Multik: A nagyvállalat, ahol kötelező a Békemenet

A fideszes oligarchák mindenkit kitereltek felvonulni

Mindenki ismeri a fideszes holdudvart, a polipszerű klientúrát, a Békemenetre szabadnapjukon birkaként erőszakkal kiterelt, bégető lengyel vidéki ukránokat.

Mindenki ismeri az érzést, amikor a pénteki állománygyűlésen a kormánypárti kinevezett potentát öblösen migránsozik és szidja az ellenzéket - a szegény, titkon momentumos szavazó alkalmazott pedig lesüti a fejét, hallgat... és fél.

Mert rettegnek, félnek az emberek. Már a közösségi médiában is feltűnő, hogy az ellenzéki szavazók mennyire nem mernek felszólalni, vagy bárhol is megkérdőjelezni a kormány és a Fidesz-KNDP vélt tévedhetetlenségét. De elég a csapattal is lemennetek ebédelni, máris kezdetét veszi az asztalnál az MSZP, a Momentum, a DK és a Jobbik kollektív, önfeledt pocskondiázása - ami nem csoda, hogy elég egy lájk a Telexen vagy a 444-en, és el is búcsúzhatsz az állásodtól.

Persze nem - legfeljebb a balliberális szerepjátékfüggők képzeletében. Ha mégis tudtok ilyen céget, mindenképpen jelezzétek, mert ott szeretnék dolgozni!

Ugyanakkor - és biztos az ellentétek vonzzák egymást, Stockholm-szindrómásak vagy mazochisták vagyunk - valahogy mindig erőltetetten diverz és inkluzív munkaadóknál kötöttünk ki a végén. Ami esetleg még 2005-2010 körül vállaltan is meritokrata (érdemelvű)  - kapitalista - céges kultúra volt és legfeljebb a környezetet akarták tessék-lássék kímélni (víz- és energiafelhasználás, stb.), azokból is 2010-14 után fokozatosan szivárványos, Pride-hívő, csörgősipkás bolond lett, hogy aztán 2020-ra, varázsütésre be is feketüljenek.

Hiszen mi az Amerikai Álom 2020-ban: légy fekete, nő, meleg, és jogod van a jár-kvótadiplomához és a jár-ingyenpénzhez!

Ahogy ígértük, folytatjuk: és ismét a kozmopolita, rossz lelkiismeretű és túlkompenzáló multik extravagáns világába szeretnék veletek egy kicsit alámerülni.

kapcsolódó

A múltkor is már kitárgyalt - nyílt és szervezett melegpropagandán túl - milyen hatások érhetik még a gyanútlan, csak munkáját végezni (és persze pénzt keresni) kívánó dolgozót? Mert a pénzt itt sem adják ingyen - nagyon nem.

Egyelőre ne térjünk ki a normál ügymenethez kapcsolódó üzemi agymosásra (5 céges alapelv, értéknyilatkozat, etikai kódex), beszéljünk csak a mindennapos "bátor", egyéni kiállásokról. Kiállásokról és kinyilatkoztatásokról, amiket nem kért és kérdezett ott és akkor senki.

2009, asszertív kommunikációs képzés (itt se világosodtam meg), külső helyszínen, külsős tréner. 

Nem lenne elég önmagában az időrabló, felesleges, többnapos tréning a világ végén - elvégezetlen munkáid ezalatt folyamatosan tornyosulnak -, hirtelen derült égből színt vall az öntudatos hölgy:

-Mert ugye ez olyan, mint amikor EGYES jobboldali politikusok a család és a haza szentségéről papolnak, aztán hirtelen házasságon kívül becsúszik nekik egy-egy gyerek!

Figyelem! Még bőven MSZP(-SZDSZ)-kormány volt - tehát még az esetleges ellenzéki dacnak se tulajdoníthattuk a megnyilvánulást -, a kéretlen térítő ráadásul számla ellenében nyújtott szolgáltatást egy másik cégnek. Talán nem számolt fel érte extrát, hogy a Torrentéből idézzek.

kapcsolódó

  • A multis néplélek legmélyebb bugyrai

    A multis néplélek legmélyebb bugyrai

    Jelen cikkünk tételmondata legyen a következő: hiába a nyugatias környezet, az átlagnál jóval magasabb fizetés és a jólét, a proliságot képtelenség kiirtani a kelet-közép-európaiak többségének lelkületéből.

Tipikus magyar tempó. Mert ilyen a magyar: ketten háromfelé húznak. A többi nép legalább összetartóbb.

Hallhatjuk olyan világlátott emberektől, akik már voltak a Burgenlandban dolgozó rokonuknál két napot - de mi dörzsölt, beépült, az internacionalizmust belülről rothasztó fideszesek vagyunk - úgyhogy mi tudunk ennél azért igazabbat is mesélni, első kézből.

2014, céges menedzsment-akadémia vezetőknek, amerikai tréner.

A többnapos agymosási kísérlet (engem nem törtök meg!) során az oktató ismét úgy gondolta, hogy személyesebbé teszi a témaköröket, és nem egyszer szőtt bele a sztorikba - a főleg magyar közönség számára amúgy hótt irreleváns - aktuálpolitikai poénokat.

A fizetett, céges képzés keretében megtudhattuk:

  1. Ő megrögzött demokrata, és ki nem állhatja a republikánusokat, mert azok egyszerűen annyira, de annyira buták, hogy arra nincsenek szavak.
  2. Sarah Palin is annyira elképesztően buta (mi más lenne, hiszen republikánus), hogy Csehországot akarta lebombázni a bostoni robbantásos terrortámadás után Csecsenföld helyett (erről még a Snopes is tudja, hogy kamu).

2019, munkahelyi menza, véletlenszerű kolléganő az asztalnál halál lazán a társaságban:

-Na, mit mondott megint a Bajszos Szar?

És folytathatnánk vég nélkül a kollégák munkahelyi "Pont kérdeztük"-rovatát:

  • Mondja az Ember, aki sohase hazudott! (2009)
  • Elítélek mindenféle rasszizmust és homofóbiát: képzeld el csak azt, ha nem foghatnád meg a párod kezét az utcán! Senkinek SEMMI köze hozzá. (2019)
  • Már megint mi a kurva anyjukat kötözködnek a vörös csillagon? (2018)

A szocioliberális szavazó magabiztossága, pofátlansága térben és időben határtalan. Mert tudja, hogy csak annak van félnivalója, akit szélsőjobboldalinak nyilvánítanak - azt tilos. Így legyen magyar vagy külföldi, legyen éppen kormányon vagy ellenzékben; ő ugyanúgy fogja minden előzmény és összefüggés hiányában is tolni a hülyeségeit az összes lehetséges platformon: személyesen, megbeszélésen, előadáson, LinkedInen, Facebookon. Ő ezzel csak nyerni tud: a lelke a vállalatot illeti meg; cégbirodalmak, hálózatok, bíróságok állnak mögötte - így nem nehéz "bátornak" lenni.

Hogyan vitázzunk vele?

Sehogy. A párbeszéd felesleges: hagyjunk rá mindent, legfeljebb néha - ha már nagyon nem bírjuk - kérdezzünk rá, hogy kire kellene szavazni. Itt gyakran lefagynak, majd zavartan, dühösen félrebeszélnek.

Hogyan védekezhetünk ellene?

Először is távolságtartással (nem csak járvány idején). Aztán szavazással.

Lehetőleg a Fideszre, amikor csak lehet.