Niedermüller úgy csinálta ki Márki-Zayt, hogy a kerületi lapban megjósoltatta Lengyel Lászlóval: nyerni fog az ellenzék

Akiről a kardigános mesterpolitológus jót mond, annak lényegében lőttek. Vélhetően ez lesz a sorsa Márki-Zay Péternek és a baloldali összefogásnak. A DK-s polgármester ravasz módon vett revansot a pártját ért sérelmekért. Dübörög a Gyurcsány-féle gengszterizmus a kampányhajrában!

Ódor János László kollégánk a hazai sajtóban egyedüliként bemutatta, hogy közel sem olyan felhőtlen a viszony Márki-Zay Péter és a baloldali pártok (leginkább a Demokratikus Koalíció) között, mint ahogy azt a legtöbben láttatni próbálják.

Kiváló emlékezőtehetséggel megáldott barátunk nem tett egyebet, minthogy háromrészes, nagy sikerű cikksorozatában felidézte: hogyan is vagdalkoztak a felek az előválasztási kampányban. 

  • Vadai Ágnes önmagából való kifordulásssal és összevissza hazudozással vádolta meg Márki-Zayt.
  • Dobrev Klára sem finomkodott, és keményen üzent ellenfelének: „Péter, valódi gyűlöletkampányt folytatsz!”.
  • Gyurcsány Ferenc pedig azt írta közösségi oldalán, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester már korán reggel kezdi a kamuzgatást.

Ahogy ennyiből is leszűrhető,

a DK vezetői politikusai nem igazán rajonganak Márki-Zay Péterért, annyira nem, hogy még a nyilvánosság előtt is képesek mószerolni őt.  

Jó-jó – mondhatja erre az ellentábor – hogy ez régen volt, azóta a baloldali összefogás tagjai felnőttek a feladathoz, és a vasárnapi parlamenti választásig félretették a nézetkülönbségeiket. Sokáig úgy tűnt, hogy az elgondolás akár helytálló is lehet – egészen eddig a pillanatig.

Niedermüller Péter ugyanis egy ritka szemét, de annál ravaszabb trükkel nullázta le a közös jelölt választási esélyeit.

A fiatalabbak lehet nem tudják, így talán érdemes feleleveníteni: létezik egy Lengyel László nevű, idősödő politológus, aki emberemlékezet óta abból él, hogy jósol valamit, ami aztán nem jön be. Nem egyszer, nem kétszer csinálta meg, hanem mindig, amikor jövendölésre adta a fejét.

 

1994-ben például azzal állt elő, hogy Boross Péter miniszterelnök nem fogja kiírni a választásokat, mert katonai puccsot akar végrehajtani. Mondani sem kell, a prognózis téves volt, ami kicsit sem szegte kedvét, hiszen ezt követően is ontotta magából a rosszul sikerült jóslatokat.

Bár számos példát lehetne hozni Lengyel ügyetlenkedéseire, az elmúlt időszaknak két meghatározó pillanata volt balfaszkodás-történetileg.

Nem sokkal a 2018-as, újabb kétharmados Fidesz-győzelmet hozó választás előtt azt nyilatkozta, hogy „a választók egyértelműen el akarják zavarni Orbán Viktort”. Mondani sem kell, a tipp

nem jött be.

Ahogyan az sem, hogy az MSZP–Párbeszéd-pártszövetség lesz a 2019-es EP-választás nagy ellenzéki győztese. Ez annyira nem így lett, hogy Tóth Bertalanék sosem értek el annyira rossz eredményt, mint akkor. A fentiekből pedig kirajzolódik a rém egyszerű tézis:

akiről Lengyel László jót mond, az lényegében baszhatja.

Márpedig Lengyel László baloldali ember lévén általában a baloldalnak próbál kedvezni, ilyen formában megszólalásaival nemhogy nem segíti, hanem kifejezetten hátráltatja a politikai közösségét. Éppen ezért örvend kiemelkedően nagy népszerűségnek a Lendvay utcában, ahol alig várják, hogy ismertesse aktuális meglátásait.

