Olcsó magamutogatás a Levegő Munkacsoport celebekkel teletűzdelt kampánya

Közel 30 színész, műsorvezető és énekes csatlakozott a Levegő Munkacsoport által szervezett #freeair – Ne égesd el! elnevezésű kampányhoz, amelyet a lakossági hulladékégetés visszaszorításának érdekében hirdettek meg. Az ezzel járó kisfilmben hatan szerepelnek, a többiek pedig a közösségi média felületüket használják az üzenet közvetítésére.

Alapvetően az ügy nemes, a szándék becsülendő, a megvalósítás pocsék.

Felmerül az emberben a kérdés, hogy a notórius szemétégetők közül vajon ki követi Jaksity Kata vagy Molnár Áron facebookos oldalát? Vajon melyikőjük gondolhatja azt a kisfilm megnézése után, miután Puskás Peti énekes bociszemmel belemondja a kamerába, hogy tüzelni ciki, hogy „A terem búráját, innentől fogva én ugyan nem gyújtok több tüzet az udvar közepén döglesztő melegben!”?

Forrás: Facebook/Jaksity Kata

Így ugyanis ez a kampány nem lett más, mint egy magamutogató jóemberkedés. A budai lakóparkok elit világából alászálló hipokrita celebek megint csak öncélú becsillogása ez, nem más. A #freeair szlogen pedig nem is lehetne életidegenebb a koncepció célközönségétől.

Aki szerint majd attól, hogy Tóth Vera felhívja a figyelmet a szemétégetés káros hatásaira az insta-profilján egy olyan kép társaságában, amin párjával gourmet kovásszal készült pizzát és prémium vörösbort fogyasztanak, majd Horváth Imre nyugalmazott cipőkészítő és bőrdíszműves karakószörcsöki lakos többször is átgondolja, hogy begyújtson-e szemétből? Érdekes elképzelés.

Vajon a koncepció kidolgozói jártak-e valaha a Nagykörúttól távolabb, mint 500 méter? Ha nem, talán érdemes lenne egy kicsit szétnézni a komfortzónán túl is. Vidéken ugyanis ha az önkormányzat nem biztosítja a zöld hulladék elszállítását, - és most jön a meglepetés, a helyiek fűtéshez használják a lombritkításból, szőlőmetszésből, növényzetgyérítésből származó kiszárított nyesedéket. Szerencsésebbektől darálás után az önkormányzat igény szerint elszállíttatja a felesleget. A konyhai hulladék a komposztálóban, vagy a háziállatok eledeleként végzi. Szemetet, műanyagot, egyéb szervetlen anyagokat meg csak a legbunkóbbak égetnek. Nem összekeverendő tehát a hulladék feldolgozása és a tahó környezetkárosítás!

Kicsit olyan érzése van az embernek a kisfilm láttán, hogy mivel a petíciók divatja szépen lassan kimúlt, azok állandó aláíróit, a Parti Nagy Lajosokat, Závada Pálokat, Hegedűs D. Gézákat leváltja egy új, silányabb generáció, a dolgokért kisfilmekben aggódó képmutató celebek társasága. Ők is valahogy mindig ugyanazok, pont mint elődeik. Így jöhetnek a Nagy Ervinek, Kovács Patríciák és a Molnár Áronok. Az olyan nemes ügyekért, mint amilyen például a szemétégetés visszaszorítása, érdemesebb és hasznosabb lett volna inkább anyagiakkal beszállni, mert félő, hogy a fentebb írt okok miatt nem lesz hatásos a reklámhadjárat. De ha mindenképp a csillogást választja a celebsereg, elgondolkodhattak volna az egyszer használatos műanyagokra vagy a textilipar környezetszennyező hatására felhívni a figyelmet, például azzal, ha nem isznak több Red Bull vagy Coca-Cola terméket és nem hordanak cigarettázó maláj  5 éves gyermekmunkások által varrt márkás cuccokat. A Levegő Munkacsoport pedig, ha úgy ítéli meg, hogy a szabályok nem büntetik kellő szigorral a szemétégetőket, a kormányhoz is fordulhatott volna. Már akkor többre mentek volna.