Olajmágnások, hollywoodi csillogás, milliós tanulmányok - bemutatjuk Szabó Tímea amerikai mentorának családját

Daniel Langenkamp az amerikai társadalom legfelsőbb kasztjába született bele, olyan helyre, ahol pénzből, hatalomból és befolyásból nincs hiány, a nemzetköziség pedig alap. Feltehetően ez imponált a Szegeden kommunikációt tanuló fiatal magyar lánynak, aki követte a rejtélyes férfit a globális politika boszorkánykonyhájába. Szabó Tímea így belekóstolhatott a tengerentúli luxusmilliomosok életébe: cikkünkben megmutatjuk, hogyan élnek ezek az emberek, és újabb részleteket közlünk Daniel Langenkamp életútjából, aki karrierje csúcsán Barack Obama külügyi szóvivője volt.

  • Daniel Langenkamp központi szerepet játszott Szabó Tímea nemzetközi múltjában, hiszen több szerkesztőségben, majd a Harvard kutatóprogramjában is együtt dolgoztak. 
  • Ez Langenkamp kapcsolatai miatt önmagában véve is problémás, később azonban kiderült az is, hogy Langenkamp az amerikai külügyminisztérium szóvivője volt Barack Obama idején. 
  • Mivel az ügy akár nemzetbiztonsági kérdéseket is felvethet, a Kontra utánajárt, mi mindent lehet tudni a rejtélyes mentorról és a családjáról.
  • Langenkamp érdeklődésének középpontjában a migráció áll, munkája során többek között megjárta Afganisztánt és Elefántcsontpartot is.
  • Több generáció óta olajiparban utazó családból származik. Édesapja dúsgazdag olajmágnás, aki beszállt a politikába is. Két alkalommal is magas kormányzati tisztséget viselt a demokraták országlásakor, továbbá a demokraták kerületi elnöke is volt.
  • Egyik testvére Hollywoodban próbált szerencsét, felesége pedig szintén az amerikai külügyben mozog. 
  • Ahogy ennyiből is kiderült, Lagenkampék a legfelsőbb amerikai köröknek a tagjai, így Szabó Tímea igen előkelő és befolyásos társaságba került. 

Daniel Langenkamp az Oklahoma állambeli Tulsában látta meg a napvilágot, és ahogy mondják, nem született rossz helyre.

Olaj és absztrakt festmények

Édesapja, az 1936-os születésű Robert Dobie Langenkamp többgenerációs olajipari családból származik: felmenői az 1920-as évek oklahomai olajipari fejlesztések úttörői voltak.

Mint életrajzából kiderült, fiatalon terepen dolgozott, az iskola alatt pedig egy olajfinomítóban. Miután a Stanford és a Harvard jogi karára járt, olaj- és gázipari jogot hallgatott Oklahomában. Később két alkalommal is kinevezték az Energiaügyi Minisztérium olaj- és gáziparért felelős helyettes államtitkárnáak, ahol többek között a hajózási kőolajtartalékért (Naval Petroleum Reserve) felelt.

Állami megbízatásának végeztével megalapította saját olajipari vállalkozását, ami 15 évig működött.

A tudományos életben is megfordult, a Tulsai Jogi Egyetemen „energiaügyi professzorként” tanított. Emellett kinevezték a Nemzeti Energiajogi és Energiapolitikai Intézet igazgatójának is.

A Külügyminisztérium és az Energiaügyi Minisztérium energetikai tanácsadójaként is dolgozott Kazahsztánban, a Grúz Köztársaságban, Sao Toméban és Irakban. Továbbá szakmájával kapcsolatban előadásokat tartott Ghánában, Angolában, Ugandában, Egyiptomban és Argentínában is.

Pénz, befolyás, hatalom - Robert Dobie Langenkamp. Forrás: Youtube
Pénz, befolyás, hatalom - Robert Dobie Langenkamp. Forrás: Youtube

Először egy washingtoni művészlányt vett feleségül, Mary Alice Langenkampot, születési nevén Mary Alice Myerst. Az olajmágnás mind a négy gyermeke tőle származik, tehát ő Daniel Langenkamp édesanyja. Elérhető biográfiája szerint 1939-ben született New Yorkban, és a George Washington Egyetemen nemzetközi kapcsolatokat tanult.  Az 1950-es években kezdett festeni a második világháború utáni absztrakt expresszionizmus jegyében. Jelenleg a virginiai Charlottesville-ben és a franciaországi Malaucene-ben található műtermei között ingázik. A honlapján olvasható információk szerint absztrakt műveiből a világ minden táján állítottak ki. 

