Nevada is elúszott - mekkora Trump szerepe a republikánusok rossz szereplésében?

A demokraták a várakozások ellenére megtartották szenátusi többségüket. Kit terhel ezért a felelősség? Létezik-e kiút az amerikai jobboldal számára?

Habár ez a sivatagi állam sosem volt igazán republikánus, az első exitpollok mégis a fordulat reményével kecsegtettek. Aztán a híres-hírhedt levélszavazatokkal végleg elbillent a mérleg nyelve.

Persze, lehet és kell is beszélnünk a választási csalásokról, kiváltképp a levélszavazatokról, amelyek körül megszámlálhatatlanul sok gyanús ügy látott napvilágot: halott szavazók, duplikációk és a többi…

Nevada esetében viszont erről aligha lehet szó, mert itt a kormányzó, a szenátor, de úgy  általában mindenki demokrata, mióta világ a világ. Ha sikerült volna megfordítani az állást, azt erős üzenetként lobogtathatták volna a republikánusok.

Forrás: AFP

Ehelyett sokszor még az igazi „vörös” államokat és régiókat sem sikerült hozniuk. Ennek okai között ott lehetnek a kétes eredetű borítékok is, de a demokratáknak már erre a trükkre sem volt annyira szükségük a 2022-es félidős választások során.

Sokkal nagyobb probléma az, hogy az amerikai átlagpolgár egyszer már intézett egy utolsó utáni segélykiáltást a republikánusokhoz, de Donald Trump elmulasztotta a nagy „drain the swamp”-et. Ennek eredménye meg is lett két éve, amikor sikeresen csalták szét magukat Bidenék.

Innentől kezdve mire számítson az az állampolgár, akinek elege van a demokraták rémuralmából, de nem bízhat a republikánus főemberekben sem?

És igen, itt most Trumpot kell megjelölnünk, mint akin elcsúszott a választás. Volt négy éve, hogy rendet tegyen, és habár elvitathatatlan érdeme, hogy a világ egy kicsit fellélegezhetett, míg ő ült az elnöki székben, mert alatta legalább nem F-35-ösök szárnyán érkezett a demokrácia az „elmaradott” országokba, de a saját háza táján elmulasztotta a legfontosabbat. 

Rendet tenni.

Forrás: AFP

És ez most megbosszulta magát. Mondhatni számonkérték Trumpon a választók, hogy a legfontosabb ígéretét nem tartotta be, és a nemzetellenes demokrata mocsár fekélyként telepszik az Egyesült Államokon.

Ezen persze az sem segített, hogy a volt elnök Ron DeSantisba is rúgott egy nagyot, mivel a floridai kormányzó még mindig hatalmon van, és igazi keresztény veterán módjára erős kézzel védi államát. A választók tehát annyit láttak, hogy pártoskodás és gyengeség uralkodik a republikánusoknál, ráadásul éppen akkor, mikor olyan egyszerű lett volna nyerni. Biden népszerűsége rekordalacsony, nem is kellett volna más a valódi „red wave”-hez, csak egy erős vezető, aki képes meglovagolni a hullámot.

Ez viszont már nem Trump, és még nem DeSantis. Isten óvja Amerikát!