Multik: a család gyilkosai

A karrier és a vállalat védőburka a családdal szemben

Azt már megbeszéltük, hogy a multi virtuális (bár egyre valóságosabb), párhuzamos világot és társadalmat épít: tíz-százezernyi embert próbál a saját értékei mentén, saját maga teremtett, sulykolt kultúrájával uniformizálni, összefogni és irányítani.

kapcsolódó

Na de ha már lebontottuk a politikai határokat és áthidaltuk a hagyományos kulturális szakadékokat, mi marad még hátra a legvégén?

  • A család.

Ami persze a vezetők szerint is az első és a legfontosabb, de csak szavakban. Leírni és megélni már nem szokták, bár azon se lepődnék meg, hogy "A család az család"-szerű szivárványhülyeségek után majd itt is azonnal reagálnak a Coca Cola vegyes sikerű kampányán felbátorodva.

Szintén közhely, hogy a nagyvállalatnak milyen munkavállaló az érdeke:

fiatal, egyedülálló, gyermektelen, alázatos, egészséges, időben és térben rugalmas - és igen, lehetőleg férfi. 

A magyarázat egyszerű: mivel a biológiai férfi sajnos még mindig nem tud szülni, a gyerekvállalás pedig úgyis csak megzavarná a rövid- és hosszú távú karrierjében, ráadásul túl sok pénzébe kerül a munkaadónak.

A család is csak zavar: oda haza kell menni, a gyerek, az asszony követelőzik, beteg lesz, az alkalmazott otthonról behozza a munkahelyre a feszültséget - utaztatni, kiküldetésre rendelni is problémás, csupa nyavalygás, emberi bonyodalmak; mind a munkától veszi el az időt és energiát.

Ezektől a bonyodalmaktól jobb megszabadulni. És a cég mindent meg is tesz azért, hogy ez sikerüljön is.

Hiszen minek család, ha itt vagyunk mi? Nálunk csak a teljesítmény számít úgyis, mi jobban szeretünk, nálunk tényleg kiteljesedhetsz, és mennyivel hálásabbak leszünk a befektetett energiádért! Itt tényleg azt fogod visszakapni, amit beletettél.

Hogyan építsük le hát a családot?

  • Agyondolgoztatás: 10-12 órák, ünnepnapokra, hétvégékre elrendelt (vagy nem elrendelt, csak a határidők miatt simán illendő és elkerülhetetlen) túlóra, munkakör-összevonások - ez is csak egy új kihívás számodra, ahol bizonyíthatsz (merj nemet mondani).

Forrás: AFP

  • Karcsúsító LEAN-szemlélet, agilis projektvezetés: ne fecséreljünk energiát és időt a múlt századi, aprólékos projekttervezésekre meg ütemtervekre - üljünk csak össze spontán akármikor (azaz amikor nekem jó), és csináljuk meg! Az eredmény: véget nem érő káosz, éjjel-nappali szolgálat, el nem intézett napi feladatok hegyekben.
  • Home office, rugalmas munkarend = állandó ügyelet, "telefonon elérjenek": este, hétvégén hívogatnak, csak egy gyors kérdés, nyisd ki légyszi 2 percre a laptopot, két ünnep között leltár (jó, ez nem csak multi).

Forrás: AFP

  • Projektszemlélet: csak most még ez a projekt utoljára rengeteg túlórát kíván, de utána jobb lesz, majd akkor csúsztathatsz (persze, mert utána vagy új projektre tesznek, ahol kezdődik minden elölről - vagy megszüntetik a pozíciódat).
  • Utazások, kihelyezett, ottalvós csapatépítések: kiválóan erősíti a csapatkohéziót (kohorszot!), ráadásul mással is dughatsz, ha szerencséd van. Ha mégsem, hát legfeljebb betegre itatnak. Ami Visegrádon történik, az itt is marad - *kacsint*. Ingázás, repülés, külföld, szálloda. Soha senki nem adja vissza a kiküldetésen elrabolt idődet - de még megfizetni se nagyon próbálják, a költségelszámolásaidat pedig darabokra cincálják, nehogy "fejőstehénnek tekintsd a céget", ha a hivatalosan neked járó napi keretet kihasználtad (az idézet valós).
  • Protokolláris események: karácsonyi vacsora minden egyes csapattal és az igazgatósággal, ajándékozgatás saját pénzből, elvinni a céges vendégeket vacsorázni, ivászat, és minden, amit csak (nem) akarsz. Természetesen mindent a szabadidődben este, az otthonlét, pihenés, család, barátok helyett.
Na, ne dolgozz már annyit szabi alatt, pihenj már egyet, töltsd fel az akkumulátorokat!

Szokta mondani a vezetőség, miután szabadság alatt berántott valamilyen megbeszélésre, és leosztott annyi határidős feladatot, amit másképp lehetetlen elvégezni.

kapcsolódó

De a nagylelkűség határtalan: akár otthonról is megcsinálhatod - kapsz hozzá juttatásként laptopot, telefont - esetleg autót is, ha mégis hirtelen vidékre le kellene ugrani az ünnepek alatt. És bár egyik se a tiéd (csak te használhatod valójában), ha mégis kilépnél a cégtől, és mindebbe saját pénzből kéne beruháznod, hát nem úsznád meg 5 millió alatt. Kész, a csapda bevált, a köldökzsinórt nem mered elvágni, a lakáshitelt is fizetni kell.

A feleséged és a gyerekek pedig lábujjhegyen kerülgethetnek majd munkaidőn kívül is, amíg Apának sürgős dolgozni valója van - azt a RENGETEG pénzt majd biztos valami hasznosra és szépre költik.

Mondjuk egy újabb hitelre, hogy Apának és Anyának is legyen végre rendes dolgozószobája.