuralására készül. Persze főleg Gyurcsányék és a DK. 

-Lesz 25 meztelen férfi gumi nélkül, meg minden jó!
-Lesz 25 meztelen férfi gumi nélkül, meg minden jó!

Amikor az ATV-s VOKS 2022-ben is már csak egyedül Pulai és Ujhelyi védi igazán Márki-Zayt, és a népszavás Horváth Gábor is inkább csak hümmög Lampé Ágnessel kiegészülve, na, ott már feltehetően van baj. És az Ötről már nem is beszéltünk, ahol már-már túlzásba is viszik a fanyalgást saját oldalukkal szemben.

Netán Márki-Zay Péter gondolta volna meg magát, és mégis felhívta volna Gusányit (Fekete Pákó óta imádjuk), hogy: 

gyere vissza, Feri, segíteni kell?

Még ez se lehetetlen – bár mint tudjuk, Márki-Zay Péter nemrég úgy gondolta, hogy ő most ellenzéket is váltott. Lehet, hogy nem pont így gondolta.

Mi mégis arra tippelünk, hogy a Demokratikus Koalíció itt az egész szoclib térfelet fel szeretné falni: erre pedig a jelek szerint kiváló esélyei vannak.

És még csak dolgozniuk se kell.