Óbudán is újjáéled Demszkygrád

A város mindenkié, aki hajléktalan

Óbuda mindig többet érdemelt volna.

Már Krúdy is így látta, aki szimplán méltatlannak tartotta, hogy a városrész „csak" a szerinte lekicsinylő III. sorszámot kapta az 1873-as városegyesítéskor, holott ősidőkre visszanyúló történelme szerinte leginkább Óbudát jogosította volna fel az I. kerület megtisztelő címére.

Az óbudaiak beleegyeztek, hogy a magyar főváros centruma Pesten legyen, a pesti városházáról igazgassák ezentúl Óbudát is, a plébániai templom tornya pedig legfeljebb arra szolgáljon, hogy időjárási mutatója legyen a fővárosi népnek (...) Így egyeztek bele, hogy Óbuda egyszerű városnegyedként, harmadik munkatársként az úgynevezett fővároshoz csatoltassék, holott az igazi, ősi főváros maga Óbuda lett volna. A főváros kellős közepének a Flórián téren kellett volna lennie, mert már így volt több mint ezer esztendő előtt, amikor a római konzulok, majd Attila, a hunok királya, de leginkább Árpád vezér uralkodott és trónolt székhelyén, Óbudán, s a fent említett úriemberek legalábbis nyomtak annyit a latban, mint a pesti polgármester. (1931, Ódonságok városa, vagy mit várnak az óbudaiak az új hídtól?)

Persze Óbudát és lakóit ez valójában sose zavarta: mindig is boldogan büszke, kívülálló „város a városban" volt, amit aztán előbb az Árpád híd - a történelmi városközpontot kettészelő - építése, majd a háború utáni „rendezés" tett szinte teljesen tönkre.

A braunhaxlerek (barnacsülkűek, az óbudai sváb közösség beceneve - utalva a szőlőművelésben lebarnult lábukra) sokak szemét szúrhatták: talán a volksbundisták miatt, talán az utolsó időkig is nyilas-, majd 56-os bázisként kitartó Dohánygyár (melyben később az Index is évekre tanyát vert) miatt - de bizony itt a kommunista rendszer Ceausescu-szintű lélek- és városrombolással új, hozzá hű panellakosságot is teremtett: az országgyűlési választásokon többnyire az MSZP győzött 1990 után is - kivételt csupán az önkormányzati választások jelentettek.

Tarlós István kerületi polgármestersége alatt előbb rend lett, de munkáját valójában Bús Balázs teljesítette ki vele közösen: Óbuda-Békásmegyer kivirágzott, a dolgoknak színük lett: kezdődött néhány virágládával a Fő téren, majd az Óbudai Nyár-programsorozattal, aztán jött a panelprogram, a békásmegyeri piac, füvesített villamospálya, a Holdudvar, a Boldog Sándor István park, Óbudai promenád, Szépvölgyi úti park, és így tovább.

Forrás: Kontra

Majd elérkezett 2019, amikor az óbudai nép is bosszút állt (a ki tudja, miért), és egy semmilyen, vidéki származású MSZP-st, Kiss Lászlót tett meg polgármesterének - akit egyébként korábban már arra is alkalmasnak tartott, hogy országgyűlési képviselője legyen.

kapcsolódó

Létrejöhetett hát végre az évtizedek óta áhított, dupla balliberális városvezetés: Karácsony Gergely a főváros, Kiss László a kerület élén, világszám!

Kiss Lászlóról azért meg kell jegyeznünk, hogy számtalan jó és népszerű intézkedése volt az elmúlt egy évben Óbudán, pl. közösségi oldalán többször is emlékeztetett arra, hogy a kormány mennyi pénzzel rövidítette meg őket, más most nem jut eszembe. Illetve dehogyisnem: azóta inkább átállt a DK-ba! De most komolyan: az ember tudatalattija is érzi, hogy valami nem stimmel annál, aki 17 évesen az MSZP-be lép be.

A kerületben a változás szemmel látható, tapintható, érezhető.

Flórián Üzletközpont előtti park, aluljáró, vasárnap délután. A piac és a kocsmák zárva, a vasárnap megszokott nihilhez képest - talán a karácsony közeledtével is - szokatlanul mozgalmas utcakép: az emberek a Prímába vagy a Rossmannba igyekeznek, meg hát más program a járvány alatt úgysincs nagyon.

A hajléktalanok is újra birtokukba vehették az aluljárót és a parkot: a római oszlopoknál, a lejárat előtt lila, karfiolos arcú, talán jobb napokat is látott hölgy guggol letolt nadrággal, alatta-körötte nem szeretném tudni, hogy milyen foltok és tócsa - eközben egy nála fiatalosabb, ám kevésbé józan életű úr szájában cigivel pedig lelkesen-szerelmesen nyúlkál alá, egyre inkább ellentmondást nem tűrően. Maszk egyikükön sincs, a Flórián tér mindenkié.

Forrás: Kontra

A beteljesedést nem várom meg, inkább nem nézek már oda, mély levegőt veszek, és homokba dugott fejjel lemegyek a kihalt aluljáróba. A túloldalon, a református templom felé eső részen, a Szent Flórián-szoborcsoport előtt eközben mások vidáman kannásborozgatnak, dohányoznak. Van élet: mert a szabadságunkat elvehetitek, de a humorérzékünket soha!

A város mindenkié, Óbuda mindenkié: főleg a csöveseké. A szerelem pedig legyen szabad! Erre szavazott a kerület népe is, így máris jobb, legalább nem Fidesz. Jogunk van hozzá, mint a Klubrádióhoz.

kapcsolódó

Krúdynak igaza volt: Óbuda mindig többet érdemelt volna.

De talán Budapest is többet érdemelne: a referencia mindenesetre adott. Akinek ez kell, szavazhat az MSZP-re és csatlósaira.