Nem fogja kitalálni, hogy ki privatizálja az ügyészi hivatalt Amerikában - Bár a Facebook kiajánló sokat segít

Amikor elolvastam a The American Conservative cikkét arról, hogy S. György milliárdos milyen módon befolyásolja az amerikai igazságügyi rendszert, az jutott eszembe, hogy ezek az információk bárki számára elérhetőek, nem kell elhinni semmit, minden adat és állítás visszaellenőrizhető.

A 2020-as év az erőszakos bűncselekmények rekordéve volt Amerikában, az FBI adatai szerint a gyilkosságok száma 25 százalékkal emelkedett tavaly.

Mit tesz ilyen helyzetben egy tőrőlmetszett filantróp?

Úgy van! Olyan ügyészeket segít pozícióba, akik világnézeti meggyőződésből garantáltan enyhe ítéletek kiszabását kérik a bíróságon a vádlottakra. Szerencsére S. György, kétes üzleti gyakorlatáról ismert vállalkozó éppen ilyen filantróp.

A nyílt társadalom hívei ugyanis nem hisznek a börtön pedagógiai hatékonyságában. Az elzárás szerintük nem segít, meg embertelen, és amúgy is már a XXI. században élünk, ahol megengedhetetlen a társadalmi problémák ilyen típusú kezelése.

Persze ez most retorikai túlzás volt, Soros nem éppen most, a bűnözési statisztikák romlása miatt kezdte felvásárolni az amerikai igazságügyi rendszert. Hosszú évek óta zajlik ez a folyamat, most mindössze kötelességtudatból foglalkozunk a témával, hogy rögzítsük azt, hogy most éppen hol tart a világ.

Az apropót az adta, hogy a napokban megjelent egy cikk a The American Conservative oldalán, amelyben részletesen bemutatják, hogy Soros György és a Zuckerberg házaspár, hogyan támogatják dollármilliókkal a liberális elkötelezettségű kerületi ügyészek megválasztását Amerika minden államában. Persze úgy hangzik ez, mint egy szépen felépített konteó, azonban szó sincs összeesküvés-elméletekről: a cikk minden állítása ellenőrizhető.

Forrás: AFP

Az egész ügyből maga Soros György sem csinál titkot, a 2019-ben megjelent könyvében egy teljes fejezetet szentel a kérdésnek. Jobboldalisággal és Soros-ellenességgel aligha vádolható amerikai lapok is beszámoltak az előremutató törekvésről. Illetve nem is nagyon lehetne letagadni a törekvést, ugyanis a pénz útja nyomon követhető az agg milliárdostól, a vele együttműködő szervezeteken át egészen az ügyész-jelöltek zsebéig.

Nyíltan csinálják, annak ellenére, hogy minimum aggályos, hogy világnézeti alapon töltik fel új káderekkel az ügyészi hivatalokat.

Gyakorlatilag felszámolják a független igazságszolgáltatást. Néhány dúsgazdag szektavezér lekötelezettjei viszik a teljes amerikai igazságügyi rendszert. Mindez a magyar jogállamiságért és bírói függetlenségért aggódó nyugaton történik.

Mi lesz ezután? A független sajtót darálják be? A legnagyobb médiumok beállnak a baloldali jelölt mögé, elhallgatják a baloldal jelöltjének súlyos korrupciós botrányát? Képtelenség! Amerikában nem történhet ilyen. Ha mégis, akkor tudnánk róla, mert a telex és a 444 biztos megírta volna.

Az ügyészség függetlensége a jogállam egyik legfontosabb pillére. Legalábbis, ha hihetünk azoknak, akik minden nap számonkérik a jogállam állapotát Magyarországon. Az ügyészek azok a hivatalnokok, akik egy büntetőügyben a vádat képviselik, akik fajra , nemre, vallási és társadalmi hovatartozástól függetlenül, elfogulatlanul felügyelik a nyomozás és büntetés-végrehajtást, javaslatot tesznek az ítéletekre, szabadlábra helyezésekre és elzárásokra.

Tömören, az igazságszolgáltatás egyik legfontosabb szerve.

Az ügyhöz hozzá tartozik magyarázatként, hogy Amerikában a körzeti ügyészi hivatal választás útján elnyerhető köztisztség. Az állampolgárok választják meg a jelölteket, éppúgy, mint a sheriffeket vagy éppen a politikusokat. Kampányolni kell, a sikeres kampány pedig sok pénzbe kerül.

