Ők fizetik az ellenzéki médiumokat 2. rész - Index és Telex

Nincs másik Internetto: hogyan lopták el többször is az Indexet, de nem a NER, hanem a szerkesztőség

 • A Kontra új sorozatában utánanézünk, hogyan gazdálkodnak az ellenzéki médiumok, és milyen érdekcsoportok pénzelik a magukat függetlennek hazudó újságokat.
 • Sorozatunk második részében felidéztük az Index bűnben fogant és abban is cseperedő, kalandos történetét. Majd megnéztük azt is, hogy mit tudunk eddig a Telex gazdálkodásáról. Írtunk arról a jótékony cseh oligarcháról is, aki tavaly 200 ezer eurót adományozott "korrekt, kritikus, kíváncsi újságírás" támogatására.

A túsz, fogoly Index a Fidesz és a NER hálójában. Függetlenség-barométer (Szabadindex), a sajtószabadság tiprása és sorolhatnánk. Márpedig – ahogy már korábban az IMF-fel kapcsolatban is utaltunk a Ragyogásra:

A Fidesz sose vette át az Index.hu-t, hiszen végig – legalábbis 2005 óta – ott volt a háttérben. És amikor nem, akkor pedig a Wallis Rt. és Bajnai álltak ugyanott.

Ez persze túlzás, de az Indexben 2005 óta érdekelt Spéder Zoltán megjárta a Rajk- és a Bibó-kollégiumokat, azok nyári táborait, katonatársa pedig Németh Zsolt volt, és végig jó kapcsolatot ápolt a Fidesz-alapítókkal, köztük Orbán Viktorral is. Bajnai Gordon pedig – bár a Wallis élén állt évekig – Uj Péter hosszas beszámolója szerint sose szólt bele tartalmi-szakmai kérdésekbe (ld. később).

Bajnai Gordon
Bajnai Gordon Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Mégis, kinek volt bármikor olyan érzése mondjuk 2007-ben, hogy az Indexet fideszes elhajlással lehetne vádolni?

Az Index-sztori legtanulságosabb darabja részünkről akkor is az 1998-as iNteRNeTTo-váltás, és hogy már az akkori szerkesztőség is hogyan puccsolta meg a tulajdonost; szó szerint  hogyan „másolta-mentette át” saját magát az  induló Indexbe, és hogyan fogantak eleve bűnben – de mindenképpen botrányban. Ismerős a módszer, ugye? Ezek ugyanazok?

És hogy nincs másik? Tényleg nem szerettem volna kiforgatni a szavaikat, de ezt a tündérmesét olvasva muszáj volt.

Hiszen 1998-ban egyszer már lett másik. Aztán 2010-11-ben távozott Bodoky Tamás, Tóta W. Árpád, Bede Márton, majd Uj Péter is. Továbbállt Gazda Albert, majd 2012-ben Szily László – és mégis, minden alapító és ikonikus arc pótolhatónak bizonyult utólag: az Index pedig osztódással szaporodott, de máig és ismét a legolvasottabb hazai portál.

De erről később.

Időrendi áttekintés, a tények

Az Index-teleregény főbb állomásainak feltárásához a portál  wikipédiás szócikke alapján indultunk el, azokat kapcsolódó, érdekes-vicces leágazásokkal kiegészítve.

 • 1998: iNteRNeTTo; stratégiai ellentétek miatt Nyírő András, Gerényi Gábor és Uj Péter új céget alapítottak URL Consulting néven, amely 1999 áprilisában 15 millió forintos kivásárlási ajánlatot tett az IDG-nek (International Data Group, az akkori tulajdonos). A következő szerkesztőségi ülésen Bíró István, az IDG akkori vezérigazgatója elbocsátotta (vagy nem - a szerk.) Nyírőt, melyre válaszul az egész szerkesztőség felmondott. Az iNteRNeTTo főszerkesztője Andrassew Iván lett, aki új csapatot épített. Érdekesség, hogy az Internetto kiadói jogai két évvel később az Index.hu tulajdonába kerültek, meglehetősen nyomott áron.

Uj Péter
Uj Péter Forrás: YouTube

BÍRÓ ISTVÁN SZERINT UJ PÉTERÉK SIMÁN MEGPUCCSOLTÁK ŐKET, ÉS VITTÉK magukkal AZ EGÉSZ TECHNOLÓGIÁT.