Absztrakt expresszionizmus és a CIA. A Központi Hírszerző Ügynökség az absztrakt expresszionizmusban hatásos fegyvert látott a hivatalos orosz művészeti irányzattal, a szocialista realista művészettel szemben. Amerika maga volt a szabadság földje, míg Oroszország gyakorlatilag el volt zárva kulturálisan – legalábbis a CIA ezt az üzenetet akarta közvetíteni.

Robert Dobie Langenkamp 1995-ban újraházasodott, másodszorra egy Sandra nevű nővel kötötte össze az életét, aki szintén művészféleség. Közös gyerekeik nincsenek.

Hollywood, Tajvan 

Daniel Langenkampnak három testvére van: Heather, Matthew és Lucy.

Közülük Heather a legismertebb, hiszen őt hollywoodi színésznőként fény és pompa veszi körbe.

A Langenkamp-lány a Harvardra és a Stanford Egyetemre is felvételt nyert. Washingtonban a National Cathedral School nevű magániskolában tanult, ott, ahová a szenátorok gyerekei is járnak. Heather igen jól teljesített, egyedül Elizabeth Rice, az ENSZ jelenlegi nagykövete tanult jobban nála. A lánynak is politikai pályát szánt az édesapja, őt azonban nem érdekelte a közélet.

Nem úgy a filmek. Egy válogatónak köszönhetően bekerült a Nickel Mountain című 1984-es moziba, innen pedig egyenes út vezetett felfelé. A Rémálom az Elm utcában (1984) című közismert horrorfilm hozta meg számára az igazi sikert, amelyben Nancy Thompsont játszotta. A filmet Wes Craven rendezte, a színésznő még kétszer alakította a karaktert a kilenc filmből álló, eredeti sorozatban. Bár Hollywood élvonalába sosem tudta felküzdeni magát, a mai napig szerepel (leginkább) B-kategóriás filmekben, sőt, időközönként producerként is felbukkan a neve.

Hollywood másodosztályába jutott fel Heather Langenkamp Forrás: IMDB
Hollywood másodosztályába jutott fel Heather Langenkamp Forrás: IMDB

Matthew Tajvanban kötött ki, és egy helybéli lányt vett feleségül, hogy aztán Új-Zélandon igazgasson egy kisvállalatot. A szigetországban egy Langley-iskolába járt, és állítása szerint társaival úgy járta be biciklivel és gyalog Kínát, hogy több alkalommal is letartóztatták őket. A Langenkamp-fiú a Phi Beta Kappa Society (ΦΒΚ) tagja is egyben, a szervezetnek nem meglepő módon szabadkőműves-kapcsolatai is vannak.

A legfiatalabb testvér, Lucy Washingtonban tanult, jelenleg pedig ápolóként dolgozik, és nem mellesleg édesanyjához hasonlóan tehetséges művész. Tibetben tanult egy évet, ahonnan festményeket vitt haza.

Migráció mindenek felett

Daniel Langenkamp tehát kifejezetten erős családi háttérrel a háta mögött vette nyakába a világot. Olyan helyre született, ahol pénzből, befolyásból és hatalomból nem volt hiány, a nemzetköziség pedig alap volt.

A család egyértelműen a demokratákhoz húz,  ezt jól mutatja, hogy Daniel Langenkamp édesapja, az olajmágnás egy időben a párt kerületi elnöke volt.

Daniel Langenkamo és családja. Forrás: Malangenkamp.com
Daniel Langenkamo és családja. Forrás: Malangenkamp.com

Szintén egyértelmű politikai elköteleződésére utal, hogy a republikánus Ronald Reagan 1981-es elnökválasztási győzelmét követően az idősebb Langenkampot megkérték, hogy távozzon a tisztségéből. Addig, 1976 és 1981 között a Carter-adminisztrációnál a stratégiai olajkészletekért felelt. Tapasztalatai alapján később azt tanácsolta a kormányalkalmazottaknak, hogyha bukik a pártjuk, azonnal mondjanak fel.

Fia ugyanazon a politikai ösvényen halad: a demokratákat szolgálja, és kormányzati tisztséget vállalt, mégpedig Obama idején. De erről később!

Daniel Langenkamp 1987 és 1992 között Columbia Egyetemre járt, amely nagy kutatóegyetem, és fennállása óta közel 100 Nobel-díjast adott a világnak. A New Yorki-i magánegyetemre magától értetődően nem könnyű a bejutás: a szigorú felvételi procedúra mellett mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk az érdeklődőknek.

2015-ben éves szinten 51 ezer dollárba (jelenlegi árfolyamon: 15 millió forint) került a tandíj, amit 12 ezer dollárral (3,7 millió forint) fejelt meg a kollégiumi elhelyezés. Az árak azóta meredeken emelkedtek.

