Október 23-án bebizonyosodott: a baloldali pártoknak a Pride az egyetlen identitásképzőjük, semmi kötődésük nincs a nemzeti ünnepekhez

"A mai baloldalt egyedül csak a szexuális kisebbségek egyfajta fetisizálása érdekli. Erről van csak mondanivalójuk, és csak ezért tudnak lelkesedni. Ez a valódi oka annak, hogy miért csak háromezer ember volt kíváncsi rájuk a nemzeti ünnepen. A baloldali identitásnak nem része a nemzet és a haza. Nekik csak a Pride a fontos!" Kovács András, az Origo belpolitikai rovatának vezetője azt elemzi a Kontrán, miért voltak nagyon kevesen a baloldali összefogás október 23-i demonstrációján.

Míg az október 23-i Békemeneten több százezer ember ünnepelt, és emlékezett az 1956-os és 2006-os hősökre, addig a baloldal rendezvényén még a propagandisták szerint sem voltak többen háromezernél.

Miért ez a hatalmas különbség? Miért ez az érdektelenség? Főleg abból a  szempontból volt furcsa a teljes passzivitás, hogy egy héttel ezelőtt még több mint 370 ezer szavazatot kapott a baloldal aktuális messiása, aki most szintén beszédet mondott.

Az okok megértéséhez érdemes egy kicsit hátrébb lépni.

Az elmúlt tizenöt-húsz évben rengeteg politikai gyűlést, akciót, népszavazást és választási kampányt követtem figyelemmel. Ennyi idő alatt már le lehet vonni bizonyos következtetéseket. Ha a jobboldali demonstrációkra, megemlékezésekre tekintek ilyen időtávbóln, akkor azt látom, hogy  nagyon szoros összekötő elem alakult ki a résztvevőkben. Ez a közös identitás már több évtizede megvan. A legegyszerűbben pedig úgy lehetne összefoglalni: kiállás a nemzeti érdekek mellett.

A baloldali demonstrációk ezzel ellentétben általában egy-egy ügy mellett vagy ellenében szerveződtek. Volt netadó elleni, tandíj elleni, a szolgálati nyugdíjazást érintő szigorítás elleni demonstráció, de a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók fizetésemelése mellett is tüntettek.

Ezeken a megmozdulásokon nem alakult ki közös identitás. Ráadásul mivel ezek nagyrészt ágazati ügyek melletti kiállások voltak, így a közönség soraiban voltak baloldaliak, bizonytalanok és igen, jobboldaliak is. Ezek a közösségek nagyon gyorsan létrejöttek, de ugyanolyan gyorsan szét is estek. Hosszú távú politikaformáló hatása egyiknek sem lett, nem is lehetett.

Életkép az ellenzék október 23-ai tüntetéséről Forrás: Kontra/Kozma Zsuzsi
Életkép az ellenzék október 23-ai tüntetéséről Forrás: Kontra/Kozma Zsuzsi Forrás: Kontra/Kozma Zsuzsi

A baloldalon azonban mégis létezik egy, azaz egy olyan demonstráció, amely időközben identitásképző elemmé vált. Ez pedig az úgynevezett Pride. Ha a baloldali tüntetésekre gondolok az elmúlt tizenöt évből, akkor egyedül a Pride az, ahol valóban sokan voltak és vannak, és ez a létszám az elmúlt években csak nőtt. Igen, mára ez lett a baloldal legfőbb identitása.

A baloldal nem közös március 15-hez, nem augusztus 20-hoz, nem október 23-hoz kötődik. Nem lett baloldali identitásképző az 1918-as őszirózsás forradalom, és nem lett fontos szerepe 1946. február 1-nek sem, amikor kikiáltották a magyar köztársaságot. De az 1989-es rendszerváltás sem igazán fontos a számukra.

Egyetlen hazai történelmi esemény sem határozza meg tehát a hazai baloldal hovatartozását.

Míg az egyik oldalon a Békemeneten résztvevők számára alapvető identitásképző elem a magyar szabadságharcos hagyományokhoz való kötődés, a nemzeti érdekek melletti kiállás, a határon túli magyarság megmaradásának a képviselete, addig a másik oldalon csak a Pride maradt. A mai baloldalt egyedül csak a szexuális kisebbségek egyfajta fetisizálása érdekli. Erről van csak mondanivalójuk, és csak ezért tudnak lelkesedni. Ez a valódi oka annak, hogy miért csak háromezer ember kíváncsi rájuk október 23-án. A baloldali identitásnak nem része a nemzet és a haza. Nekik csak a Pride a fontos!  

A szerző az Origo belpolitikai rovatának vezetője