Multicégek képmutatása, 3457. rész

Hulladékcsökkentés helyett kioktató marketing

A XXI. századi marketing a Sátán legkedvesebb édes gyermeke.

A fake news aranykorában nem csak a politikában, de hétköznapi életünket meghatározó multicégek kommunikációjában sem tényező az IGAZSÁG, vagy a VALÓSÁG. Bármit elhiszünk és megveszünk, ha kellő súllyal és intenzitással sulykolják.

Az egyik kedvenc, korábbi példánk a British Petrol (BP), amely az egyik legnagyobb szereplője a globális felmelegedésért döntő részben felelős szénhidrogének kitermelésének és értékesítésének. A világpiacon is a top 5 olaj- és földgáz-kitermelő cégek között számon tartott cég megítélése jelentősen romlott a 2010-ben történt Deepwater Horizon nevű, Mexikói öbölben történt olajkatasztrófának „köszönhetően”. A természeti és emberi egészségben esett károk helyreállítása a közvetlen kárelhárítást követően is években mérhetők.

A BP tehát azóta is igyekszik a „zöld olajcég” látszatát fenntartani (mindenkinek ajánljuk figyelmébe vonatkozó szakirodalomként a South Park című dokumentumfilm-sorozat tematikus epizódját)

A DP British Petrol többek között azt találta ki a közelmúltban, hogy célként állítják fel a zéró károsanyag-kibocsájtáson alapuló működést (!!!).

Lefordítva: fúrás, finomítás közben a lehető legkevesebbet szennyezni, az irodákat, járműveket környezetbarát energiaforrásokkal ellátni, stb… miközben továbbra is minél jobban megerőszakolva a környezetet a lehető legtöbb szénhidrogén-alapú nyersanyagot bányásszanak és értékesítsenek.

Így már ugye minden oké?

A legfrissebb kedvencünk azonban a Coca Cola nevű élelmiszeripari óriás. A Kreatív.hu alig több, mint egy héttel ez előtt számolt be róla, hogy az üdítőital gyártó kommunikációs kampányba kezd, ahol a fogyasztók figyelmét törekszenek felhívni a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára. A kampány alapja persze egy nyereményjáték, az abban való részvétel pedig persze eldobható műanyag palackos üdítők megvásárlásának függvénye.

Az „Üres palack is érték” kampány szövegéből idézünk:

„A Coca-Cola PET-palackjai ugyanis itthon már 100 százalékban újrahasznosíthatóak, ezért fontos, hogy a megfelelő helyre kerüljenek, és ne a természetben végezzék. A vállalat emellett globálisan folyamatosan csökkenti a palackjaihoz felhasznált műanyag mennyiségét. Itthon például a fejlesztések révén tavaly már 600 tonna műanyaggal kevesebbet használtak fel a gyártásban, mint egy évvel korábban.”

(Forrás: kreativ.hu)

Értelmezve:

Kedves Színezett, Folyékony Pusztulatot Vedelő Vásárlónk!

Továbbra is fogyaszd az egészségre és a bolygónk élővilágára is káros termékeinket, mi folyamatosan igyekszünk fenntartani a látszatát, hogy az általunk okozott környezeti károk mértékét csökkentjük. Vagy legalább érdekel minket. De amúgy nem.

 Nem igazán foglalkoztat minket, hogy továbbra is éllovasai vagyunk a természetbe kerülő műanyag hulladék kibocsájtásért. Csak a negyedéves jelentés minél szebb legyen.

És ha már környezetszennyezés: a hibás igazából Te vagy! Amúgy vissza is válthatnád az összes palackot, hiszen mi úgy gyártjuk, hogy ennek ne legyen akadálya. A felelősség a Tiéd!

Míg te ezt a közleményt olvastad (kb. 1 perc) mi elköltöttünk marketingre újabb kb 2,3 millió forintnak megfelelő összeget. Mert nekünk ez az ügy fontos! 

Mármint nem a szelektív hulladékgyűjtés. Hanem a PÉNZ.

Tisztelettel:

Üdítős Cég

Forrás: AFP

Csak érdekességképpen: a Coca Cola 2015 és 2020 között évente átlagosan 4 milliárd amerikai dollárt fordít marketing kiadásokra, amellyel piacán toronymagasan vezet.

Ez 1 176 000 000 000 magyar forintnak megfelelő összeg. Évente. Reklámra.

Ennyit költenek rá, hogy az emberek 1-2 kivételtől eltekintve a Föld összes országában többségében eldobható műanyag palackban vásároljanak szintetikus szörnyűségeket.

Ebből a pénzből hívják fel a Nyájas Olvasó figyelmét is, hogy lehetőleg ők tegyenek valamit érte, hogy a Coca Cola által okozott kárt mérsékeljék.

Másik tanulságos, ezt kiegészítő információ, hogy a szabadpiac ellenességgel még véletlenül sem vádolható, angol liberális Guardian 2020-as cikkében a Nestlé és a Pepsi mellett a Coca Colát jelöli meg, mint a hulladéktermelő élelmiszeripari óriások versenyének „győztese”. Egy, több mint 50 országot érintő kutatás szerint a Coca Cola egymagában több szemetet generál, mint a Nestlé és a Pepsi közösen.

Az amerikai üdítőitalos cég célként 2030-at nevezi meg, míg 100%-ban minden termékükre visszaváltható csomagolási megoldást találnak ki.

Addig pedig gyűjtsd szelektíven a kólás üveget, ha akarod, mi szóltunk, innentől a Te dolgod!