Mesterségesen pumpálhatták fel az előválasztás részvételi adatait, állítólag sokan többször is szavaztak

Több beszámoló szerint komoly visszaélésekre került sor a voksolás során, előfordult, hogy valaki háromszor is az urnák elé tudott járulni. Mindez alapjaiban kérdőjelezi meg az előválasztás tisztaságát, így a részvételi adatok, és a választás eredményének hitelességét. A trükközésekből a szervezettebb pártok profitálhatnak, a kiterjedt aktivistahálózattal bíró Demokratikus Koalíció jöhet ki a legjobban a történetből.

  • A szervezők közlése szerint több mint hatszázezren vettek részt az előválasztás első fordulójában.
  • A baloldali politikusok és a hozzájuk köthető sajtótermékek egyértelmű sikerként könyvelték el ezt.
  • Árnyalja ugyanakkor a képet, hogy a szavazás tisztasága erősen véleményes.
  • A különböző internetes fórumokon egyre több olyan történettel lehet találkozni, hogy komoly visszaélésekre került sor. 
  • A trükközésekből a szervezettebb pártok profitálhatnak, a Demokratikus Koalíció jöhet ki a legjobban a történetből.
  • Mindez pedig alapjaiban kérdőjelezi meg az előválasztás tisztaságát, így a részvételi adatok, és a választás eredményének hitelességét. 

Kedd délután hat óráig lehetett szavazni a baloldal kormányfő jelöltjére, valamint a körzetek közös indulóira az előválasztás első fordulójában. Ekkor bezártak az előválasztási sátrak, és az illetékesek  lezárták az online felületet is.

Forrás: PS

Kétséges számok

Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke még ezt megelőzően közölte a Klubrádióban, hogy várhatóan 600 ezernél többen adják majd le a voksukat, ami országos szinten 7,5–8 százalékos részvételt jelent. 

Nagyon úgy néz ki, hogy a baloldali ügyvéd a jövőbe lát, hiszen tippje maradéktalanul bejött. Az Előválasztás 2021 elnevezésű Facebook-oldal reggeli közlése szerint mindösszesen 633 811-en vettek részt személyesen vagy interneten az eseményen. A baloldal sajtó azonnal áradozni kezdett, a 444 például arról írt, hogy "a legutóbbi amerikai demokrata előválasztáson volt hasonló a részvételi arány."

A több mint hatszázezer résztvevő annak fényében soknak számít, hogy az előválasztási helyszíneken - leszámítva a nagy budapesti csomópontokat - jellemzően nem tolongtak az emberek, több beszámoló szerint is csekély volt az érdeklődés a baloldal belső szavazása iránt.

Tudatos rendszerhiba?

Arról nem is beszélve: külső, objektív ellenőrző intézmény, vagy rendszerszintű garancia híján nem fog kiderülni, hogy a leadott szavazatokból mennyi a valós, és mennyi a kreált. Így összességében komoly kérdőjelek merülnek fel a szavazás tisztaságával kapcsolatban.

Ezt erősíti, hogy az interneten többen is arról írtak, hogy

a rendszert könnyedén ki lehetett játszani, a rafináltabbak így többször is tudtak voksolni a jelöltekre.

Olvasónk, Mária hívta fel a figyelmünket arra, hogy több baloldali politikus közösségi oldalán is ez a téma, és ezeket a hozzászólásokat rendre törlik. Többek között Tordai Bencét említette példaként: képernyőmentésén jól látszik, hogy valaki azt írta a politikus egyik posztja alá, háromszor is le tudott szavazni.

 

Többen pedig arról számoltak be, hogy kölcsönkért okmányokkal akadály nélkül az urnák elé tudtak járulni. Ha valaki elszántan, ismerőseitől kitartóan begyűjtötte a papírokat, akkor akár ötször-hatszor is megismételhette a műveletet.

Egyes vélemények szerint a "szavazóbiztosok" egyáltalán nem voltak fegyelmezettek, inkább egymással cseverésztek, semmint hogy a szavazás tisztasága felett őrködtek volna. 

Az online felület megbízhatósága is erősen kérdőjeles, főleg, hogy a rendszer a voksolás megkezdése után szinte azonnal leállt, ami teret adhat a manipulációkra. Állítólag a kölcsönkért okmányokkal való trükközés itt is jól működött, hiszen a szavazók személyazonosságát csupán a pártok által "delegált" operátorok ellenőrizték. 

Ki jöhet ki jól a zavaros helyzetből?

Mindebből pedig az következik, hogy az előválasztás tisztasága, így a részvételi adatok, és a szavazás eredményének hitelessége meglehetősen véleményes.

Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy szervezettebb pártok komolyabb nehézségek nélkül meg tudták hekkelni a szavazást. 

A baloldali erőviszonyokat elnézve a zavarosban halászásból a Demokratikus Koalíció profitálhat a legtöbben.

A Gyurcsány-párt kiválóan tud mozgósítani a kiterjedt aktivista-hálózatával, ez már többször is bebizonyosodott. Amennyiben volt rá politikai szándék a párt vezérkarában, úgy nem jelentett különösebb kihívást ezt megszervezni. Éppen ezért érdemes megnézni, hogyan alakulnak majd az előválasztás eredményei az egyéni körzetekben. valamint a kormányfő-jelöltek szintjén.

Frész Ferenc kiberbiztonsági szakértő vizsgálatában egyébként arra jutott, hogy alultervezett és védtelen volt az előválasztás online rendszere, azt egy összehangolt támadással könnyedén fel lehetett törni.