Ne képzeld rozmárnak magad, mert a végén még úgy maradsz!

Mesekönyv a transzgender kisfiúról, aki rozmárnak képzelte magát, és annak is kellett maradnia. A woke Amerikában még mindig tombol, a jobboldal pedig hahotázik.

Az intenzívebb érdeklődésű Beatles-rajongók már biztos tudják, hogy a rozmár Paul volt (ezt maga a zenekar árulta el Glass Onion című dalukban).

De 2021–2022 egyik legjobb botránya alapján mégiscsak Johnny a rozmár, csak nem a Lennon, és nem úgy.

Hogy miről is van szó?

A liverpooliakat most felejtsük el kicsit, és evezzünk át az USA-ba!

2021 vége óta rendelhető ugyanis Matt Walsh konzervatív politikai publicista gyerekkönyve K. Reece illusztrációival, amelyben a transzgender-jelenséget egy, magát rozmárnak képzelő Johnny nevű kisgyerek allegóriájaként mutatja be – természetesen kicsit sem az érzékenyítés, hanem inkább a paródia (kiröhögés) céljával.

Forrás: Daily Wire Twitter
Forrás: Daily Wire Twitter

Johnny élénk fantáziájú kisfiú. Egyik nap nagy, félelmetes dinónak, a másik napon csillogó páncélú lovagnak, a harmadikon játékos kiskutyának képzeli magát. De amikor az internet népe rájön, hogy Johnny szeret képzelegni, választania kell: vagy kisfiú marad, vagy tényleg azzá kell válnia, aminek tetteti magát – és utólag nem gondolhatja meg magát.

– szól a rövid ajánló. Mintha csak mi írtuk volna! Vagy Abigail Shrier.

kapcsolódó

A könyvet méltatták persze többen az ismert jobboldali véleményvezérek közül: Ben Shapiro, Michael Knowles és Tucker Carlson is imádta. 

Szép fricska volt, hogy az Amazonon Walsh pont az LMBTQ-kategóriában ért el első helyezést már év végén a könyv, mígnem aztán decemberben inkább a politikai-társadalmi kategóriába sorolták át – erre amúgy már a GLAAD fantázianevű meleg- és transzlobbi-szervezet korábban fel is szólította az Amazont.

A könyvesboltokban márciusig meg se jelenhetett a Johnny, a rozmár, és ha ez nem lett volna elég, a Target nevű amerikai üzletlánc be is vonta Johnnyt a virtuális polcokról.

Walsh & Shapiro trolling maximum, az átkategorizálás és a Target partizánakciói után rögtön felháborodásuknak adtak hangot:

Ez egy lelkiismeretlen támadás a melegjogok ellen, és a homofóbia, valamint a melegek kiiktatásának egy szörnyű példája. [...] Ennek az LMBTQR-közösség elleni gyűlöletnek véget kell vetni. 

Shapiro tweetjében az R (eredetileg W) a rozmárra, azaz a walrusra utal, ha esetleg valakinek nem esett volna le.

Walsh azóta se nyugszik: előbb „Bestseller LMBT-író Matt Walsh”-ra, azóta meg „Bestseller biológus Matt Walsh”-ra változtatta nevét a Twitteren. 

 

És posztolni se felejtett el:

Mostantól az ország első számú LMBT-könyve az enyém. Minden további kritika velem vagy a könyvemmel szemben ezentúl homofób. Sakk-matt.

Odaát meg megy persze rendesen a tombolás: a legszívmelengetőbb reakció talán az volt, amikor az Amazon egyik munkatársa a belsős mítingen könnyekre is fakadt a könyv által okozott traumák miatt. A megbeszélés szervezője szerint

ez nem egy kis probléma, a Johnny egy rohadtul nagy probléma... és hatalmas megrázkódtatás a transzszexuális Amazon-alkalmazottak (Amazonians) és vevők számára.

Mindezt csak azért, mert a munkaadójuk képes volt amellett dönteni, hogy megtartja a könyvet az online kínálatában.

Az egyik vevő egyenesen azzal vádolja a szerzőt, hogy a könyvvel a transzok megölésére vagy öngyilkosságba kergetésére uszít.

Szóval vannak még komoly, nagy traumák az első világban, úgy látjuk!

Az alapötlet amúgy annyira jópofa (tehát nem túl eredeti), hogy nekünk is többször eszünkbe jutott; a Kontrán is volt már szó a transzdelfinekről...

kapcsolódó

...és azóta a szintén jobbos Ashley St. Clair írónő is jelentkezett, hogy ő bizony már megírta ezt, csak azzal a címmel, hogy Az elefántok nem madarak (Elephants Aren’t Birds).

Hát igen, a végén tényleg olyan népmesei variációkba torkollik majd a téma, hogy lehetetlen lesz visszafejteni. De lássuk be: ilyen hülyeség esetében ez talán nem is csoda.

Talán mi is kiadjuk egy szép napon a saját meséskönyvünket. Volna rá igény?