Míg a Lánchíd felújításának terveit szinte óvodások rajzolják zsírkrétával, a Főváros mégis a Kormányra mutogat

Kiss Ambrus alpolgármester pénteken sajtótájékoztatón ekézte a kormány Budapesttel kapcsolatos politikáját, magyarul kevesli a pénzt, amit kapnak. Szerinte a kormány által önként átvállalt 60 milliárd forintnyi fejlesztés 5 projektjénél sincs haladás, így a Pannonpark, a budai villamoshálózat 2.üteme, a kelenföldi intermodális állomás, a gellérthegyi Sikló, valamint a Pesti alsó rakpart átalakítása is megállt. Kiss szerint az európai helyreállítási alap (RRF) forrásairól szóló egyeztetések sem haladnak, hiszen mindössze egy tárgyalást sikerült megtartaniuk.

Forrás: Facebook

A fővárosi munkamorált elnézve, Kissék nyilván azt várják, hogy mindenben a kormány kezdeményezzen és dolgozzon a kezük alá. Az eddig rovarhotelekkel és kerékpársávokkal sikert sikerre halmozó saját magából hülyét csináló ellenzéki vezetés legújabb dilije, hogy a közterületek kaszálására biztosított források elherdálása miatt úgynevezett méhlegelőket létesítettek. Ez azonban a gyakorlatban annyit jelent, hogy a térdig érő gazt hagyják szépen szabadon burjánzani a fővárosiak legnagyobb meglepetésére. A negyvenakárhány tanácsadó között úgy látszik, nincs egy entomológus, vagy legalább egy épeszű ember sem, aki elmagyarázná ezeknek a (most divatos szóval élve) ficsúroknak, hogy a méheknek nem zöldellő gazra, hanem virágokra van szükségük.

A Budapest irányításával megbízott ellenzéki csoportosulástól megszokhattuk már, hogy munka helyett csak rombolnak és siránkoznak, de a közbeszédet a közelmúltban tematizáló Lánchíd-felújításról már nem szeretnek annyira nyilvánosan büszkélkedni. Pedig elindultak az előkészítő munkálatok, ám fanfárokkal körbefújt szerpentines diadalmenetről azonban közelről sem számolhatunk be.

A tavaly decemberi bejelentés szerint a közel egy évig húzódó alkudozás, és a tender kiírásával kapcsolatos balfaszkodás késlekedés eredményeképpen végül az A-Híd Zrt. újíthatja fel bruttó 26,75 milliárd forintért a Lánchidat. Karácsonyék akkoriban arrogáns vigyorral a képükön büszkélkedtek azzal, hogy a korábbi, Tarlós-féle városvezetés által kötött 35 milliárdos megállapodáshoz képest ez micsoda fantasztikus üzlet. Csakhogy, mivel az ördög a részletekben rejlik, fontos megjegyezni, hogy a korábbi verzióban a Lánchíd csupán 21,8 milliárdos tételként szerepelt, a többi fennmaradó összeg a Széchenyi téri villamosalagút és felszíni felújítását, valamint a Váralagút felújítását fedezte volna. Így nem kell különös logikai készség annak megállapításához, hogy

a Karácsony-féle szerződés közel 5 milliárdos bukó.

Pláne, hogy a korábbi elképzelésekkel ellentétben maga a szerkezet rekonstrukciója sem lesz teljes körű, hiszen, mint utólag kiderült, az elkorrodált függeszték láncszemeit sem cserélik, elveszejtve így annak funkcióját. Egyszerűbben kifejezve,

gyakorlatilag lánc nélküli Lánchidunk lesz.

Ez nyilván a teherbírás csökkenését jelentené majd, ezért ezt a pályaszerkezet kicserélésével kompenzálják, nyilvánvalóan előkészítve a terepet a Lánchíd autós forgalom elöli elzárásának. Persze a szokásos szocialista gánymunka és Mekk Elek hozzáállás azt eredményezi, hogy ez a verzió mindössze rövidtávú megoldást jelent, így egy későbbi (remélhetőleg rátermettebb) vezetésre testálva egy jövőbeni újabb felújítási tendert.

Szóval Karácsony Gergely főpolgármester (múlt hét óta pedig inkább ellenzéki miniszterelnök-jelölt-jelölt) és Kiss Ambrus alpolgármester urak jobban tennék, ha a saját portájukon sepregetnének. A Facebookon való nyivákolás és a kormányra mutogatás ugyanis nem munka, azzal nem lehet megúszni egy teljes vezetői ciklust. Eddig ugyanis a számlájukra írható, mindössze két gigaprojekt is csúfos kudarcnak bizonyul. Mindent nem lehet a pandémiára és „a patás ördög” Orbán Viktorra fogni.