Mini Woodstockot szerveznek Radics Béla emlékére Esztergomban

A rendezvényen zenekarával fellép Kosik Kristóf is, illetve felcsendül 10 olyan Taurus-szám is, amelyeket a '70-es években hallhatott a közönség utoljára. De a szervező Kosik Kristóf egy másik meglepetéssel is készül a rendezvényre látogatóknak.

Június 18-án a az Esztergom melletti Kalifa-tanyán a klasszikus magyar rockzene rajongói adnak nagyszabású találkozót egymásnak. Az eseményen fellépnek a Remember Woodstock, az R. B. Kapitány Emlékzenekar, a Pengék és Halak (Taurus örökség), a ComeOn R. B. Utazónapló zenekarok is. Rajtuk kívül ott lesz még Mackó Ferenc, aki Cseh Tamás dalaival örvendezteti meg a nagyérdeműt, illetve Molnár György, aki indiai szitárzenével lép az igényes hangszeres zene rajongói elé.

 

A koncertsorozat tulajdonképpen tisztelgés lesz a fiatalon elhunyt gitárkirály, Radics Béla emléke előtt. Egykori pályatársai, a magyar rocktörténet legendás alakjai elevenítik fel azokat az időket, amikor Radics munkája nyomán a magyar rock megszületett.

Az esztergomi koncerten megszólaltatják Radics Béla legendás bíbor Gibson gitárját is. A hangszert Kosik Kristóf zenész találta meg, aki egy Pesti TV számára adott interjújában mesélt el a gitár kalandos útját.

Forrás: Kontra/Kozma Zsuzsi

A hangszer értékéről (saját korában egy kisebb lakás árát érte) sokat elárul az, hogy a zenésznek 15 évnyi kutatómunkája áll abban, hogy végül megszerezhette a gitárt. Egy „csereüzlet” részeként jutott hozzá, Radics Béla közeli ismerősei pedig kétséget kizáróan hitelesítették, hogy a magyar gitárkirály hangszeréről van szó.

Az eredeti tulajdonos alakja jól ismert a rockrajongók körében. Radics Béla ösztönös zenei zseni volt, zsenialitása azonban nem bontakozhatott ki hazájában, ugyanis éppen az úgynevezett puha diktatúra időszakát élte Magyarország. A rendszer éppolyan erőszakos volt, mint az ötvenes években, mindössze a módszereken változtattak.

Radics Béla pedig munkás származása ellenére sem nyerte el a kommunista hatalom szimpátiáját. Túl tehetséges és népszerű volt ahhoz, hogy működését megtűrje a vörös rezsim. Végül a legendás gitáros szakmai előmenetelének keresztbe feküdtek a cenzorok, ami oda vezetett, hogy Radics lelkileg tönkrement, és végül igen fiatalon halt meg. Emlékére pályatársai a máig hatalmas népszerűségnek örvendő, felejthetetlen A zöld, a bíbor és a fekete című számot írták:

Radics a zenésztársak egyöntetű vélemény szerint is a magyar rock megteremtője volt. Így a júniusi rendezvény méltó emléket állít művészete számára.

A rendezvényen zenekarával fellép Kosik Kristóf is, illetve felcsendül 10 olyan Taurus szám is, amelyeket az 1970-es években hallhatott a közönség utoljára. De a szervező Kosik Kristóf egy másik meglepetéssel is készül a rendezvényre látogatóknak.

A szervezők tervei szerint a rendezvény a legendás woodstocki hippifesztivál hangulatát idézi majd, három nap a szabadban, igényes zene mellett. A belépés ingyenes, péntektől a helyszínen fogadják a résztvevőket, ahol sátorozási lehetőséget biztosítanak.

Gyertek el! Jó lesz!