Miről beszélgetett titokban az amerikai nagykövet a bírói tanács két tagjával?

Az egész magyar sajtó ezt találgatja, de mi most megszereztük az egyeztetésről kiszivárgott hangfelvételt.

Október 28-án az Országos Bírói Tanács két tagja, Vasvári Csaba és Matusik Tamás látogatást tett az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségén David Pressman megbízott nagykövet vendégeként. Az információ nem névtelen forrás kiszivárogtatása vagy egy rejtőzködő fotóriporter fényképsorozata nyomán jutott a birtokunkba, hanem az amerikai diplomata a Twitter-fiókján keresztül számolt be róla.

A nagyköveti fogadóóra részleteiről mindeddig nem tudtunk meg részleteket, ettől függetlenül (vagy talán éppen ezért) igen erőteljes reakciók érkeztek rá minden oldalról. Az esetet természetesen elsőként a kormánypárti sajtó kapta fel, és számos markáns vélemény is született. Egyik szerint a harmadik hatalmi ág nívós testülete két szenior tagjának semmi keresnivalója egy demokrata párti politikus kanapéján. Az OBT közleményben védte meg tagjait, amelyre már a Kúria elnöke is reagált, elhatárolódva a látogatással kapcsolatos szerecsenmosdatástól.

„Thank you to members of the National Judicial Council, Judges Csaba Vasvári & @TamasMatusik , for the informative discussion about the Council’s critical role in Hungary’s judicial system.”
Facebook

A tweetje alapján Pressman nagykövet úr hálás az OBT magyar igazságszolgáltatási rendszerben betöltött kritikus szerepéről szóló, informatív beszélgetésért.

Hogy a találkozó kinek volt hasznos, és milyen következményekkel jár a magyar bírói kar munkájának függetlenségére, azt egyelőre csak találgatni lehet. Mindenesetre nem biztos, hogy a Biden-adminisztráció emberének számító Pressman elégedettsége  automatikusan okod ad az optimizmusra.
 

Bár hivatalos forrásból nem tudhatunk meg többet arról, hogy a csevegés során témák hangzottak el, birtokunkba jutott egy hangfelvétel, melyből kiderülnek a legfontosabb részletek.

A beszélgetést változtatás nélküli leiratban tárjuk Olvasóink elé:

-Good morning, jó napot, jó napot, üdvözlöm a mister bíró urakat, how do you do? Ide tessék a fotelbe, adja a kabátját, Vasvári bíró úr, foglaljanak helyet! Hogy van mindig, Matusik bíró úr?

- Jó napot kívánunk, Nagykövet úr!

- Tessék csak, kérem, falatozzanak! Tejjel vagy citrommal a teát, bíró úr? Kóstolja meg a lazacos bagelt is, igazi New York-i recept! Azt kell hogy mondjam, I am very happy, hogy eljöttek, bíró urak! Nehéz időket élünk, kétségkívül igen nehéz időket!

Forrás: Twitter

- Igen, valóban >fojtott, ideges csámcsogás<. Nagykövet úr, bár megtisztelő, de kissé zavarba ejtő a meghívása, megtudhatnánk annak okát? Azt az aprósüteményes tálat… igen, amelyiken az a kókuszos sütemény van, azt ideadná? Szóval a Bírói Tanácsban többféle mendemonda keringett erről a találkozóról, ezért rögtön az elején fontosnak tartom leszögezni, hogy a magyar igazságszolgáltatás a montesquieu-i elvekhez hűen mindenféle kormányzati, párpolitikai és külföldi befolyástól mentes, ezért…

- Bíró úr, Ön a makrélát még meg sem kóstolta, it is very fresh, egyenesen az Északi-tengerből… Természetesen a bírói testületek függetlensége igen fontos számunkra, és nagyon örülök neki, hogy céljaink és értékeink is azonosak.

- Inkább a skót whiskyből egy pohárkával, legyen kedves… szóval mire tetszik gondolni, Nagykövet úr?

- You see, bár a nevem fordítása pusztán a véletlen folytán Nyomásgyakorló Dávid, mégis sokkal inkább hiszek a közös érdekek és célok mentén létrejött, kölcsönösen előnyös együttműködésekben. Magyarország fontos partnere, sőt, barátja Amerikának, nagyon fontos azonban, hogy a barátságunkat még szorosabbra fűzzük a jövőben, if you know, what I mean.

Forrás: Twitter

- Nem biztos, hogy értem, mit tehetünk Önért, de szeretném mindenekelőtt leszögezni, hogy az ítélkezési gyakorlat a mindenkori jogszabályok és az Alaptörvény szellemiségével összhangban történik még akkor is, ha erről személy szerint nekem megvan a magam véleménye.

- Természetesen a legfontosabb az objektív, független, tárgyilagos bírósági munka, és bár nem tekintem magam politikai kinevezettnek, mégis büszke vagyok rá, hogy a Biden-adminisztráció 38,55 százalékkal csökkentette a LMBTQ-identitású emberekkel szembeni első- és másodfokú ítéletek számát az első két évben! Hadd töltsek még egy pohárkával, Bíró úr!

- Ezt értsük úgy, hogy az Önök kormányzata aktívan befolyásolja az ítélkezési gyakorlatot szövetségi és állami szinten is?

- Jaj dehogy kérem, hova gondol… Szivart parancsol? Szóval nálunk a demokrácia és szólásszabadság szellemisége az elsődleges, és úgy gondolom, minél demokratikusabb és igazságosabb ítéletek születnek, annál jobb az országnak. Hoztam Önöknek egy rövid, szigorúan bizalmas ajánlást, melyet figyelmükbe ajánlok a jövőre nézve… természetesen pusztán érdekességképpen, de szeretném tisztelettel felhívni figyelmüket, hogy szlovák és román kollégáik már elkezdtük a gyakorlatba való átültetését.

Forrás: Pixabay

- Nagykövet úr, hálásak vagyunk a segítőkészségükért, de mi mindenekelőtt saját népünk jogrendjének szolgái vagyunk, bár örömmel vesszük, ha nálunk tapasztaltabb és stabilabb demokráciák működéséről példát vehetünk. Ugyanakkor szeretnénk hangsúlyozni a függetlenségünket is!

- Mi sem természetesebb, hisz a függetlenség és objektivitás a legfontosabb értékek! Akkor hát köszönöm, hogy befáradtak, akkor egy hónap múlva ugyanitt folytatjuk. Nagykövet úr, ne siessen annyira, ezt az aranyórát bizonyára Ön ejtette el… de igen, hát én láttam, hogy az Ön csuklójáról esett le. You are very welcome, a viszont látásra, Gentlemen!

(A beszélgetés leirata természetesen 100%-ban a fantázia szüleménye, szórakoztatás céljából született paródia.)