Nincs bocsánat Trump számára

Jaj a legyőzötteknek, 255. epizód

Az Egyesült Államok elnökválasztási kampányai vitán felül a  legnagyobb téttel bíró versengések közé tartoznak a világpolitika színpadán. Nem véletlen, hogy

mind a regnáló (vagy az aktuális elnök színeiben induló utódjelölt), mind a kihívó oldal kígyót békát kiáltva, szennyes ügyeket, bűncselekmények gyanúját előtúrva igyekszik befeketíteni ellenfelét.

Nincs ez másként az előválasztásoknál sem, szórakoztató látni, ahogy korábban egymásra fröcsögő jelölt-aspiránsok a győztes mögé állva hirtelen feledik minden korábbi vádjukat lelkesen teperve korábbi ellenfelük sikeréért. Ez már önmagában mutatja a sajátos tengeren túli politikai kultúra teatralitását, mikor a versenyt lefújják, a mindenkori vesztes bűnei megbocsájtatnak.

„Let the country heal!”

…szól a mindenkori frissen beiktatott elnök nagyvonalú felülemelkedő zárómondata. Nem elegáns és nem szokás a vesztes ellenféllel szemben boszorkányüldözéssel élni.

kapcsolódó

Trump külön utas, protekcionista politikájával, a liberális elitből kilógó, polgárpukkasztó stílusával azonban úgy tűnik, élete hátralévő részére számíthat a bosszúhadjáratra.

A Reuters cikkéből kiderül, hogy Trump állítólagos, választási csalásra buzdító január elejei telefonhívása ügyében indított vizsgálatot Georgia állam választási ügyekért felelős illetékes vezetője. A hivatal kilátásba helyezte, hogy amennyiben valóban törvénybe ütköző szabálytalanságot tárnak fel, úgy állami szintű büntetőjogi eljárás követheti a vizsgálatot.

Trump tanácsadója, Jason Miller cáfolta, hogy az ominózus beszélgetés bármely törvénybe ütközött volna,

azonban jogi szakértők szerint, ha bebizonyosodik a vád, legalább 3 büntetőjogi tényállást megvalósít a cselekmény: választási csalás szervezése, választási csalásra való buzdítás, és a választási rendszerbe történő szándékos beavatkozás.

Ez azt jelenti, hogy új szintre süllyedne a tét nélküli bosszúhadjárat. Szokásjog alapján volt elnökökkel szemben rendkívül ritka bármely tettük miatt büntetőeljárást kezdeményezni, de ez a hagyomány megszakadni látszik.

A volt elnök tehát újabb jogi procedúrákkal kénytelen szembenézni, mialatt a nemzet gyógyul és az árkokat temetik be.

A Biden-adminisztráció győzelme körül felmerült kérdőjelek, gyanúsan mozgékony elhunyt szavazók, elcsalt, vagy „kreatívan” számolt voksok tízezreinek kérdésére érdekes módon a demokrata kormányzat irányítása alatt működő igazságszolgáltatásnak már nincs kapacitása.

Győzött az igazság, most elégtételt is vehet.