Még szerencse, hogy vannak olyan dúsgazdag filantrópok, mint a Soros és a Zuckerberg! Ők dollármilliókkal segítik pozícióhoz azokat, akik egyenlő feltételek mellett, pusztán a szakmai rátermettségük alapján nem nyernék el az ügyészi megbízást.

Világnézeti szempontból gyúrják át a rendszert. Ami úgy valósul meg, hogy néhány kőgazdag világjobbító vagyonokat költ arra, hogy a középosztály felső rétegéhez tartozó szélsőliberális jogászokat juttassanak azokba a jól fizető pozíciókba, ahonnan lehetőségük lesz aktívan közreműködni a veszélyes és kevésbé veszélyes bűnözők társadalomra eresztésében.

Forrás: AFP

Mert ugye emlékszünk, haladó gondolkodású ember nem hisz az olyan barbár megoldásokban, mint a börtönbüntetés.

A társadalmi haladáshoz pedig mindenkinek áldozatot kell hozni. A Soros and Co. adja a pénzt és a korszakalkotó ötleteket, az átlagpolgároknak mindössze annyit kell tenniük, hogy egy kicsivel több toleranciával viszonyulnak azokhoz, akik fenyegetik a biztonságukat.

A progresszívek véleménye szerint a probléma amúgy sem az emberekkel van, hanem azzal, hogy az amerikai törvények rasszista jellegűek, a letartóztatásokat önkényesen és szelektíven hajtják végre. Ezért a rasszizmus megszüntetése vethetne véget a rasszista igazságszolgáltatási rendszernek.

Miközben a progresszívek meggyőző magyarázatát olvastam, eszembe jutott George Floyd ügye. Pontosabban az ügyei, azok a bűncselekmények, amelyeket még azelőtt követett el, hogy nemzeti hőssé avatták volna.

Forrás: AFP

Azon tűnődöm, hogy fenébe lehet, hogy az elvileg súlyosan rasszista amerikai igazságszolgáltatási rendszer mindössze néhány hónapos börtönbüntetésekre ítélte a visszaeső fekete bűnelkövetőt? Egymás után négyszer. Végül csak akkor kapott öt év letöltendőt, miután egy állapotos anyukát rabolt ki fegyverrel. Megjegyzem, az öt év is meglepően enyhe büntetés a bűncselekmény súlyához képest.

Persze lehet, hogy Floyd sorozatos szerencséje, amivel megúszta a hosszú börtönéveket, nem függ össze azzal, hogy bizonyíthatóan létezik egy olyan törekvés, amely azt célozza, hogy a kisebbségek tagjaival szemben legyenek elnézőbbek az ügyészek és a bírák, mégis elgondolkodtató.

Mindezzel párhuzamosan dollármilliók érkeznek azokhoz a szervezetekhez is, amelyek bűncselekménnyel gyanúsított emberek helyett fizetik ki az óvadékot.

Az ítélet előtt még egy kicsit hadd szellőztessék meg magukat a nagyvárosok utcáin. Időnként a demokrata vezetés csúcsáról kapnak hátszelet ezek a szervezetek: Kamala Harris a Minnesota Freedom Fundot népszerűsítette, így a szervezet éves bevétele a 2019-es 100 000 dollárról 2020-ra 35 millió dollárra nőtt.

A The American Conservative írásában több körzetet is számok tükrében elemeznek, amelyekből kiderül, hogy több olyan (példának okáért Kim Foxx, az illinois-i Cook megye ügyésze - Chicago) Soros által támogatott ügyész van, akinek tevékenysége alatt drasztikusan visszaesett az elmarasztaló ítéletek száma.

Nem a bűncselekmények száma esett vissza, hanem az elmarasztaló ítéleteké! Pontosan úgy, ahogy az elvárható egy nyitott társadalom eszméje iránt elkötelezett ügyész körzetében.

Az a kérdés fogalmazódott meg bennem, hogy mi a célja ezeknek a törekvéseknek? Bűnelkövetők ezreit szabadítják rá a társadalomra, enyhe ítéletekkel, óvadékprogramokkal.

Mintha szándékosan feszültséget akarnának kelteni a társadalomban, mintha polgárháborút akarnának kirobbantani az Egyesült Államokban.