Pár kapcsolódó emlék Bírótól a Magyar Online és Digitális Médiatörténetről:

"Magyaráztam nekik, hogy gyerekek, ez olyan, hogy nekem van egy cipőgyáram és ti ott álltok a sorban és csináljátok a cipőt, és annyira jól csináljátok a cipőt, hogy közlitek, hogy ehhez mi nagyon értünk, tehát megvesszük ezt a cipőgyárat 13 millióért. Ezt hogy képzelitek?"
"(...) Egy keddi nap volt, amikor ez kipattant, óriási vita volt, és akkor valóban azt mondtam Andrásnak, ha nem tudod elfogadni ezt a koncepciót, akkor ne légy a főszerkesztő. Ezt felcsípték és megjelent, hogy én kirúgtam az Andrást. (...) Ez nem volt igaz, azóta ő is többször elismerte. Részemről ez egy politikailag helytelen mondat volt, az ő részükről meg egy olyan, amibe bele lehetett kapaszkodni."
"Ez volt kedden, és pénteken bekövetkezett a krach. Ez a Kéki Balázs egyszerűen lemásolta a szoftvert és átírta. Vannak screenshotjaim az első napi Indexről, az egy az egyben úgy nézett ki, csak az „Internetto” szó volt átírva „Indexre”. Ez meg is van, mert a bírósági tárgyaláson is bemutattuk."
"Nyírő András akkor már ellenem fordult és rendkívül ügyesen elkezdte terjeszteni a „Gyere velünk!” szlogent. Az Internettónak nagyon fontos eleme volt a Fórum. A HIX adta az ötletet, de a fő érdem a csapaté volt, hogy Nyírőé-e vagy másé, azt nem tudom. Sokan, például Andrassew Iván és Bodoky Tamás is nagy fórumos volt."
"Az Internettóval a szakadás után azt csináltunk, amit akartunk, az a miénk maradt. Csak éppen a szoftverfejlesztője ment el, és – tudják, hogy van –, ha ő nem csinálja, más nem ért hozzá. Nemes Dani velünk maradt, mert minimális erkölcsi érzékkel érezte, hogy nem egészen jól van ez így. Próbálgattuk a szoftvert, de hát ki értett ahhoz, amit az ipse nem egészen alapos dokumentációval itt hagyott? Senki. De az igazi nagy baj az volt, hogy megkerestük az újságírókat, de a krémje nem az Internettót választotta, hanem ott „maradt” az Indexnél. Ahogy mondtam, a remek médiakampány és a közhangulat ellenünk dolgozott."

Mindenképpen tanulságos a másik oldalt is hallani: pláne, hogy a módszerek azóta se változtak az öntudatos, folyton cserélődő szerkesztőségben. Ki tudja, talán a kollektív tudattalan viszi őket mindig így előre?

