Nagyon nyomul Bangóné Borbély Ildikó köre a momentumos vezetésű Gödön, a közbeszerzésekre is rátennék a kezüket

A Bangónéhez köthető figurák igyekeznek átvenni a hatalmat nem csak Gödön, hanem az egész körzetben.

Göd, a közel húszezer főt számláló Pest megyei település, szimbolikus terepe a baloldali összefogásnak, hiszen az, ami a kampányban működött, a hatalomban már nem ment.

Bár az együttműködő pártok többséget szereztek a képviselő-testületben, és a momentumos Balogh Csabát polgármesternek választották, az önkormányzati választást követően a baloldali politikusok a munka helyett egymással kezdtek el foglalkozni.

Az elhúzódó vitának frakciószakadás lett a vége, aminek következtében a gödi baloldal atomjaira hullott. A viszony annyira megromlott a felek között, hogy tavaly nyáron egy manipuláltnak tűnő hangfelvétel miatt országos szinten ment ölre egymással az országos DK és a Momentum.

Bár mostanra már együttműködésre képtelen a két oldal, a helyi baloldalon ezt megelőzően is volt egy kakukktojás: az MSZP. A szocialista párt ugyanis nem volt részese az összefogásnak, a Liberálisokkal és a Szolidaritással külön jelöltekkel vágtak neki a 2019-es önkormányzati választásnak. A különcködés nem vált be: a „vörösöknek” egyetlen egy mandátumot sem sikerült bezsebelniük, ezzel partvonalon kívülre kerültek a Pest megyei településen.

Ehhez képest mostanra váratlan fordulatot vett a történet: Bangóné Borbély Ildikó, MSZP-s képviselő köre látványos nyomulásba kezdett, aminek következtében a szocialisták egyértelműen visszakerültek a térképre Gödön.

Megmozdultak a szocialisták

Tavaly augusztusban – értesüléseink szerint egy hajdúsági MSZP közeli vállalkozó javaslatára - a helyi közgyűlés hét igen, és három nem szavazat ellenében hét hónapos felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadói szerződést kötött a debreceni székhelyű Bákonyi és Somogyi Ügyvédi Irodával.

A nyertes nem járt rosszul, hiszen az önkormányzattal kötött megállapodás értelmében óránként 20 ezer forintot kap a különféle közbeszerzési eljárások lefolytatásáért.

Arról nem is beszélve, hogy az eljárás becsült értékének 0,9 százaléka is a zsebükben landol, amit a dokumentum 600 ezer és hárommillió forint közötti összegben határozott meg.  Sőt, a beszerzési eljárások lefolytatásáért az eljárás becsült értékének 0,5 százaléka érkezik a számlájukra (több mint 100 ezer forint).

Felmerül a kérdés, miért volt ennyire fontos Balogh Csabáéknak, hogy az ország másik feléből hozzanak közbeszerzési szaktanácsadót.

A válaszban nincs semmi meglepő: az ügyvédi iroda névadójának kiváló szocialista kapcsolatai vannak. 

Bákonyi László korábban a Societas, az MSZP ifjúsági szervezetének az OEEB elnöke volt. Feltehetően ezzel összefüggésben az 53. helyen szerepelt az MSZP 2009-es európai parlamenti listáján, valamint a 143. helyen foglalt helyet az MSZP 2010-es országgyűlési listáján.

Sokat mondó, hogy a debreceni ügyvédi iroda megbízását tárgyaló közgyűlésen rendesen ment a titkolózás. Ezt jelzi, hogy képviselői kérdésre, miszerint milyen módon lettek Bákonyiék kiválasztva, Fülöp Zoltán, LMP-s alpolgármester képviselői kérdésre úgy válaszolt, hogy „miközben van egy elég szigorú beszerzési szabályzatunk, ez a tevékenység a bizalmi körbe esőnek minősül, ami mindenféle felmentéseket tartalma.”

Nem csillapodtak a kedélyek, hiszen pár héttel a képviselő-testületi ülés után a Göd Hangja a téma kapcsán váratlanul egy tényfeltáró cikket jelentetett meg, amiben kitálalt az ex-MSZP-s politikus piszkos ügyeiről, többek között azzal megvádolva Bákonyit, hogy gyanús céges ügyletekben vett részt.

Bangóné Borbély rokona a láthatáron

Nem sokkal a szocialista ügyvéd megbízását követően újabb hajdúsági kötődésű személy került vezetői pozícióba Gödön.

Ugyanis az a Nagy Sándor lett a milliárdok felett diszponáló Gödi Településellátó Szervezet (TESZ) igazgatója, aki nem mellékesen Bangóné Borbély Ildikó rokona.

