Miközben Karácsonyék családos embereket rúgnak ki, a főpolgármester kabinetfőnöke közel 1,2 milliót keres havonta

Karácsonyék, ahogy azt kell, a kisembereken kezdték a spórolást, hiszen több családos is arról beszélt a Metropolnak, hogy karácsony előtt rúgták ki az összeolvadt közműcégtől. Mindeközben Karácsony tanácsadói szinte mind milliós fizetéseket vihetnek haza. Így például az alig 30 éves Balogh Samu Márton is, Karácsony kabinetfőnöke.

  • A sajtóinformációk alapján 50 milliárd forintos ingatlanbirodalmat rejtegető Mártha Imre által vezetett BKM Zrt.-ben hatalmas leépítések zajlanak az állítólagos pénzhiány miatt. A cég alá tartozó FKF-től most éppen egy háromgyermekes családanyát rúgtak ki.
  • Karácsony Gergely és társai folyamatosan amiatt siránkoznak, hogy nincs pénzük, és Budapest nemsokára csődbe mehet, ezért közérdekű adatigényléssel a Fővárosi Önkormányzathoz fordultunk, hogy megtudjuk, a főpolgármester vajon a tanácsadóin kezdte-e a takarékoskodást. Persze, hogy nem.
  • Karácsony a kabinetfőnökének, Balogh Samu Mártonnak – aki egyben a főtanácsadója is – havonta közel 1,2 millió forintot juttat az adófizetők jóvoltából.
  • Balogh Samut a főpolgármester alig 27 évesen (!) nevezte ki önkormányzati főtanácsadóvá és irodavezetővé, de már másfél hónap múlva előléptette őt, és ez „természetesen” fizetésemeléssel is járt.
  • A Fővárosi Önkormányzat által megküldött megbízási szerződésekből az viszont nem derül ki, hogy Balogh Samu egészen pontosan mit is csinál ezért a pénzért, ezért újabb adatigényléssel fordultunk a Városházához annak érdekében, hogy részletesen ismertessék a Balogh által az elmúlt több mint két évben sikerre vitt feladatokat.

Karácsonyék miután létrehozták a Budapesti Közművek Zrt.-t (BKM Zrt.) – amit a köznyelvben „Budapesti Karácsony-műveknek” csúfolnak –, elkezdték kirúgni az ott dolgozó alkalmazottakat. A budapesti főpolgármester többször megígérte, hogy a BKM-től senkit sem bocsátanak el, de persze ezt az ígéretét sem tartotta be.

kapcsolódó

  • Gazdálkodj okosan Mártha Imrével

    Gazdálkodj okosan Mártha Imrével

    Miközben a fővárosi közműcégtől családapákat rúgnak ki pénztelenségre hivatkozva, a cégvezető Mártha Imre amerikai playboyokat megszégyenítő gazdagságban él. Kétmilliárdos villa, százmilliós kocsi, és hatalmas ingatlanvagyon. Ez lenne a korrupciómentes városháza, amiről Karácsony beszélt a kampányzáróján?

A Metropol 2022. január 14-én írt arról, hogy a BKM alá tartozó Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-től (FKF) most éppen egy 12 éve ott dolgozó, háromgyermekes családanyát rúgtak ki.

A háromgyermekes családanyát az „emberközpontú és szolidáris” fővárosi cég azzal fenyegette meg, hogy biztonsági őrökkel vitetik el, hogyha egy órán belül nem pakol össze.

Azzal bocsátott utamra, hogy egy órám van összepakolni a személyes tárgyaimat, ami reméli, hogy elegendő lesz, és nem kell majd a biztonsági szolgálat segítségét kérnie, hogy eltávolítsanak az üzem területéről.

– mondta a megalázott nő a Metropolnak, majd hozzátette: „Ömlöttek a könnyeim, nem tudtam, hogy mondom meg a családomnak, a férjemnek, hogy 12 év után kirúgtak”.

A keresztény világ egyik legfontosabb ünnepe, a karácsony előtt pedig egy kétgyermekes családapát rúgtak ki a BKM-től.  Az elkeseredett családapa arról beszélt, hogy az egyszerű embereket mondvacsinált okokból bocsátják el, miközben Karácsony Gergely tanácsadói havonta milliós fizetéseket visznek haza. Úgy, hogy egy részük be sem jár dolgozni.