 • 1999: Index.hu. Első lépésként az iNteRNeTTóból átemelték a fórum adatbázisát, azaz a teljes fórumot az Index oldalára. Alapító szponzorként sikerült megnyerni a Pannon GSM-et: az 50 millió forintos törzstőkével alakult Index.hu Részvénytársaság első tulajdonosai Kőrösi Ákos Zsolt és Szőllősi Gábor (75%), az iNteRNeTTós Nyírő András, Gerényi Gábor, Uj Péter és Kéki Balázs (Keki) technikai szerkesztő (10%), továbbá Braun Róbert történész, Reisz Attila, a Microsoft Magyarország korábbi ügyvezetője, valamint Kövér József és Edward Sanborn pénzügyi magánbefektetők voltak. 
 • 2001: Tőzsdei kísérletek. Elkezdték szervezni a tőzsdére menetelt, amit 2001 áprilisában akartak realizálni a frankfurti tőzsdén. 2001 márciusában a világban nagy internetes recesszió (a Dotkom-válság) következett be, így a tőzsdei indítás elmaradt.
 • 2002. Wallis Rt. (március) A Wallis Rt. 2002 márciusában jelent meg „megmentő lovagként”, amely  31%-os részesedést szerzett az Indexben.
Uj Péter kommentárja Az élet, meg mindenen: Bajnai semmibe se szólt bele, sőt: balegyenest vittünk be az MSZP-nek a Werber-tréninges cikkünk miatt. Igaz, hogy Werber kicsit csalásra buzdított, de hát ez semmi ahhoz képest, amit ma a Fidesz csinál!
Szily László kommentárja a Reaktoron: „a Wallis-csoporton belül Bajnai reszortja volt kb. az Indexszel való foglalkozás” (Foglalkozott, de nem szólt bele semmibe - a szerk.).
 • 2005: Nobilis Kristóf. 2005-ben ismét megváltozott a tulajdonosi szerkezet: a vállalatot Nobilis Kristóf és érdekeltsége, a Sydinvest Kft. (2007 januárjától Közép Európai Média és Kiadó Szolgáltató Zrt., rövid nevén CEMP) vette át 100%-os tulajdonhányaddal (49% januárban és a maradék 51%-ot áprilisban). 2006-ig csak feltételezni lehetett, hogy Nobilis valójában Spéder Zoltán érdekeit képviselte (aki ekkor még az OTP Bank vezérigazgatója és a Fidesz médiaérdekeltségeinek fő kezelője volt). Vaszily Miklós, a Portfolio.hu (melyet Nobilis cége szintén megvásárolt) korábbi igazgatója (2001–2005) került a vezérigazgatói székbe.
Úgy tudjuk, Vaszily kapott egy mobiltelefont a tulajtól, amelynek számát csak Spéder ismerte. Amikor az megszólalt, lehetett tudni, ismét probléma van; az egyik ilyen alkalommal válasz helyett Vaszily állítólag elhajította a készüléket (Magyar Narancs: A laza srác)
UP kommentárja: Nobilis strómangyanús volt (de leginkább stróman) Leisztinger-kapcsolatokkal, nem voltam túl boldog, de hát! Nem tudtuk, hogy a Spéder mit akar. Indexes belsős nyilatkozó: 2009-2011 között volt a legdurvább időszak: folyamatos volt a Spéder által keltett feszültség, amit nagyon nehéz kommunikációs stílussal toldott meg. 
Spéder Csányival is sokáig nagyon jó barátságban és bizalmi kapcsolatban volt – az elnököt saját elmondása szerint az 50. születésnapján egy helikopterrel lepte meg.
 • 2009: novemberében az Origóhoz távozott Vaszily Miklós lapigazgató.
 • 2010: áprilisban távozott Bodoky Tamás tényfeltáró újságíró, 2011 augusztusában Tóta W. Árpád vezető publicista, Bede Márton újságíró, majd 2011. szeptember 30-ával Uj Péter főszerkesztő is lemondott (UP: a 444 volt a távozó indexesek mentőcsónak-projektje). A távozások hátterében a tulajdonossal – Spéder Zoltánnal – való konfliktusok álltak. Az új főszerkesztő akkor Mészáros Zsófi lett, aki aztán 2013. február 22-én mondott le. Helyére Dudás Gergely került. Gazda Albert korábbi főszerkesztő-helyettes 2011. november 1-től az Origo főszerkesztője lett, 2014 februárjától megszűnéséig a Cink munkatársa.
 • 2014 februárban a kiadó tulajdonosa, Spéder Zoltán titokban opciós jogot adott el Simicska Lajosnak. A titokban lezajlott tranzakció a „sok éves médialegenda” valóságalapja volt, ahol mindenki találgatta, hogy vajon tényleg Simicska-e a valódi tulajdonos. (Ez a jog lesz később az alapja a 2017-es Simicska-vásárlásnak.)
 • 2016 végére Spéder gyakorlatilag minden jelentős vagyonát értékesítette, így ez történt a CEMP-X online Zrt.-vel is. A kormányzati körök vásárlási lépésére Simicska Lajos nyilvánosságra hozta a megvásárlásra szóló, 2014-ben kötött opciós jogát, így Spédertől az Index.hu Zrt. 2017 április 19-én Simicska Lajos cégéhez, a Pro-Ráta Zrt.-hez került.

