Nyitott Budapest - Részvételi Költségvetés

Kutyabarát vécék, komposztálók vagy nudista strand a szigeten? Nincsen hülye ötlet!

A 2019 októberében elsöprő protestgyőzelmet arató fővárosi városvezetés számtalan jó intézkedése után nem fárad (de ha nem is volt sok, most már tényleg elkezdik): 

részvételi költségvetést hirdetett a budapesti lakosok részére.

kapcsolódó

Ez konkrétan egymilliárd elkölthető forintot jelent, amire három kategóriában:

  • Zöld Budapest
  • Gondoskodó Budapest
  • Mert Budapest mindenkié

lehetett tavaly október és december 31-e között ötleteket beküldeni, amelyeket aztán később, most tavasszal bírált el az erre felhatalmazott bizottság.

A koncepcióban legnagyobb sajnálatomra se tudok kivetnivalót találni, bár ha nagyon kötözködős hangulatomban lennék (általában abban vagyok), akkor azért megkérdőjelezném a harmadik kategóriát, miszerint Budapest mindenkié. Mert dehogyis mindenkié. 

A Budapesti Városháza közösségi médiásai (csak akad erre is egy alkalmas tanácsadó a 40 között; bár lehet, hogy azóta még többen választották a munkát a pozíció helyett) azért többet érdemelnének: jelenleg 274 feliratkozójuk van a YouTube-on, a részvételi költségvetést bemutató (amúgy tök szép) videót 236-szor játszották le (ebből legalább tíz én voltam, mert hipnotikus-meditatív állapotba kerültem a Depeche Mode Just Can't Get Enough-jára kísértetiesen emlékeztető, alattomosan agyamba kúszó aláfestő zene hatására), és mindösszesen egy árva lájkot kapott a poszt írásának pillanatáig.

További kérdéseket vet fel az egyik snittben látható, az ég felé sárga, ötágú csillagokat emelő stilizált lakosok szimbolikája is (van köztük idős, barna szakállas, sötét- és világosbarna bőrű) - vajon mit szeretnének üzenni számunkra? Ne feledjük: itt semmi se véletlen!

Forrás: YouTube/Budapest Városháza

De visszatérve az ötletekre, tényleg jópofa dolgokról van itt szó - és néhol persze hatalmasakat kacagtunk, mert az elején a hülye ötletek tényleg nem kerülnek semmibe. A rosta előtti összes nyersötletet megpróbáltuk legjobb tudásunk szerint bedobálni egy Excelbe, ahol gyorsszámításunk alapján a nép (most csak a GONDOSKODÓ BUDAPEST-kategóriában) mit is kíván a legjobban?

  • Nyilvános vécét (19 kapcsolódó ötlet),
  • Hajléktalanoknak segíteni (14 ötlet),
  • Kutyázni, lakhatási helyzetet javítani, közlekedni (ezeket már össze se adtuk inkább, de közel se tűntek annyira  elsöprően népszerűnek).

A bizottság javára írandó mindenképp, hogy a 140 fölötti GONDOSKODÓ-ötletből végül a rostán információink szerint csak 13 került a döntőbe - bár kicsit sajnálom, hogy a budapesti nudista strand ötletét már a legelején kidobta a tanács. Imádtunk volna együtt nudizni Főpolgármester Úrékkal a megnyitón! 

Forrás: AFP

Lehetnek ugyanakkor  közvécék (50 M Ft), üres lakások felújítása hajléktalanoknak (50 M Ft), fővárosi diákszervezet létrehozása (50 M Ft), gördeszkás-kerékpáros akrobatapálya Óbudán (50 M Ft, bárcsak lenne Görzenál!), legális graffitifal szintén Óbudán (5 M Ft, bárcsak létezne a Filatorigát!), állatterápia idősotthonokba (25 M Ft), meg néhány gyalogosátkelőhely, Nemzetközi Roma Nap és okospadok (világszám, lehet majd wifit használni és telefont tölteni 10 percig?).

Az első szűrőn fennakadtak ugyanakkor: játszótér- és sportparkfejlesztések, akadálymentesítés, városi méhészet, vitaminellátási program, demenciabarát park és akármilyen tanösvények létesítése - sőt, sajnos még a shortlistán se találjuk a Hosszúlépés. Járunk?-csapatának javaslatát, Bédy-Schwimmer Róza (Nőtisztviselők Országos Egyesületének elnöke és a Feministák Egyesületének társalapítója, valamint A Nő és a társadalom című folyóirat szerkesztőjének) szobrát. Ha nagyon-nagyon szemetek lennénk, simán megcsináltatnánk még kormányoldali támogatással is a javasolt tíz női szobrot, ám mindet meztelenül! Már a gondolatért is elnézést kérünk, rossz vicc volt természetesen, az ördög súgta csak.

