Miért bálványozzák Lázár Jánost a baloldali médiában?

A volt kancelláriaminiszter állandó vendég a legvehemensebb ellenzéki felületeken, miközben ugyanezeken a helyeken más fideszesek alig kapnak szereplési lehetőséget. Mi ennek az oka? Utánajártunk a furcsa jelenségnek.

A 2022-es választások egyik legnagyobb egyéni teljesítménye minden kétséget kizáróan a Fidesz egyik legmeghatározóbb erős emberéhez, Lázár Jánoshoz fűződik.

 

47 éves kora ellenére igazi veteránnak számít a hódmezővásárhelyi politikus, aki közismerten szeret pártja mindenkori irányvonalához képest különvéleményt megfogalmazni, vagy kilógni a sorból. Eredményei azonban mind képviselőként, mind miniszterként tiszteletet parancsolók. Körzetében immár hatodik alkalommal választották meg képviselőnek annak ellenére, hogy ellenfele, a helyi polgármesteri címet betöltő Márki-Zay Péter éppen az egyik legfőbb bizalmasának legyőzésével indult el az országos ismertségig vezető úton.

Lázár azonban ezúttal fölényes győzelmet aratott Márki-Zay fölött, aki végül úgy döntött, hogy a parlament helyett visszatér városvezetői elfoglaltságaihoz. Bízva abban, hogy a következő néhány évben talán innen kezdve építheti újra megtépázott hitelességét.

Lázár János ezzel szemben úgy tűnik, egy ciklusnyi kihagyás után ismét miniszteri posztot kapott Orbán Viktor a napokban felálló kormányában. Az építési és beruházási tárca vezetésével várhatóan igen fontos szerepet fog betölteni a gazdaságfejlesztési és infrastrukturális törekvések megvalósításában, rengeteg forrás fölött diszponálva, érdekkonfliktusok között egyensúlyozva mutathatja meg: továbbra is ugyanolyan vaskezű, pragmatikus, hatékony vezető, ahogy a Miniszterelnökség élén megismerhettük.

Lázárnak a hatékonyság és a határozottság mellett további sajátos ismertető jegye, hogy párttársai többségétől különbözően kölcsönösen meghitt viszonyt ápol a markánsan kormánykritikus médiumokkal is.

Bár interjúiban, nyilatkozataiban következetesen lojális Orbán Viktorhoz és politikai közösségéhez, ritkán mulasztja el, hogy egy-egy képviselő- vagy minisztertársát óvatosan megcsipkedje. Időnként akár markáns kritikát is megfogalmazva olyan ügyekben, amelyekben  egyébként a kormánypárt minden politikusa következetesen összezár, és egységesen kommunikál.

Forrás: Facebook/Lázár János

Lázár előszeretettel beszél a családjáról, a választókörzetének ügyeivel, választópolgáraival kapcsolatos elhivatottságáról, és úgy általában is nagyon tudatosan építi az emberarcú, megközelíthető fideszes politikus imázsát, akivel lehet egy jót beszélgetni.

Úgy tűnik, most, hogy ismét kormányzati pozícióba került, a baloldali sajtóban is felébredt az igény, hogy kicsit megfuttassa régi-új kedvencét a baloldali olvasók között. A közelmúltban hozzá köthető talán egyik legkevesebb gyakorlati jelentőséggel, de a legtöbb hírértékkel szolgáló esemény a hódmezővásárhelyi „tűzszünet” volt. Ahol Lázár és Márki-Zay zárt ajtók mögötti egyeztetés után közös nyilatkozatban rögzítette: a város érdekében törekedni fognak a konstruktív együttműködésre. Noha nekünk erős a gyanúnk, hogy a soron következő helyhatósági választáson a Lázár-csapat jelöltje – legyen az majd bárki is – a főnökükre jellemző kíméletlen hatékonysággal fog keresztülgázolni a gyanútlan polgármesteren, a liberális média mégis nagy rajongással ünnepelte ezt a semmitmondó gesztust.

  • A 444.hu például „Márki-Zay és Lázár fegyverszünetet kötött, azzal viccelődtek, hogy egyikük sem beszélt Gyurcsánnyal” címmel közölt videós összefoglalót, amelynek olvasása közben az ember szinte elfelejti, hogy a nemrég még Gyurcsány Ferenc katonájaként masírozó polgármester milyen vadul támadta a kormánypárt munkáját.
    youtube
  • Ugyanezen a portálon a városnak szánt fejlesztések előnyeiről, a kutya-macska barátság perspektíváiról is született egy bájosan naiv következtetéssel záruló írás Vég Márton tollából.
  • A bulvárvonalat sem megvető 444 celebszpotting cikke május 8-án szintén Lázárral kezdődik. Véletlen volna?
  • De a korábban a bármiféle kormányzati függés lehetőségétől tömeges dezertálással reagáló Telex is örömmel biztosít felületet Lázárnak pozitív hangvételű cikkek segítségével .„Lázár az új kormányzati pozíciójáról: Országépítésre mindig vállalkozom” címmel boncolgatják a várható miniszteri megbízás lehetőségeit.
  • Ezenkívül természetesen kellett egy kiadós portré is a nagy visszatérés örömére.
    Facebook
  • Egy lakossági fórum előtt pedig Lázár készségesen nyilatkozott a HVG és az RTL Klub riportereinek is, ahol nem rejtette véka alá: a hatodik ciklus elejére sem vált neki túl fontossá, hogy időben érkezzen egy frakciófotózásra. Az engedetlen fideszes menő?
Nem tudjuk, miért szerelmes a baloldali sajtó egy része Lázár Jánosba, de az biztos: az ő szerepeltetésével nem sokat segítenek a megtépázott ellenzék talpra állásának. A különutas fideszesnél ugyanis csak a sikeres fideszes a jobb sztori.