Négereznek Joe Biden hívei, miután a Demokrata Párt jelöltje kikapott Virginiában

A nagy zűrzavarban bizony egyes demokraták (!) még a szavazati jogot is meg akarják vonni az afroamerikaiaktól.

A demokrata-liberális alapvetések itthonról is ismerősek lehetnek:

  • mindenféle tolerancia addig terjed, amíg nem mondanak nekik ellent,
  • minden kisebbségi csoportot védenek, amennyiben rájuk szavaznak.

Összefoglaló néven "feltételes tolerancia" névvel is illethetnénk a jelenséget.

Most, a virginiai kormányzóválasztás követően elkeseredett vagdalkozás és tanácstalanság tapasztalható a Demokrata Pártnál.

Nem túl meglepő mondjuk: Joe Biden (aki mostanában már tényleg csak a szerethető nagypapafigurák rosszabbik tulajdonságaival szerepel a hírekben) elutasítottsága az óceánon túl rekordmagas: a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint is a választók csupán 43 százaléka szavazna rá. Ennek lakmuszpapírját láthattuk most Virginiában, ahol hiába nyert tavaly még 10 százalékponttal Trump előtt, most a republikánus Youngkin 2,1 százalékpontot vert a demokrata McAuliffe-ra.

Forrás: AFP

A gazdasági-politikai hátteret mindenki megírta már: sem a szerencsétlen  és nem túl méltóságteljes afganisztáni kivonulás, sem az inflációs adatok nem segítették Bident népszerűségének megtartásában.

Ám számunkra most jóval érdekesebb a fent már említett feltételes demokrata tolerancia: kik, hogyan reagálták le a csúfos virginiai eredményt.

Sokatmondó a The New York Times november 3-ai cikkének címe:

A virginiai fekete szavazók visszautasítják, hogy őket hibáztassák a Demokrata Párt vereségéért.

A lényeg a gyakorlott olvasónak azért már ebből is átjön. A folyton kötözködő szerzőnél pedig újból beakadt, hogy kik lehetnek vajon azok a "virginiai fekete szavazók": úgy en bloc az összes, vagy valami szervezetük, és ki nevezte ki őket annak egyáltalán. Meg, hogy miért számít egyáltalán a bőrszín? Ember, ember. Nem?

A cikkben demokrata párti fekete vezetőket és szavazókat idézve még magyarázatot is hoznak: a fekete többségű körzetekben a remélt eredmények születtek. Ez inkább azt mutatja, hogy a kisebbségi szavazatok nem tudták behozni a fehér többségű megyék által okozott visszaesést. Főleg a falvakban, ahol a republikánus Glenn Youngkin tarolt.

De, hogy kicsit jobban megértsük a nyilatkozatot és magát a helyzetet, hoztunk egy érdekes twitteres üzenetet (még mindig fent van, de mi azért archiváltuk is):

Ez teljességgel elfogadhatatlan. Ha a feketék a rasszistákra szavaznak, akkor talán nem kéne hagynunk nekik többé, hogy szavazhassanak! Néha ezzel teszünk jót nekik, még ha nem is értik, miért!

Gondolhatnánk, hogy csak paródia, vagy valaki viccel, de ezek komolyan gondolják. Mindjárt meg is mutatjuk, miért. Csodálatosan esszenciális kompozíció: a feketék kollektív butának nézése, jogaik megvonása, atyáskodó, lekezelő hozzáállás. Elvileg mindaz, ami ellen olyan meggyőzően küzdenek Obama legjobb földi tanítványai.

Persze, aki kicsit is jobban ismeri a demokraták amerikai történelmét, talán annyira nem lepődött meg ezen.

kapcsolódó

A szerző, Helen Carter akár profi troll is lehetne munkásságát tekintve. Legutóbb a neki írogatóknak annyit üzent, hogy a férje rendőr, és lecsukat mindenkit, aki oda nem való kommenteket küld neki. Ugyanígy az oltásellenes szülőknek is megüzente, hogy minden gyereket be fognak oltatni akkor is; és a gyerekek az állam, és nem a szülők tulajdona. Nem teljesen normális, ez tény.

Ám olyan visszajelzéseket kapott magukat feketéknek vallóktól, ami az egész gondolatmenetet igazolja:

Afroamerikai nőként, több évtizede feketékkel körbevéve is egyetértek Helen Carterrel. 

A műsor mindenesetre innen nézve kifejezetten szórakoztató. Azt mondom: ilyenkor helyezkedjünk David Attenborough-i megfigyelői pozícióba, és mint egy jó természetfilmben, érdeklődve, de tisztelettel és mindenféle beavatkozástól mentesen figyeljük, hova fajulnak az események.

Ezért mindenesetre tényleg érdemes volt küzdeni: a hazai balliberális sajtómunkásoktól pedig izgalommal várjuk a beszámolókat Joe Biden újabb fehér házbeli napjairól!

kapcsolódó