Nagyon megsértődtek a liberálkommunisták, amiért idén nem fütyülhetik szét Orbán ünnepi beszédét

Lendvai Ildikó, Gyurcsány Ferenc, Cseh Katalin és Fekete-Győr András is úgy érezte, hatalmas lehetőség ez most a megszólalásra. Mindenki látja már maga előtt, ahogy a csúti Köpcös a parlamenti szétvert dolgozószobájából a titkos alagúton át menekül a Kossuth téri metrómegállóba, ahonnan különszerelvénnyel menekítik - amíg XVI. Lajosként a kockás inges tömeg el nem fogja.

Érdekes egy fajta a hazai szoclib.

Nem elég, hogy csak Orbán Viktorban tud gondolkodni, és csak vele szemben képes meghatározni önmagát – vele kel, vele fekszik –, tüntetni is csak ellene képes.

Hogy valahogy az orbánozáson túl is mutassanak valami érdeklődést, minden nemzeti ünnepre megpróbálnak rátelepedni, mintha bármi közük is lenne hozzá. Sőt, egészen pofátlan módon még azt is elmagyarázzák néha nekünk, hogy valójában ők a valódi szabadságharcosok.

Ennek legszebb példája október huszonharmadika: az az október 23-a, amelynek nyomán a fellángoló 1956-os felkelést pont az ő szellemi és testi elődjeik (elnézést, de tényleg) fojtották vérbe és torolták meg évtizedeken keresztül.

Nahát! Azt hittem, október 23-án a Fidesznek minimum egy Békemenetre futja. Élen az USÁ-nak szóló hadüzenetről álmodozó békeharcosokkal. Vagy egy ennél is grandiózusabb, szankcióellenes demonstrációra. Ha már annyit invesztáltak a Nemzeti Konzultációba meg az ízlésborzoló rakétás plakátokba. De nem. Semmi se lesz, Orbán is csak Zalaegerszegen egy avatáson mond beszédet, gondolom, válogatott közönség előtt. [...] Az is igaz, hogy 1956 kínos témává vált. Azért az orosz katonákat elég nehéz kisatírozni belőle. Ráadásul a kormányfő azt találta mondani Németországban, hogy Nagy Imre olyan volt, mint (az eddig elutált) Zelenszkij. Jó, Nagy Imre sosem tartozott a kedvencei közé, neki csak a koporsója kellett, de akkor is. Ebből azért nem lesz könnyű kijönni. 

Mindezt Lendvai Ildikó tudta összehozni úgy, hogy a KISZ után az MSZMP Központi Bizottságát is aktívan megjárta, illetve a kulturális bizottság osztályvezető-helyettesi posztjáig jutott. Megnyugtatásképpen közölte azért, hogy „cenzori munkát nem vártak tőle”. Na akkor jól van.

Szerencsére a rendszerváltás után már megváltozott, és azóta is mindenki emlegeti 2002-es lódítását, miszerint „nem lesz gázáremelés”, meg úgy semmi sem.

Köszönjük, Ildikó. Nem kell mondania már semmit se. Üdv, Feri.

Hogy ezzel a kis átkötéssel a „Pofátok leszakad” című rovatunk azért fokozódjon, következzen a Medgyessyt megpuccsoló Apró-vő, maga a zseniális Gyurcsány Ferenc!

A gyáva. Az önmagát utcai harcosnak (is) tartó kormányfő megtörve a szokásokat nem mer közönség elé állni nemzeti ünnepünkön, október 23-án. Utcai gyáva lett a harcosból. A pesti srácok megvetéssel fordulnának el tőle. Értem én, hogy könnyebb volt 2006-ban az Astoriát lezárva barikádra küldeni a híveket, mint elszámolni azzal, hogy mi lett az országgal vezetése alatt. Értem én, hogy nem lenne könnyű hallgatni a most vele elégedetlen tömeg fütyülését, kiabálását, de ez nem mentség a bujkálásra. 

Kemény vagy, Feri. Akkor most nem Törpe, hanem Gyáva.

Persze mit is tehet ő '56-ról? Ő tényleg nem sokat. Éppen ezért 2006-ban, pont a forradalom ötvenedik évfordulóján Gergényi segítségével gondoskodott arról, hogy a forradalom leverésének emléke eleven maradjon sokáig a magyar nemzetben.

Ez volt a csúcs, de nem a csúcson hagyjuk abba – mert van még.

Orbán megkérdőjelezte '56 céljait, most lefújta a megemlékezést. Lassan közbeszerzést írnak ki a Sztálin-szobor visszaállítására.

Ez pedig nem más volt, mint a momentumos Cseh Katalin.

Ha a Sztálin-szobrot nem is, a Regnum Marianumot jó lett volna visszaállítani – talán egyszer még sor kerül rá.

Nem mer központi megemlékezést tartani a Fidesz október 23-án. Orbán Viktor még a fővárost is elhagyja; a zalaegerszegi Mindszentyneum átadójának kapcsán fog beszédet tartani. Ennek két oka van.  1️⃣ Bajos lenne emlékeztetnie a szimpatizánsait az orosz agresszióra, és a nyugati segítség egykori elmaradására. 2️⃣ Megijedt az október 23-ára szerveződő diáktüntetés erejétől. Félnek, hogy kiderülne, hogy összebuszoztatás nélkül fele akkora tömeget sem képesek összecsődíteni a miniszterelnök beszédére, mint amekkorát néhány tucat középiskolás diák tud minden állami segítség nélkül. Nem inkább velük kéne „nemzeti konzultálnia” a miniszterelnöknek?

Kétség nem fér hozzá, megijedt a gyáva orosz-Orbán, már iszkol! Szerencsére Fekete-Győr András, a pártja által is többször leváltott ex-pártelnök az interneten nemcsak okos, hanem bátor is.

Dobrev Klárának is vannak ám gondolatai! Engedelmével az „utcára” után egy-egy vesszőt is beszúrtunk, mert szerintünk úgy helyesebb.

Utcára, magyar! [...] Legyünk együtt és mutassuk meg, hogy a megadás helyett a küzdelem útját választjuk. Október 23-án utcára, magyar!

Hát igen... Mindenki látja már maga előtt, ahogy a csúti Köpcös a parlamenti szétvert dolgozószobájából a titkos alagúton át menekül a Kossuth téri metrómegállóba, ahonnan különszerelvénnyel menekítik ki – amíg XVI. Lajosként a kockás inges tömeg el nem fogja... 

És hogy szépen lekerekítsük ezt a jó kis ünnepi írást:

Találós kérdés, ki lehetett ő? 1956. október 23-án éjszaka az MDP KV Katonai Bizottság tagjává választották. Másnap egy belső utasításban „fasiszta csőcseléknek” nevezte a forradalomban résztvevőket. 

Megfejtés az idézetben lévő linken.