Csakhogy mostanában hiába reménykedtek ebben a számító fideszesek, Lengyel László látványosan nem akart jósolni.

Annyira nem, hogy olybá tűnt: a kudarcok megroppantották a kedélyállapotát, és bánatában visszahúzódott a nyilvánosság elől. Magyarországon nem ritka a depressziós ember, és minden jel arra utalt, hogy az egykoron jókedvűen jövendölgető politológus is ebben a betegségben szenved. Hiába várták sokan, csak nem akart felbukkanni a baráti ATV-ben, ahol korábban nagyon szívesen szórakoztatta közönségét a híresen jól sikerült elemzéseivel. 

Egyedül a Népszavában kéthavonta megjelent, bágyatag írásaival adott életjelet magáról, de ezek is leginkább azt támasztották alá, hogy Lengyel László már nem a régi önmaga. Az erőtlen politológus az olvasókat halálra untatva olyanokat írt, hogy „Budapest naprendszere, amely közeli és távoli bolygókat keringet maga körül, nemcsak az ország súlypontját jelenti, hanem dinamikus éltető erejét”.

Nincs élő ember, aki ezek után azt gondolta volna, hogy egyszer még viszontláthatjuk a Nagy Jóst, amint bombaformában értékeli a belpolitikai eseményeket. Csakhogy, halló, az egész egy egészen botrányos átverés volt! 

Lengyel László ugyanis csak a megfelelő pillanatot várta a visszatérésre, és persze a nagyotmondásra.

Ahogy olvasónk, Béla, arra felhívta a figyelmünket, furcsa módon éppen pár héttel a parlamenti választás előtt bukkant fel egy egész oldalas interjú a depressziósnak gondolt baloldali varázslóval az Erzsébetvárosi Újságban.

Forrás: Erzsébetvárosi Újság
Forrás: Erzsébetvárosi Újság

Azt azért nem árt tudni, hogy a lap teljes mértékben Niedermüller Péter polgármester befolyása alatt áll, lévén, hogy az önkormányzat pénzéből és gondozásában jelenik meg. Magyarán minden egy irányba mutat: 

egy előre kitervelt, összehangolt DK-s bosszúnak lehetett szemtanúja az ország. 

Ugyanis a DK-s vezető lehetőséget biztosított arra, hogy Lengyel László klasszis formában, Závecz Tibort megszégyenítő módon saccolgasson, teljesen lenullázva Márki-Zay Péter választási esélyeit. A nagy szakértő többek között a következő megállapításokat tette: 

  • „Ezen a választáson a kormányellenzék valamennyi fővárosi választókerületben esélyes, még ott is, ahol hagyományosan a jobboldal volt erősebb.”
  • „Budapesten akár kétharmaddal győzhet az ellenzék.”

Sőt, finoman arra is célozgatott, hogy most vasárnap ellenzéki siker várható. Egész pontosan azt mondta, hogy a fővárosi baloldalnak „maradtak olyan adósságai, amelyeket az április 3-i választás eredménye alapján lehetne valóra váltani". 

Márpedig ha Lengyel László azt jósolja, hogy a baloldali összefogás kétharmaddal nyer a fővárosban, akkor kiugró eredmény várható a Fidesz–KDNP-től. Az pedig evidens, ha a kormánypártok jól szerepelnek Budapesten, akkor simán hozzák az újabb parlamenti választást. 

Meglehetősen aljas húzás volt ez Niedermüller Pétertől, de hát a párt érdek mindenke felett áll.

És mi van akkor, ha életében először bejön Lengyel László jóslata?

Akkor vélhetően visszavonul, hiszen ahogy a bölcselet is szól, a csúcson érdemes abbahagyni. Arról meg nem is beszélve, hogy a DK bosszúja a sírig kísér: Márki-Zay Péternek maximum két hónapja lenne, utána úgyis leváltaná őt a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal.