Miután Jakab Péter kiitta Borsod pálinkatartalékának a felét, ügyetlenül lecsapott a Mi Hazánk oltásellenes kampányára

Van-e összefüggés a két történet, a piálás és a tolvajlás között? Mi vihette rá a Jobbik elnökét arra, hogy oltáspártiként a kötelező oltások ellen szólaljon fel? Mint mindent, ezt is megfejtettük: íme a két lehetséges magyarázat!

Nagy újdonság nincs abban, hogy a Jobbik és annak aktuális vezetője időközönként forgat egyet a köpenyegén. Voltak ők már kommunistaellenes nemzeti radikálisok; zsidóhurrogó-cigánykergető futballhuligánok; mérsékelt, kifinomult harmadik utasok; gyakorló liberálisok; Gyurcsány-hívő baloldaliak;

legújabban pedig oltáspárti oltásellenesekként mutatkoznak.

Bár alapjáraton nem hír, hogy csavarnak egyet az imidzsükön, néha még így is tudnak különlegeset mutatni az átváltozós műfajban. Mint például most. De az érthetőség kedvért kezdjük az elejéről!

Ahogy kiváló kollégánk, Rőfös Géza beszámolt róla, az elmúlt időszakban a párt elnöke, Jakab Péter a messzemenőkig becsületes, háromgyermekes családapa, szerető, oltáspárti férj

látványosan rákapott a szeszre.

Ez leginkább onnan derült ki, hogy a Facebook-oldalát elözönlötték a bohém képek: a legnagyobb egyetértésben küldött le egy-két pálinkát Pista bátyámmal, vigyorogva menőzött szilveszterkor egy tescós pezsgővel, és jókedélyűen koccintott Szotyival, a párt szolnoki főkreténjével. Magyarán nem túlzás azt állítani, hogy

Jakab Péter italozási szokásai alapjaiban változtak meg.

Ez még hagyján, hiszen mindenki saját maga dönt arról, hogyan osztja be, illetve mivel üti el a munka- és szabadidejét.

Csakhogy a napokban felbukkant az interneten egy nagyon furcsa videó, amelyen a megzuhant pártelnök-partigengszter váratlanul a kötelező oltások ellen kezdett el beszélni. „Mondj nemet a kötelező oltásra” – fáradt hangon, ilyen formában jelentette be petíció indítását a bágyatagnak tűnő politikus, aki minden valószínűség szerint egy kiadós éjszakai műszakból buliból érkezett a kamerák elé.

A mutatvány azok után pláne különös, hogy tíz hónapja a politikusok közül az elsők között rohant az életmentő oltásért. És akkor ebből még reklámot is csinált magának!

Mégis mi történt Jakab Péterrel ilyen rövid idő alatt? Összefügg-e álláspont-változtatása a legújabb hobbijával?

Racionálisan megközelítve a kérdéskört, két magyarázat lehetséges arra, hogyan lett pár hét alatt oltáspárti politikusból a(z) (kötelező) oltásokat ellenző politikus. Nézzük az elsőt, a valószínűbb forgatókönyvet!

Ahogy Müller Cecília, országos tiszti főorvos tavaly januárban szakszerűen kiemelte,

az oltást követően egy-két napig azért inkább ne fogyasszunk alkoholt.

Ez pedig nem kimondottan jó hír az olyan nagyivóknak, mint Jakab Péter. Ugyanis ilyen szigorú előírások mellett nem igazán lehet nyugodt lelkiismerettel poharazgatni!

Ahogy több szakvélemény is kiemeli, a túlzott alkoholfogyasztás káros lehet a karrierünkre, egy idő után pedig torzítja a gondolkodásunkat és az ítélőképességünket.

Márpedig elnézve a pártelnök-bulihuligán facebookos képeit, erős a gyanúnk arra nézve, hogy az itókázás meghatározó szerepet játszott a döntésében. Másképp megfogalmazva: 

az alkohol iránti tisztelete vehette rá Jakab Pétert, hogy hadat üzenjen a vakcináknak!

Ugyanakkor nem lehet kizárni azt sem, hogy nem ilyen kacifántos a történet. Még az is elképzelhető, és ez lenne a második opció, hogy

Jakab Péter lopott.

Ugyanis aki kicsit is figyelemmel követi a hazai politikai történéseket, az feltételezhetően kiszúrta, hogy

Gyurcsány Ferenc barátja úgy vetette rá magát a Mi Hazánk oltásellenes kampányára, mint döglődő légy a bűzölgő, folyékony fekáliára.

Toroczkai Lászlóék ugyanis a pártok közül elsőként operáltak a védelmi intézkedéseket bíráló és oltásellenes szólamokkal. Tavaly március 15-én Gődény Györggyel és más vírusszkeptikusokkal tüntettek a hatósági tiltás ellenére, sajátos módon párhuzamba vonva a „Covid-diktatúra” elleni küzdelmet a 1848–49-es forradalommal és szabadságharccal.

Nem sokkal ezután Dúró Dóra, a párt országgyűlési képviselője az ellenzéki politikusok közül elsőként szólalt fel az oltási igazolások ellen, mert szerinte ezzel megkülönböztetik az embereket, és diszkriminálják az oltatlanokat.

A Mi Hazánk Mozgalom azóta folyamatosan bírálja a kormány járványügyi intézkedéseit, és hol vehemensebben, hol puhábban hergelnek a vakcinák ellen. Tavaly szeptemberben „a kötelező Covid-oltás”, az országon eluralkodó „Covid-diktatúra” ellen demonstráltak, amit megismételtek tavaly decemberben és idén januárban is. Sőt, ami még durvább, nem mellesleg kísértetiesen hasonlít Jakab minapi akciójára:

tavaly decemberben petíciót indítottak a kötelező oltások ellen!

Szóval a jelek szerint a Jobbik elnöke csúnyán lekéste ezt a vonatot. De

ez annyiban nem meglepő, hogy az alkohol sok minden más negatív hatás mellett a reakcióidőt is erősen lassítja.

kapcsolódó