Ezt követően a békefenntartókhoz csatlakozott, hogy aztán nem sokkal a rendszerváltás után Magyarországon kössön ki, és angolt tanítson. Ahogy korábbi cikkünkben már beszámoltunk róla, ezzel párhuzamosan budapesti angol nyelvű lapoknál is megfordult. Újságírói pályafutása a Budapest Week szerkesztőségében kezdődött, ahol előbb riporterként, majd szerkesztőként dolgozott.

Ezután előbb a Budapest Business Journal újságírójaként, majd (1998 és 2000 között) a Reuters magyarországi tudósítójaként kereste a kenyerét, de írt a Boston Globe-nak és a Christian Science Monitornak is.

A magyarországi kalandot követően visszatért az Egyesült Államokba: 2000-ben felvételt nyert a bostoni Tufts Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakára, ahol 2002-ben diplomát szerzett.

Itt többek között „Az afganisztáni segítségnyújtás céljai és hatásai” címmel publikált egy több mint 100 oldalas anyagot, úgy, hogy közben a Harvard kutatóprogramjának tanácsadója is volt.

Mint ismert, ez volt a legszembetűnőbb kapcsolódási pont Szabó Tímea és Daniel Langenkamp életútjában: a magyar fővárosban megismerkedő fiatalok teljesen váratlanul a világhírű egyetem egyik kutatócsoportjában találták magukat. Ez egyben azt is jelenti, hogy a rejtélyes amerikai férfi juttatta be a magyar politikust a Harvardra, ami nem akármilyen kapcsolatrendszert feltételez, főként, hogy Szabónak csupán egy Magyarországon szerzett kommunikáció szakos diplomája volt.

Miután elváltak az útjaik, Langenkamp az állami szektor felé vette az irányt, ahol megtalálta a számításait: 2004 óta az amerikai külügy kötelékében teljesít szolgálatot. Ekkoriban vette feleségül a szintén diplomata Sarah Langenkampot, akivel egyébként korábban egy osztályba járt. Mindenképpen érdekes, hogy

házastársként több alkalommal is ugyanabban az országban voltak kiküldetésen.

Az interneten elérhető információk szerint Sarah Langenkamp 2018 és 2019 között többször (itt, itt és itt) is megfordult Elefántcsontparton, ahol férje az amerikai nagykövetség PR-felelőseként nyitott meg egy konferenciát.

Elefántcsontparti kalandok. Forrás: Twitter
Elefántcsontparti kalandok. Forrás: Twitter

A páros egyébként jelenleg az ukrán fővárosban, Kijevben teljesít szolgálatot: Daniel Langenkamp sajtóattaséként, felesége pedig a Nemzetközi Narkotikum- és Rendészeti Ügyek Osztályának igazgatójaként tevékenykedik.

Szabó Tímea mentora kifejezetten aktív politikailag. 2020-ban a kijevi nagykövetség nevében ukrán nyelven szankciókat jelentett be az orosz ügynökök ellen, akik szerinte befolyásolni akarták az amerikai elnökválasztást. Arról is beszélt, hogy aki a szankcionált személyekkel üzleti kapcsolatot tart fent, az a saját maga érdekeit is veszélyezteti.

Tavaly arról nyilatkozott az Ukrinformnak, hogy Ukrajnában az oltásellenes tüntetők az orosz narratívát terjesztették.

Idén pedig a Kyiv Postnak adott interjújában élesen bírálta Oroszországot, többek között az Ukrajnával szembeni agresszió és a gázszállítással kapcsolatos fenyegetőzések miatt.

LinkedIN oldala szerint emellett az amerikai külügyminisztérium törökországi irodavezetője, valamint a washingtoni központú Népesedési, Menekültügyi és Migrációs Hivatal tanácsadója is.

Az amerikai fellegekben. Ahogy korábban megírtuk, Szabó Tímea mecénása pályafutása csúcsán az amerikai külügyminisztérium szóvivője volt. 2014 és 2015 között, Barack Obama második elnöki ciklusának idején többször is nyilatkozott ebből a pozícióból, mindannyiszor migrációpárti álláspontot képviselve. A bevándorlás támogatása – ahogy Szabónak is – egyébként alapjaiban határozza meg a politikai jellegű tevékenységét, elég csak a kétezres évek elején megesett afganisztáni kalandjára gondolni. Mindenesetre Langenkamp ebben az időben nagyon magas pozíciót töltött be a szövetségi kormányban: konkrétan az egyik legfontosabb minisztérium egyik befolyásos vezetője volt.