Néhány gondolat a Márki-Zay féle ellenzékváltás illúziójáról

A közéleti szempontból legfeljebb bölcsődésnek tekinthető kisvárosi polgármester pillanatok alatt bele fog nyúlni a bilibe és fel fog ébredni: még az összefogás listájának, illetve később, ha úgy alakul, a saját kormányának összetételébe sem lesz beleszólása, mert annak 95 százaléka az úgynevezett leváltott ellenzékiekből fog állni. Ha a kiscsávó rendetlenkedni kezd, a Gyurcsány-klán nem fog teketóriázni.

Márki-Zay Péter úgy robbant be a politika első vonalába, mint egy eltévedt világháborús bomba, amely letarolta ellenfelei mellett szövetségesei egy részét is.

Kritikusai a továbbiakban is kiszámíthatatlan magatartásra számítanak tőle, rajongói ezt a volatilitást előszeretettel nevezik független, kérlelhetetlen, céltudatos hazaszeretetnek.

Forrás: Facebook

A hódmezővásárhelyi Action Man máris végrehajtotta azt a hőstettet, amire a „semmi se jó” középutas szavazók százezrei vártak: elsőnek leváltotta az ellenzéket. Orbán megbuktatása ezután majd már fél kézzel is menni fog. Mit fél kézzel, csuklóból, sőt, kisujjal!

Hiszen az igazán nagy falat az volt, hogy KariGerit becsicskította, majd Dobrevet a játéktérről az öltözőbe küldte, miközben átvette a serleget. Ezek után nem is valódi kihívás a Fidesz rémuralmát megtörni, ez pusztán stílusgyakorlat lesz, könnyű tavaszi testmozgás.

Jelen állás szerint I. Pártnélküli Péter még fénylő, bűntelen üstökösként ragyog a reményre éhes baloldali szavazók egén. Ha eddig sikerült, ezután is sikerülni fog!

Az Összefogás jobboldali messiása zászlót bontott, a zászlóra pedig merész dolgok vannak írva: ölelgetés, szeretet, béke, ellenzékváltás.

Korábban már megírtuk, most megerősítve látjuk: MZP polgármester úr azt hiszi, hogy ő a feje a szövetségnek, amihez nézetei szerint a központi idegrendszert irányító és a döntéseket hozó szerv, az agy is tartozik. Pedig az agy jelen esetben kőkeményen baloldali és a kijózanító valóság, hogy az arcon kívül a test többi részét is az irányítja.

Nem az a baj, hogy Péter úr mit gondol. Abból lesznek gondjai, ha önállóan mer gondolkodni.

Ferenc testvér be is jelentkezett rögtön egy videóüzenettel, amiben nyilvánvalóvá tette, hogy ki is képviseli itt az erőt. Nagy valószínűség szerint az ifjú trónkövetelő hercegnek zászlóhímzés előtt le kellett volna ülni a hadsereget finanszírozó öreg, ravasz Gyurcsány báró úrral, vajon ő is úgy látja-e, hogy sikerült ajtót mutatni az elmúlt 30 év politikai elitjének?

 

Ferinek ehhez akkor is lesz egy-két szava, ha amúgy a választói akaratból ordít, hogy elég volt belőletek. A reálpolitika szempontjából ugyanis tökmindegy, van-e valós társadalmi igény arra, hogy a Gyurcsány-klán eltakarodjon - oda, ahova való - a történelem szemétdombjára. Ez a baloldal számára üzleti vállalkozás, amiben kőkemény meló és rengeteg pénz van.

A família most készen áll rá, hogy így, vagy úgy, de beváltsa a csekket. Nem fognak sokat teketóriázni egy közéleti szempontból legfeljebb bölcsődésnek tekinthető kisvárosi polgármesterrel.

Kis emlékeztető az ellenzékváltás illúziójának hívei számára: a mindenkori magyar kormányt a parlamenti képviselők választják meg. Ha a mostani ellenzék hatalomra jut, a kormányalakításhoz és ami még fontosabb, a kormányzóképesség megtartásához a parlamenti pártok többségének tevőleges támogatása kell.

A DK, a Jobbik, az MSZP gyakorlatilag a Gyurcsány-klán kézivezérlése alatt áll, a csak papíron létező KariGeri-párttal és a Momentummal pedig pillanatok alatt meg fog tudni állapodni Ferenc, ha egy-egy ügyben saját érdekeinek szolgálatába parlamenti többséget kell állítania.

 

Mit tud ezzel szemben elérni Párt Nélküli Patrióta Péter? Kormányoznia kéne, de azt veszi észre, csak az megy, amit Feriék jóváhagynak. Az úgynevezett leváltott ellenzék. Napról napra, törvényről törvényre, kényelmetlen és a baloldali hagyományokhoz híven népnyomorgató módon fel kell vállalni az érdekkonfliktusokat és közben még úgynevezett szövetségeseire sem számíthat stabilan.

Ha Feri azt akarja, hogy vonják meg a családtámogatást, mert egy újabb völgyhíd építésre kell a pénz a Strabagnak, akkor majd Márki-Zay behúzza a kéziféket?

Ki fogja ebben támogatni? Vagy akkor majd a Fideszhez fordul?

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Nézzük ugyanezt a dilemmát fordított helyzetből: hogy fog tudni MZP keresztül vinni bármely olyan döntést, amely transzparenciát, tisztességes piaci körülményeket visz olyan állami szektorokba, ahol Feriék hátországa az évtizedes böjt után a legtöbb pénzt keresheti?

Látja az Olvasó lelki szemei előtt, hogy az úgynevezett ellenzékváltó faszagyerek keresztülveri akaratát Ferencen és bandáján?

Mi sem.

Lehet, hogy a parlamentáris demokrácia puszta formalitásnak tűnik, de

ahogy annak idején Gyurcsány kilőtte elődjét, Medgyessy Pétert, úgy minden nehézség nélkül elintézheti a nála sokkal kevesebb politikai hátországgal és tapasztalattal rendelkező reménybeli kormányfőt.

Nem kell hozzá ügyet generálni (bár úgy sokkal könnyebb), a bizalmatlansági indítványhoz elég, ha a végrehajtó hatalom feje túl önálló gondolatokat dédelget.

Márki-Zay Péter pillanatok alatt bele fog nyúlni a bilibe és fel fog ébredni: még saját kormányának összetételébe sem lesz beleszólása, mert annak 95 százaléka az úgynevezett leváltott ellenzék soraiból fog állni.