Nemcsak az ukrán, de még a román elnök is köröket ver Karácsony angol tudására

A közép-európai térség országait tekintve szinte példa nélküli, hogy vezetőik ne tudnának angolul beszélni. Mi több, e megállapítás nemcsak tőlünk nyugatra, hanem keletre is érvényes. Miközben Gyurcsány miniszterelnöki pozícióért bejelentkező embere, Karácsony Gergely a legegyszerűbb angol nyelven feltett kérdésekre sem képes válaszolni, addig az ukrán, sőt még a román elnök is különösebb erőfeszítés nélkül képes venni az idegen nyelvű akadályokat.

Azt követően, hogy a miniszterelnöki ambíciókkal rendelkező Karácsony Gergely nyelvi kompetenciája, pontosabban inkompetenciája kapcsán a napokban egyre több részlet derült ki, egy rövid kitekintés keretében górcső alá vettük a térségbeli országok vezetőinek angol nyelvtudását annak érdekében, hogy Gyurcsány emberét egyfajta objektív mérce alapján is elhelyezhessük a politikai felkészültség skáláján.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Elöljáróban annyit, hogy akik arra számítottak, hogy a kelet-közép-európai térségben az idegen nyelven egyáltalán nem beszélő Karácsony be fog olvadni a helyi, alulképzett nemzetvezetők közegébe, talán nem is tévedhettek volna nagyobbat.

Amennyiben a közvetlen közelünkből indulunk ki, a Visegrádi Együttműködés országainak első emberei mind jól és magabiztosan beszélnek angolul.

  • Andrej Babiš szlovák származású cseh miniszterelnök példának okáért nemcsak a diplomáciai körútjain beszél erőlködés nélkül angolul, hanem ha kell, ezen a nyelven még interjút is vállal.
  • Hasonlóképpen jól kommunikál idegen nyelven Szlovákia köztársasági elnöke, Zuzana Čaputová is, aki két évvel ezelőtt angolul szólalt fel az ENSZ Közgyűlésének 74. ülésszakának általános vitáján.
  • Akinek azonban az angol tudása már-már vetekszik a V4-ek közül Orbán Viktoréval, az nem más, mint a jelenlegi lengyel miniszterelnök. Mateusz Morawiecki kitűnő magabiztossággal beszél szinte bármilyen témában angol nyelven, nem véletlen, hogy gyakorta látni angolszász médiumokban, kiváltképpen interjúhelyzetekben, de a Világgazdasági Fórum nyújtotta nemzetközi sajtótájékoztatókon is rendre angolul szólal fel.

Forrás: AFP

A közép-európai régió nyugatabbra fekvő országainak vezetői kapcsán sem meglepő tény, hogy valamennyiük jól beszéli az angolt. Ahogyan Sebastian Kurz osztrák kancellár, úgy Angela Merkel német kancellár is erőlködés nélkül megállja nemzetközi helyzetekben a helyét, de hasonló magabiztosságról tesz tanúbizonyságot Janez Janša is, amikor Szlovénia miniszterelnökeként angolul kell részt vennie nemzetközi konferenciákon vagy az országával kapcsolatos sajtótájékoztatókon.

Forrás: AFP

Ugyanakkor az ember joggal gondolhatná, hogy 2021-ben egyáltalán nem számít teljesítménynek az európai politika világában az, ha a közép-európai kormány- és államfők kommunikációs eszköztárában ott lapul a folyékony angol nyelvtudás.

Éppen ezért célszerű a Magyarország határától nemcsak délre, hanem keletre is megtalálható országok első embereinek nyelvi kompetenciáját szemügyre venni.

  • A horvát kormányfő, Andrej Plenković olyannyira természetesen használja az angolt, hogy nemcsak politikai témákban szereti kifejteni a véleményét, hanem a sporttal kapcsolatban is. Például a 2018-as horvát labdarúgó-válogatott világbajnokságon bemutatott menetelésével összefüggésben is több ízben nyilatkozott külföldi médiumoknak.
  • Emellett meg kell említeni Szerbia volt kormányfőjét, s egyben jelenlegi köztársasági elnökét, Alekszander Vučićot is, aki az ENSZ Közgyűlésektől kezdve egészen a különböző külföldi híradókig, széles körben szólal fel és ad angol nyelvű tájékoztatást, nyilatkozatokat.

Azonban úgy tűnik, tőlünk keletre is természetes attribútuma a vezető politikusoknak az angol nyelvtudás.

  • Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij nemcsak az egy évvel ezelőtti, amerikai látogatásán szólalt meg angolul a korábbi amerikai elnök, Donald Trump mellett, hanem a közösségi médiában egy kifejezetten külföldi befektetőknek szánt videóüzenetben csillogtatta meg az idegen nyelvtudását.

Forrás: AFP

  • Mi több, még a román miniszterelnöknek, Klaus Johannisnak sem esik a nehezére egy, a romántól eltérő nyelven megszólalnia, hiszen minden fajsúlyos nemzetközi találkozón vagy interjúhelyzetben szemmel láthatóan gátlások nélkül beszél angolul.

Tisztán kirajzolódik tehát, hogy egy olyan valamire való kormány- vagy államfő, aki még angolul sem képes néhány mondatot elmondani, nemhogy Közép-Kelet-Európában nem található, de még az olyan zavaros politikai helyzettel rendelkező országokban sem, mint Ukrajna, vagy a kétes közállapotokkal rendelkező Románia.

Mindez pedig igencsak beárazza Gyurcsány emberének sikerekben eleve nem túl gazdag politikai renoméjét és nemzetvezetői alkalmasságát. Vagy éppen ellenkezőleg, az arra való tökéletes alkalmatlanságát.  

(A szerző a Századvég vezető elemzője)