Információink szerint ugyanaz a rejtélyes, MSZP-s hátterű vállalkozó hozta Gödre Nagyot, mint aki Bákonyiékat. Nagy MSZP-s káder családi háttere és a Hajdú-Bihar megyei pártszervezethez való kapcsolata ekkor még a legtöbb gödi képviselő számára nem volt ismert. Elnézve a politikai mozgásokat nyilvánvalóvá vált, hogy

kevesebb mint egy évvel az önkormányzati választást követően az MSZP politikai erejéhez képest komoly pozíciókra tett szert a Pest megyei településen.

Többek között rátették a kezüket a gödi közbeszerzésekre és beszerzésekre, illetve átvették az éves szinten közel milliárdos költségvetéssel dolgozó TESZ vezetését is.

Fordult a kocka. Aztán megint?

Csakhogy gyorsan fordult az MSZP szerencséje, és a baloldali párt térnyerésének hamar vége szakadt.

Balogh Csaba ugyanis veszélyhelyzeti hatalmával (vissza)élve arról döntött a koronavírus-járvány harmadik hulláma alatt, hogy visszahívja Nagy Sándort a TESZ éléről. Az önkormányzat oldalán elérhető polgármesteri indoklás szerint. Nagy önkormányzati cégvezetőként több gyanús és indokolatlan szerződést kötött.

Március 31-ével lejárt a Bákonyi és Somogyi Ügyvédi Iroda szerződése is, így a szocialista közeli társaság is kikerült a pixisből – mint kiderült, átmenetileg.

Ugyanis lapunk birtokába jutott dokumentum szerint egyes képviselők visszacsempésznék az MSZP-s ügyvéd csapatát a gödi elitbe. A veszélyhelyzetet követő első közgyűlésen, júniusban Szilágyi László Lajos képviselő előterjesztésében azt javasolta, hogy a képviselő-testület a korábbi szerződés alapján három évre bízza meg közbeszerzési tanácsadással az MSZP-s ügyvédet és irodáját.

Információink szerint gyakorlatilag ezzel párhuzamosan Fülöp Zoltán LMP-s képviselő Nagy Sándor újbóli kinevezését kezdeményezte a TESZ igazgatói székébe, ezúttal két évre.

Úgy tudjuk, Szilágyi javaslatát napirendre sem vette a képviselő-testület, Fülöp Zoltán pedig visszavonta az előterjesztését. Ekkor tehát úgy nézett ki, hogy Bangóné köre az erőfeszítések ellenére nem tud visszaerősödni, csakhogy ez pillanatnyi állapotnak bizonyult.

Szilágyi László ugyanis újra nekifutott, így a Bákonyi László pozícióba helyezését célzó előterjesztését kedden tárgyalja a közgyűlés. Felmerül a kérdés, hogy miért ilyen fontos egyes gödi képviselőknek a hajdú-bihari MSZP-s Bákonyi pozícióba juttatása?

A „Hajdú-Bihari vonal” Dorosz kampányában

Mint ismert, az előválasztási alkudozások idején bukkant fel a Gödöt is magába foglaló dunakeszi körzetben Dorosz Dávid, korábbi főpolgármester-helyettes.

A parlamenti képviselő-jelöltségért elinduló párbeszédes politikust kezdetben csupán az MSZP-Párbeszéd szövetség támogatta, de később a háttéralkuk eredményeképpen beállt mögé az LMP, a Momentum és a Jobbik is.

Ennél már csak Dorosz kampányfőnöke a furcsább: Ádor Zsolt ugyanis Bákonyi László gyerekkori barátja és üzlettársa, közösen tulajdonolják a BUSINESS HERO Tanácsadó Kft.-t.

Ezzel összeértek a szálak: egy újabb, Bangóné Borbély Ildikó köréhez köthető hajdú-bihari szereplő jelent meg Göd és vonzáskörzetében.  

Ádor egyébként ezt megelőzően Dorosz Dávid kabinetfőnöke volt Budapesten, de városházi információk szerint Karácsony Gergely egyik első intézkedéseként kirúgta őt a hivatalból. Mint ahogy az előbbiekből kitűnik, Ádor és Dorosz barátságát a kisebb kellemetlenség nem befolyásolta, továbbra is jó kapcsolatot ápolnak egymással.

A Pest megyei településen többen is attól tartanak, hogy hasonló forgatókönyv valósul meg, mint Csepelen, ahol Bangóné Borbély Ildikó és csapata puccszerűen, váratlanul átvette a hatalmat a helyi alapszervezetben.  Így véleményük szerint hatalmas tétje van a mai közgyűlésnek: sikerül-e visszaszorítani a szocialista befolyásszerzési kísérletet?