Népszavazást, de lehetőleg nép és szavazás nélkül!

A baloldali ellenzék ismét prüszkölve tiltakozik a választók véleményének a megkérdezésétől

Van valami megmosolyogtatóan naiv a hazai progresszív-baloldali politikai „elit” demokráciafelfogásában.

Induljunk ki abból a jóhiszemű megközelítésből, hogy nem elvtelenség, ne adj’ Isten rosszindulatú ostobaság okán farolnak ki rendszeresen a zászlóikra tűzött elvek mögül, egész egyszerűen csak elfelejtették elolvasni a „Politika kicsiknek és nagyoknak” szakirodalom vonatkozó szócikkét.

Kis emlékeztető a szivárványkoalíciónak és hű médiájának:

Demokrácia az, mikor megkérdezzük a választókat, milyen irányba szeretnék, hogy tartson az ország.

A népképviselet intézményei, az állampolgárok véleménynyilvánításának – a kevésbé konvencionálistól a hagyományosig terjedő skálán többek között:

 • Nemzeti konzultáció
 • Előválasztás
 • Helyhatósági választás
 • Parlamenti választás
 • Ügydöntő népszavazás

Egy saját magát demokrataként definiáló politikai szövetség egész sok eszközt választhat, hogy képbe kerüljön a választói akarat valóságával.

De sajnos mindegyiknek megvan az a veszélye, hogy a szavazatok alakulása nem simul bele a liberális véleménybuborék aktuális narratívájának pihe-puha álomvilágába.

A nemzeti konzultáció nyilván nem lehet legitim, hiszen a kormány kérdezi a választókat olyan ügyekről, amelyek szerintük fontosak, mint például bevándorlás, járványkezelés, gazdasági újraindítás stb... Őrület, micsoda demagóg témák!

Az előválasztás a legmenőbb kóstoló a kormányzásra készülő ellenzéki összefogás tagjainak gondolkodásmódjából. Elvben jól hangzik, de sokkal egyszerűbb zárt ajtók mögött megállapodni egymással, majd a választót megkérdezés helyett kész tények elé állítani: megvolt az előválasztás előválasztása, talpon maradt egy jelölt, rá lehet szavazni.

Még a végén nem azt választják meg, akit kéne, még mit nem!

Ahol meg van tényleges rivalizálás, ott az úgynevezett kulturált, békés versengés többnyire sértődős cicaharcba torkollik (lásd Zuglóban Hadházy vs. Tóth Csaba).

A helyhatósági választás oké, főleg mióta ellenzékiek (itt ugye nincs demokrácia, csak a Fidesz nyerhet, vagy hogy is van ez?) is pozícióhoz jutottak. Ahol meg mégsem, ott a kormánypárt nyilván elcsalta helyi szinten.

Az országgyűlési választások is jó megoldás lenne a demokrácia eszközéül, kivéve, hogy ezt pofátlan módon állandóan Orbán Viktor nyeri (az elmúlt 3 alkalomból kétszer kétharmaddal), akkor tehát a demagógia, neki kedvező választási rendszer, kormánypárti médiatúlsúly és a Hétszőnyű Koponyányi Monyó miatt sikerül, nem azért, mert a választók így akarták.

Végül megérkeztünk a jelenkor politikai Szent Gráljához, melytől az ellenzék úgy fél, akár az ördög a tömjénfüsttől. Népszavazás lesz ugyanis a gyermekvédelmi törvény kapcsán felmerült öt kérdésről, de akárhogy is próbálja Karácsony Gergely ellopni a show-t azzal, hogy saját kezdeményezésének állítja be, a kormány javaslatára lesz a Fudan egyetem ügyében is referendum.

Amíg az előbbi témában Brüsszel kaffogott és parancsolgatott az persze maga volt a megtestesült liberális utópia, de a magyar emberek lehetőleg meg se szólaljanak ez ügyben, mert még a végén kiderül, hogy a feltett öt kérdésre nem az ellenzék szája íze szerinti válaszok érkeznek.

Nézzünk néhány példát, mennyire kezeli méltósággal a baloldal, ha az állampolgárok olyasmiről mondhatnak véleményt, amit nem ők találtak ki:

 • A Momentum például hallani sem akar róla, hogy a kormány által feltett kérdésekre esetleg válaszoljanak az állampolgárok. Szinte imperatívusz tónussal szólítják fel támogatóikat a bojkottra és érezhetően a Pride felvonulást legitimebb demokratikus intézménynek tartják, mint a népszavazást.

Momentum Mozgalom Facebook oldala

 • Szabó Tímea, Karácsony pártjának harcias hörcsöge megkérdőjelezi a kérdések létjogosultságát. Magyarországon vajon hány nemváltó műtétet engedélyeztek eddig? Egyet sem. Legyen több? Majd a választók eldöntik. Amerikában például nem igazán kérdeztek meg senkit erről, de már csinálják.

Szabó Tímea Facebook oldala

 • Karácsony Gergely például kivételesen támogatja a kormányt. Miniszterelnök úr kérését támogatva ő is mind az öt feltett kérdésre nemmel válaszol majd. Vagy mégsem? A másik lehetőség, hogy az agyonfizetett Facebook-posztokért felelős hadosztály nem igazán van a helyzet magaslatán.

Karácsony Gergely Facebook oldala

 • Homonnay Gergely, Gyurcsány kedvenc gyűlölködő macskás nénije is bojkottra szólít fel, majd egy kicsit később meggondolva magát inkább molotov koktélokkal való terrorista cselekményekre buzdít. Szintén igen szép, demokratikus módja a vélemény kifejezésének.
  Homonnay Gergely Facebook oldala

Homonnay Gergely Facebook oldala

 • Gyurcsány Ferenc a nagy melegre való tekintettel láthatóan ismét keményen hidratál, kocsmai stílusban kérve ki magának a népszavazás intézményét. 

Gyurcsány Ferenc Facebook oldala

 • Végezetül egy kis kóstoló a minden bizonnyal kicsit később bőségesen érkező "elemzésekből". A 444.hu szerint nem létező probléma, ami okán Brüsszel kötelezettségszegési eljárással fenyít minket. 

Instagram

Szerencsére az ügy kimenetele nem rajtuk múlik, majd évforduló környékén a választók eldöntik a kérdést.