Most kell szerénynek lenni: 1. helyen Magyarország átoltottságban az EU-ban!

A Die Welt Magyarország diadaláról és Európa-bajnokságáról ír

Írtunk róla többször is: a régióban - így Magyarországon is sajnos - kiemelkedően magas a koronavírusos megbetegedések és halálozások száma, ám a beoltottságban egyre jobb teljesítményt tudunk produkálni, amivel már a hét elejére az EU 2. helyére kerültünk.

kapcsolódó

Az, hogy a héten elérhetünk az Unió 1. helyére, már várható volt - de hogy erről pont a Die Welten fogunk győzelmi jelentést olvasni, arra már kevésbé számítottunk.

Forrás: Die Welt

Meg kell említenünk, hogy a német kollégák az elmúlt egy hét 100 főre vetített adatai alapján hirdettek ki bennünket első helyezettnek az egész kontinensen (az alig félmilliós Málta vagy az Egyesült Királyság és Szerbia is a halmozott számokat tekintve előttünk vannak - forrás mindkettőre az Our World of Data), de akárhonnan is mérjük és nézzük, ez mindenképpen némi elégtételt jelent - és főképp reményre ad okot: az elmúlt egy hétben a fajlagos beoltottságot nézve még az Egyesült Királyságot és Szerbiát is megelőztük.

Gregor Schwung nem spórol a jelzőkkel: Magyarország oltakozás-diadaláról, mi több: Európa-bajnoki címéről beszél, és azt a gyakorlatiasságot dicséri, ahol a kormányzat a kínai és orosz vakcinák behozatala mellett döntött.

Annak a felelősségét senki nem vállalhatja magára, hogy magyar emberek halnak meg azért, mert Brüsszel túl lassú. (...) A kínaiak ismerik a legrégebb óta a vírust, ezért úgy gondolom, ők is tudnak róla a legtöbbet.

Idézi Orbán Viktor januári mondatait a szerző.

A cikk két külsős forrást is megszólaltat - Falus András immunológust és Bihari Ádámot, a HVG újságíróját -, mindketten egyetértenek abban, hogy a harmadik hullám közepén nem válogathatunk a vakcinák között. 

Az ellenzéki oldalon sokan idegenkedtek az EU által egyelőre nem jóváhagyott kínai oltóanyagtól (Sinopharm), de ha választás elé állítjuk őket, hogy vagy most megkapják a kínai oltást, vagy várjanak még pár hetet, akkor máris más a helyzet - tette hozzá Bihari, aki az oltási terv gyakorlati megvalósítását is elismerő szavakkal illette.

Az oltás csak eszköz: a sikert természetesen továbbra is a megmentett életekben tudjuk csak mérni, és a miniszterelnök is hasonlóan gondolkodik. Úgyhogy magunkban elmorzsolhatunk egy naugyét, de neheze csak most jön, és soha nem kellett jobban a fegyelem és a türelem, mint most. Az esetszámok és a halálozások továbbra is emelkednek, és mire az átoltottságnak bármi eredményét látjuk, az még több hétbe telhet.

A szerző személyes megjegyzése: aki ezt képtelen felfogni, és az újranyitás, illegálbulizások mellett kampányol nyilvánosan a Facebookon (pl. a kormányzati posztok alatt), az nem csak felelőtlen, hanem potenciális gyilkos.

Hogy pozitív gondolatokkal zárjunk: minket irigyel Németország (egy része) - Schwung ráadásul a nyitányban kifejezetten azt ajánlja kormányának, hogy ők is fontolják meg a magyar módszert.
Kiemeli: Magyarország még gyorsabban tudna oltani: egyelőre csak a rendelkezésre álló vakcinák 56%-át adtuk be, de április elejéig további 1,3 millió (első) beoltottal, júliusig pedig a teljes lakosság beoltásával számolhatunk.