Mi volt az az egy szó, ami a politikusoknak és a pártoknak eszükbe jutott az új mémőrületben?

A Momentum elnökének a nyilasok jelszava. És a többieknek?

Megérkezett, tarolt és pillanatok alatt ki is fulladt a közösségi média legújabb divathulláma, az egyszavas posztolás.

Mi is ez?

Szeptember elsején egy amerikai vasúti cég kiírta Twitterre, hogy trains, azaz vonatok. Valamiért ez fenomenális vírusmarketing-alapanyagnak találtatott. Az Egyesült Államok óriáscégeinek reklám- és PR-osztályai futótűzként terjesztették az egész világban. Néhány nappal később Magyarországra is megérkezett a divathullám, amit rengetegen kezdtek el gondolkodás nélkül utánozni.

Való igaz, túl sok használati utasítást nem érdemes keresni az ilyesmihez, mert nem az üzenet a lényeg, hanem a nézettség, amit generál. 

Az például az internetes tartalomfogyasztók többségének máig nem világos, az ALS szindrómára való figyelemfelkeltő kampányhoz miért volt szükség a jeges vizes vödörrel való önkínzásra. De boldog-boldogtalan, még az azóta megboldogult, egykor azonban főpolgármesteri ambíciókat dédelgető Falus Ferenc extisztifőorvos is csatlakozott az akkori trendhez:

A legtöbb online exhibicionista önkifejezési irányzat egyébként a tengerentúlról érkezik, és itt Európában mindenféle kulturális asszimilációs erőfeszítés nélkül majmoljuk azokat. Ha a tengerentúlról kellő számú videó indulna világhódító útjára, amelyen közszereplők püfölik a bal lábfejüket egy vekni rozskenyérrel, vélhetően azt is elkezdenénk utánozni.

Kíváncsiak voltunk, mit hoztak ki az ellenzéki pártok és politikusaik az egyszavas mémek kampányából. Annyit elöljáróban elmondhatunk: egyik szemünk sírt, a másik nevetett. A teljesség igénye nélkül mutatjuk válogatásunkat a baloldali szereplők számára legkedvesebb kifejezésekből született posztokból:

A legnagyobb megrökönyödést egyértelműen a Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc okozta ezzel a poszttal:

Facebook

Ferike még a követői szerint is hanyagolta a XX. századi politikatörténetről szóló olvasmányokat. A „Kitartás” kifejezéstől 1944 óta tartózkodik minden politikus, aki nem szeretné, hogy összekeverjék a nyilaskeresztes párt gazembereivel.

Kurucinfo

„Szerintem ennyire vészterhes időkben kitartásra biztatni az embereket nem összekeverendő egy letűnt kor torz eszméjével.”

Ezzel az igazán mókás, CTRL+C-vel és CTRL+V-vel bemásolt válasszal próbálta menteni a helyzetet.

Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom könyvdarálásról hírhedté vált képviselőnője valamiért a jövő szót találta a legfontosabbnak. Az „Adjon az Isten szebb jövőt” sem kifejezetten áll messze a nyilasoktól, bár Novák Előd feleségétől ez talán kevésbé lenne meglepő áthallás.

Facebook

Cseh Katalin, a Momentum Brüsszelbe fülig szerelmes uniós képviselője rendszeresen – és kéretlenül – bizonyítja, hogy ha választani kell hazája és gazdái között, akkor nem Magyarország az első. Követői viszont már annál kevésbé lelkesek:

Facebook

A Jobbik nagyon szeretné elfeledtetni velünk, hogy azzal a Gyurcsány-féle DK-val szoros ölelésben vágtak neki a kudarcba fulladt kormányváltási kísérletnek, amelynek elnöke utolsó miniszterelnöki ciklusa alatt megfúrta a határon túli magyarok kettős állampolgársághoz való jogát. Szerencséjükre itt vagyunk mi, hogy emlékeztessük őket: ez a műmagyarkodás különösen rosszul áll egy Gyurcsány-féle csatlós csicskapártnak.

Facebook

Hasonlóan mókásnak találjuk az egykori kommunista utódpárt, az MSZP társelnökének értékválasztását. Nem tudjuk eldönteni, hogy a Népköztársaságra vagy a Tanácsköztársaságra gondolt-e?

Facebook

Ugyanennek a pártnak egy másik díszpintye, Újhülye Ujhelyi István legalább őszinte. Legalább nem rejti véka alá, hogy a túlélésért küzd.

Facebook

Nem tudjuk, az LMP Facebook-felelőse mire gondolt: elfogyott az irodában a fű, vagy nagyon szurkol a Ferencvárosnak?

Facebook

Szerencsére ezzel szemben a Kétfarkú Kutyáknál nincs ok a félreértésre:

Facebook

Márki-Zay Péter éppen a külföldről érkező kampánypénzek  kimagyarázásával van elfoglalva, nem csoda, hogy nála ez a lemez ragadt be.

Facebook

Olvasóinkhoz fordulunk: Önöknek melyik volt a kedvence?