Érdekességképpen megjegyeznénk, hogy ugye ismerős a Facebookról is, amikor szimpatikusnak tűnő helyi ügyek mögül egyszer csak előugrik a cilinderből valami DK-s képviselő? Na, itt is azért mindig van egy-egy álcivil, aki lakosságinak álcázott (kétségtelenül jónak tűnő) kezdeményezéseit próbálta eladni: 

  • Avar Zoltán (DK): Flórián téri gyalogutak, kerékpáros szervizpontok
  • Bodrog Zoltán (LMP, Sétáló Bp.): Budafok belvárosa, komposztálás, gerillakukák
  • Halász Áron (Átlátszó): zebra a Kazinczy utcánál
  • Vargha Márton (Levegő Munkacsoport, Soros-kötődés): alacsony kibocsátási övezet, város robbanómotoros robogók nélkül, házhoz szállítás nulla kibocsátással, stb... 

Hogy szépen, kereken záruljon a civilkör, semmiképp se maradhat szó nélkül, hogy kinél futnak össze a lakossági, alulról jövő kezdeményezés-csírák: ő pedig Le Marietta, a járókelő.hu alapítója, a részvételiségért felelős főtanácsadó, akit az Index is már többedmagával előre megünnepelt: Karácsony Gergely politikusok helyett civil munkatársakkal erősít, hiszen a főváros ügyei sokkal fontosabbak annál, hogy csak politikusokra bízzuk.

Le Marietta
Le Marietta Forrás: terezvaros.hu

Csak pár példa, hogy civilben milyen referenciákkal rendelkezik: CEU szociológia, Népszabadság, Soros Foundation  Latvia/Kyrgyzstan. Szerencsére nem politikus. Persze nincs ezzel semmi gond, az Index-444 is többször megmondta, hogy attól, mert valaki független, még nem pártatlan. És terv sincs, se semmiféle hálózat.

Na, de könnyű az ilyesmiben elveszni, nézzünk rá még a maradék két kategóriára!

Egész Budapest (ez lenne a Bp. Mindenkié?)

50 ötlet a shortlistán, 16 jutott tovább a döntőbe. Annyit el lehet mondani, hogy az összesen egymilliárd forint jó gyorsan elfüstölne, mert az igazán méregdrága ötleteket itt látjuk csak.

Bejutott a faültetés a Rákóczi útra (250 M Ft), gyalogosátkelők biztonságosabbá tétele (250 M Ft, mintha a Gondoskodónál is lett volna pár; na mindegy, ez mindig kell), a Népliget megújítása (250 M Ft), kevesebb eldobott szemét (250 M Ft, és igen, a madarak szórják szét, zseniális következtetés), autista központ (250 M Ft), közérthető hivatali kommunikáció (10 M Ft), megfizethető lakhatás (75 M Ft, ilyet is láttunk nemrég), Budapesti Földhajó - ökoépítészeti és fenntarthatósági központ (100 M Ft).

Sajnos kihullott továbbá: Üllői úti fasor (bezzeg a Rákóczi út!), klímavédelmi kampány, antigraffiti-bevonat (na tessék), babakocsis közlekedés megkönnyítése, nőkről elnevezett közterületek, természeti katasztrófák kivédése (nagy kár, pedig csak 13 millióba került volna). 

És jöjjön Karácsonyék zászlóshajója, a Zöld Budapest!

58 ötlet, és igen: 24 ötlet megy is tovább szavazásra. 

Lehetőség nyílhat: még több ivókút (50 M), közösségi komposztálók (50 M), kerékpártámaszok (50 M), és még egyszer közösségi kertek és komposztálók (kicsit hiányolom a belvárosi farmokat, tehenészeteket, gulyákat és nyájakat), faültetés, városi erdők, zöldsávok, parkok, forgalomcsillapítás, bokrok - minden létesítésére.

Nem lesz viszont egyelőre: kanadai nyárfák cseréje (ezt esküszöm, miattam nem csinálják meg direkt), rollertárolók, futónövények, mosható pelenka népszerűsítése, esőkert, és zebra se várható mostanában a Kazinczy utcánál. Hát így akkor már oda se megyek többet!

Aki esetleg elkeseredett volna a mostani kör után, ne csüggedjen: több ilyen alkalom is lesz még - nyugtat meg minket az önkormányzat honlapja.

Karrierem elején gyakran kaptam azt a biztató választ mentoraimtól és coachaimtól, hogy nem létezik hülye kérdés, ahogy hülye ötlet sem.

Nos, azért néha (talán) mégiscsak de.

Ráadásul még mindig a Just Can't Get Enoughot dúdolom, ezt nem bocsátom meg nektek.