Miért fontosabbak a világnak az ukrajnai háború áldozatai, mint bármelyik afrikaié?

A WHO vezetője kiakadt azon, hogy a világ nem fordít ugyanakkora figyelmet a feketéket és a fehéreket sújtó konfliktusokra. Elmagyarázzuk Tedrosz Adhanom Gebrejeszusznak, mi az oka ennek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint a világ nem ugyanakkora figyelmet fordít a feketéket és a fehéreket sújtó konfliktusokra.

Az Ukrajnának nyújtott segítség töredéke jut a világ más pontjain kialakult humanitárius válságokra.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz sajnos rossz következtetéseket von le egy létező jelenség kapcsán. Fekete-fehér ügyet kreál ott, ahol szó sincs faji alapú diszkriminációról.

Forrás: AFP

Az, hogy a világ aggódó közvéleménye melyik ügyet karolja fel, az nem a rassz, hanem csak és kizárólag a politikai haszon szempontjából értelmezhető.

Mielőtt kifejtenénk, hogy hol siklott félre Gebrejeszusz elemzése, ki kell emelnünk, hogy egy fontos világszervezet vezetője kínál olcsó magyarázatot egy olyan kérdésre, amely amúgy joggal tart számot sokak érdeklődésére. Az áldozatokat és az azokat megsegíteni szándékozókat egyaránt joggal foglalkoztatja az, hogy miért fontosabb az ukrán élet egy másik konfliktusban áldozatul eső emberénél.

Miért nem fordít ugyanakkora figyelmet a fejlett világ Afrikára, az afrikai fegyveres konfliktusokra, mint az ukrán–orosz háborúra?

A magyarázat egyszerű:

az a fontos ügy, amit az amerikai kormány annak tart, amelyet ilyen vagy olyan okból érdekükben áll üggyé emelni.

Ha az amerikai kormányzat megadja a jelzést a „független” és „mértékadó” médiafelületeknek, akkor azok hirtelen nagy lendülettel kezdenek el foglalkozni az adott üggyel.

A sajtóhírek nyomában pedig a média-porbafingók serege áll ki az „ügy” mellett. Celebek, színészek, zenészek csapnak le a kínálkozó alkalomra, hogy részesei lehessenek a nagy felhajtásnak. 

Így történt meg például az is, hogy Mila Kunis, aki hétéves korában került Ukrajnából Amerikába, és aki évekig orosz zsidóként azonosította magát, a háborús konfliktus kirobbanása után felfedezte ukrán gyökereit.

Az Ukrajnát és az ukrán nép viszontagságait övező figyelem azonban éppen addig tart, amíg a világsajtó ezt jónak tartja, pontosabban amíg az amerikai kormányzat napirenden tartatja velük a kérdést.

Ha valamilyen oknál fogva fordul a kocka, a nyugati világ egy hét alatt elfelejti azt is, hogy Ukrajna egyáltalán létezik, Kunis pedig kereshet a családfájában egy másik izgalmas leágazást.

Forrás: AFP

Szóval minden áldozati csoport addig érdekes, amíg politikai hasznot hajtanak.

Példának okáért itt vannak a keresztények. Amerikát, az amerikai kormányt, főként a demokraták vezette kabinetet egy cseppet sem érdekli az üldözött keresztények ügye. Hacsak nem…

Teszem azt Kínát meg lehet vádolni azzal, hogy a keresztények rovására követett el államilag szervezett bűncselekményeket. Akkor azonnal a teljes politikai elit egy emberként áll ki a szabad vallásgyakorlás joga mellett, szívhez szóló nyilatkozatok jelennek meg a normál esetben a keresztényekkel ellenséges liberális lapok hasábjain is, és úgy általában fontos kérdéssé válik a kínai keresztények ügye.

Mindeközben az Amerikával szövetséges országokban valódi üldözést szenvednek el a keresztények, a nyugati közvélemény mégsem ejt egyetlen egy könnycseppet sem értük.

Miért van ez így? Az áldozatok bőrszíne miatt tesznek különbséget áldozat és áldozat között? Dehogy.

Amerika sarokba akarja szorítani a kínaiakat, ennek érdekében a keresztényeket is felhasználja. Ahol nem forog kockán közvetlen amerikai érdek, ott akár meg is nyúzhatnak bárkit a keresztény hite miatt. Attól még Kunis, Biden és a többiek nyugodtan alszanak majd.

De engedjék meg, hogy egy még közelebbi példát hozzunk arra, hogy a bőrszínnek semmi köze nincs ahhoz, hogy melyik ügy lesz kötelezően támogatott, és melyik nem az.

Vegyük csak a kárpátaljai magyarok vagy az ukrajnai oroszok helyzetét. Két fehér bőrű népcsoportról van szó, de Amerikának egyetlen rosszalló megjegyzése sem volt arra, hogy az ukrajnai kormányzat a magyar kisebbség jogait durván csorbította. Sőt! A magyar kormány tagjait is megpróbálták rábírni arra, hogy fordítsák el a fejüket, amikor az ukránok éppen földbe akarták döngölni kárpátaljai testvéreinket. Egyetlen hollywoodi celebritás sem írta ki a Facebookra, hogy I stand with kárpátaljai magyar. Pedig több mint százezer magyart (fehér embert) ért durva hátrányos megkülönböztetés.

Ellenben ha egy amerikai vagy európai vidéki városban egy meleg párnak nem készít buzitortát egy keresztény cukrász, mivel sérti a meggyőződését, hogy elvállalja a felkérést, az azonnal eléri minden érzékeny léleknél az ingerküszöböt.

Forrás: AFP

Talán még a Fehér Ház is kiad egy közleményt, hogy a torta fontos, minden meleg párnak éppúgy joga van tortát enni, mint a heteró társaiknak.

Illetve senkit nem érdekelt, hogy a nyíltan náci Azov zászlóalj katonái orosz civileket gyilkolnak. Nem tiltakozott senki. Miért?

Mert nem írt róla a BBC, és mert a nyilvános szolidaritás vállalás nem hozna semmit a konyhára a celebvilág tagjainak.

Így történhetett meg, hogy az orosz civilek meggyilkolása nem váltott ki semmiféle reakciót a nyugati közvélemény tagjaiból, viszont az ukrán civilek elleni atrocitások hatására milliók cserélték le a képkeretüket a Facebookon.

Végül még egy észrevétel:

„Három hete tűzszünetet hirdettek az etiópiai Tigrében, 2000 teherautónyi élelmiszer és gyógyszer szállítmánynak kellett volna érkeznie a térségbe, eddig azonban körülbelül 20 teherautó érkezett" – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

Hát, a WHO elég nagy költségvetéssel dolgozik, talán ideje lenne kampányt szervezniük az afrikaiak megsegítésére is, vagy akár egyenesen saját zsebből finanszírozhatnák is az élelmiszersegélyeket.