​2017: Dudás Gergely: Dühösek vagyunk, de függetlenek

"Bodolai több mint 15 éve az Index jogásza, a csapatunk tagja, az egyik legismertebb magyar médiajogász, aki több, a nyilvánosság és a sajtószabadság szempontjából kiemelten fontos, általános érvényű ügyet is vitt az elmúlt években. És bár menedzseri pozíciókat kaptak Simicska emberei, az Index feletti tulajdonosi jogokat Bodolai egyedül és kizárólagosan gyakorolja."
"(...) De kétségtelen: ha valaki azt akarja hinni, mondani és láttatni, hogy az Index elesett, és Simicska érdekkörébe került, igazat ugyan nem mond, de muníciót kapott az állításaihoz. Nem árt figyelembe venni: pletykák ide vagy oda, a szerkesztőség most tudta meg, hogy az opció valóban létezett. Pedig ezen, illetve így Spéderen keresztül Simicska akár eddig is nyomást gyakorolhatott volna."
(...) Dühösek, hogy a hitünk szerint függetlenül, kizárólag szakmai szempontok alapján és legjobb tudásunk szerint készített újság oligarchák ügyletének tárgya lehet. Hogy ott tartunk 2017-ben, hogy az egyik utolsó és biztosan a legnagyobb normális újságként a lehetséges forgatókönyvek közül még jobbnak kell értékelni, hogy egy Simicska pillanatnyi érdekeinek és – gondolom, ő annak tekinti – gesztusának köszönhetően egy ilyen tranzakció jelentheti a pillanatnyi biztonságot, de közben el kell viselnünk a keze nyomát
 • 2019 februárjában 9493 magántámogató összesen 138 millió forinttal támogatta az új tulajdonosi szerkezetű Index.hu Zrt.-t. 2019. december 11-től az Index új főszerkesztője Tóth-Szenesi Attilát váltva Dull Szabolcs.
  Dull Szabolcs
  Dull Szabolcs Forrás: Facebook/Telex
 • 2020. március végén Vaszily Miklós 50 százalékos részesedést vásárolt az Indamedia csoportban. 2020. június 22-én Bodolai László a tulajdonos képviseletében visszahívta az Index.hu Zrt. igazgatóságából Dull Szabolcs főszerkesztőt, és felelőssé tette azért, hogy üzleti titkok kerültek ki a 24.hu-hoz az Index igazgatósági üléséről. A szerkesztőség Dull visszahelyezését kérte, de Bodolai ezt megtagadta, ezután sokan bejelentették felmondásukat, köztük Tóth-Szenesi Attila vezető szerkesztő, illetve Munk Veronika és Haász János főszerkesztő-helyettesek, valamint több mint nyolcvan munkatárs is kezdeményezte a munkaviszonya megszüntetését.
 • 2020: Telex.hu. Találóan fogalmaz a Világgazdaság: Meseszerű történetbe csöppentek a volt indexesek. Az Indexből villámtávozással kiugró szerkesztőség számára az egyik legnagyobb cseh kiadóvállalat, az Economia (tulajdonosa a cseh-amerikai filantróp, Zdenek Bakala) kezdésnek 200 ezer eurót ajánlott fel támogatásként, és cserébe ők se kértek semmit, csupán a korrekt, kritikus, kíváncsi újságírást támogatják. Ezt a frissen alapított Telex tulajdonosa és ügyvezetője, Kárpáti Márton szépen meg is köszönte, bár az tényleg igaz, hogy a kb. 70 millió forint (az állomány méretét ismerve) úgy egyhavi bérre és járulékokra lehetett csak elég, de mindenképpen szép gesztus, pláne ingyen, önzetlenül!

Forrás: Facebook/Munk Veronika

A 2020 nyarán indult Telex pénzügyi beszámolója sajnos még nem elérhető (várjuk nagyon): a tulajdonos a már korábban említett, szintén ex-indexes Kárpáti Márton, képviseletre jogosult rajta kívül Demeter Ágnes, a főszerkesztő pedig Munk Veronika, aki a kapcsolt Ne Hallgassunk Nonprofit Kft.-ban szintén tisztségviselő (a másik kétharmad Dull Szabolcsé és Kárpáti Mártoné). Ide érkezett be amúgy az előző bekezdésben taglalt 200 ezer euró.

Csak szurkolni tudunk, hogy azóta többször 200 ezer eurót is tudtak szerezni, mert ezt már csak a 68 fős csapat személyi jellegű költségei is megkívánnák.