Több száz ezekhez hasonló megindító és egyben mélységesen felháborító emberi történet van, hiszen a fővárosi önkormányzati cégektől százasával rúgják a dolgozókat – derül ki az Origo decemberi cikkéből.

A Karácsony-műveknek csúfolt fővárosi szupercég nem a milliós fizetéseket kapó balos haverokon spórol, hanem a többgyermekes édesanyákon és családapánkon.

A Karácsony-műveket továbbra is az alkalmazottak által „Gyurcsány-fiókának” nevezett Mártha Imre vezeti, aki sajtóinformációk szerint 50 milliárd forintos ingatlanbirodalmat rejteget, és a közösségi oldalai alapján luxuséletmódot él, egzotikus helyeken nyaral.

De nem panaszkodhat Karácsony egy másik, az adófizetők által kitartott embere, az alig 30 éves Balogh Samu Márton sem, aki jelenleg havi 1 166 700 forintot keres, csak éppen azt nem tudjuk, hogy mégis mit csinál ezért a pénzért.

Mindeközben Karácsony már hónapok óta folyamatosan arról beszél, hogy a főváros nagyon nehéz pénzügyi helyzetben van, és nemsokára csődbe mehet.

Novemberben pedig a Kontra beszámolt arról, hogy Karácsonyéknak már „sikerült” felélniük a Tarlós István volt főpolgármester által hátrahagyott pénz felét.

Közérdekű adatigényléssel megszereztük Balogh Samu megbízási szerződését és annak módosításait, amiket személyesen Karácsony Gergely írt alá. Balogh Samut először 27 évesen(!), 2019. október 17-én alkalmazta a főpolgármester, „önkormányzati tanácsadó, irodavezető” munkakörben. Balogh havi illetménye 1 037 000 forint volt. A megbízási szerződéséből a munkaköri leírása nem derül ki, csupán az, hogy mindössze heti 40 órát kell hogy dolgozzon.

 

Balogh „jó munkát végezhetett”, ugyanis már 2019. november 28-án előléptette őt Karácsony, az új munkaköre „önkormányzati főtanácsadó, a főpolgármester kabinetfőnöke” lett az általunk kikért, módosított szerződés alapján.

„Természetesen” alig másfél hónap munka után Karácsony Balogh fizetését is megemelte, a havi illetménye 1 166 700 forint lett.

A baloldali tanácsadó fizetésemelésének a költségeit is „nyilván” mi fizetjük. A munkaideje a fizetésemelés dacára nem változott, továbbra is heti 40 óra maradt.

 

Egyik szerződésben, illetve szerződésmódosításban sem található munkaköri leírás, ezért egy újabb közérdekű adatigényléssel fordultunk a fővároshoz annak érdekében, hogy megtudjuk, egész pontosan milyen munkát is végez Balogh Samu havi közel 1,2 millióért.

A NER pénze sem volt „büdös”

Ahogy arról a Kontra korábban már beszámolt, Balogh a BME Építészmérnöki Karán végzett településmérnökként, ezt követően a Corvinuson és külföldön is tanult építészetet.

Még egyetemi hallgatóként a Várkert Bazár rekonstrukciójában vett részt, valamint a BKK-nál is dolgozott.

 

Később, a Tarlós István-féle Fővárosi Önkormányzat megbízásából annak a Smart Budapest Programnak az előkészítésében is segédkezett, ami innovációkat és környezettudatosságot ígért, illetve az „okos Budapestet” vetítette előre.

Mindenképp említésre méltó, hogy Balogh Samu a 2024-es Budapestre tervezett olimpia egyik tervezője volt,

amelynek a megrendezését aztán az újdonsült szövetségesei, a momentumosok fúrtak meg. Magyarán: Balogh hosszú ideig elfogadta az általa megvetett NER pénzét, hiszen Vespasianus római császárnak hála azt már közel 2000 ezer éve tudjuk, hogy „a pénznek nincs szaga”, az tehát Balogh számára sem volt „büdös”.

Balogh fő szakterülete egyébként a „bicikliutak tervezése és a biciklis közlekedés előmozdítása”. Így főnöke, Karácsony Gergely mellett jó eséllyel neki is „köszönhetjük” a nagykörútra felfestet bicikliutakat. Ha valaki a már állandósult budapesti dugókban mérgelődne a bicikliutak miatt, akkor Baloghra vessen.