Megunt messiás: az amerikai háttéremberek már szabadulnának Márki-Zaytól

Úgy tűnik, hogy a nemzetközi támogatók is elengedték a "Kapitány" kezét. Hiszen a hét első felében lejárató cikk jelent meg róla és a kampányáról a Direkt36-on és Telexen, ma pedig a hűséges fegyverhordozója, a kiváló amerikai bekötésekkel rendelkező Kész Zoltán is kihátrált mögüle. Ez pedig alighanem egy csúnya karriervég előszobája lehet.

  • Nagyon úgy néz ki, hogy a Márki-Zay Péter hátországába többek között amerikai pénzeket becsatornázó Kész Zoltán és a vele kapcsolatban álló körök már nagyon szabadulnának a bukott miniszterelnök-jelölttől.
  • A napokban a szintén külföldi bekötésű baloldali sajtó (Direkt36, Telex) arról cikkezett, hogy 100 millió forintnál is több maradhatott Márki-Zaynál, aki nem hajlandó osztozni a pénzen volt szövetségeseivel.
  • Az adományok visszajuttatásának a gondolata fel sem merül a bukott miniszterelnök-jelölt fejében.
  • Kész és a baloldali sajtó azt sugalmazza, hogy ebből a pénzből Márki-Zay saját pártot építene, noha nem erre kapta a forrásokat.
  • Ahogy azt a Kontra megírta, Kész magyar alapítványa ugyanazoktól kapott jelentős összegeket, mint a Momentum. Tehát a német liberális kormánypárt és Mark Rutte liberális holland kormányfő pártalapítványaitól.

„Képzeljétek el ugyanezt kormányon” – a jobboldali elhajlással kicsit sem vádolható Ceglédi Zoltán balliberális politikai elemző, a Dumaszínház munkatársa a közösségi oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy Mári-Zay Pétert egykori jobbkeze, Kész Zoltán számonkérte. Azért, mert a bukott miniszterelnök-jelölt – Kész állítása szerint – nem számolt el a kampánypénzekkel, és nem is tűnik úgy, hogy ez szándékában állna a jövőben.

Kész bejegyzése úgy kezdődik: „A tisztességről nem beszélni kell, hanem akként viselkedni”.

Majd arról értekezik, hogy MMM vezetőségi tagjaként attól teszi függővé vezetőségi tagságának fenntartását, hogy Márki-Zay még ebben a hónapban rendesen elszámol-e a kampánypénzzel. Kész szeretné fillérre pontosan megtudni, hogy az MMM mire költötte el a támogatók pénzét, illetve a megmaradt összeget visszajuttatná-e az adományozókhoz.

„Gondolom, mondanom sem kell, hogy az adományozók által egyértelműen célhoz kötötten adott támogatásokat nem a célra felhasználni (például pártot építeni belőle) lopás, amelyet az MMM-ben nemcsak te, de senki más sem tűr el” – zártja bejegyzését Kész Zoltán, világos üzentet fogalmazva meg volt főnöke irányába.

Forrás: Facebook/Márki-Zay Péter

Márki-Zayt nem más védte meg, mint a felesége, Felícia asszony. Álláspontja szerint Késznek más módon kellett volna megkeresnie a férjét  a nyilvánossághoz fordulás helyett – ennyit a Márki-Zayék által hangoztatott átláthatóságról. A bukott miniszterelnök-jelölt egykori jobbkeze erre azt válaszolta, hogy írt Márki-Zaynak, aki nem reagált a megkeresésére, ezért kénytelen volt a nyilvánossághoz fordulni, éppen egykori főnöke múltbéli példáját és célkitűzését követve.

Ezután Kész egyik közeli szövetségese, a korábban, a Soros György által is pénzelt Political Capitalnek dolgozó Somogyi Zoltán „szólt be” Felícia asszonynak. Somogyi Zoltánról érdemes megjegyezni, hogy közösen alapította  Kész Zoltánnal a neoliberális Szabad Piac Alapítványt, ahova több gyanús külföldi forrástól is csordogált pénz.

Somogyi megkérdezte Márki-Zay feleségét, „hogy döntött a család”, tagja lesz-e az MMM elnökségének, akarva-akaratlanul célozgatva ezáltal a szervezeten belüli nepotizmusra. Felícia asszony erre azt felelte, hogy „termesztésen nem”.

A szappanopera itt azonban nem fejeződött be. Megszólalt a bukott „messiás” is. Márki-Zay Péter szokásához híven semmi konkrétat nem állított Facebook-posztjában, helyette vádaskodott a jól ismert összevissza stílusában. Szerinte egykori szövetségesei „nagyon félnek egy új, tisztességes párttól”.  

Bejegyzésének lényege a következő: „ ismeretlen pártemberekre hivatkozva az MMM által vezetett összellenzéki kampány adománygyűjtését és az állítólag fennmaradó adományok jogosultságát kérdőjelezték meg olyanok, akik velünk ellentétben eddig sem civil adományokból és egyáltalán nem átláthatóan gazdálkodtak. Az MMM a kampány során mindig a saját nevében és saját felelősségére kért támogatásokat, azokkal átláthatóan el fog számolni, a maradványt ha lesz azonban jogi okból nem adhatja át egyetlen pártnak sem, hiába sugallják most ezt újságcikkben egyesek”.

Forrás: Facebook/Márki-Zay Péter

Magyarán: Márki-Zay Péter egyértelműsítette, hogy új pártot fog építeni, és közvetve utalt arra is, hogy az „elszámolás” után pedig a maradványból – ha lesz –  senkinek nem fog egy garast sem visszajuttatni. Azt persze nem tudhattuk meg, hogy az úgynevezett „elszámolásra” mégis mikor kerülhet sor. Egy szó, mint száz, Kész Zoltán egész konkrét felvetéseit Márki-Zay nem válaszolta meg, helyette mismásolt és terelt. Tehát azt csinálta, amit a kampányban megszokhattunk tőle.

A bukott miniszterelnök-jelölt a honlapja alapján egyébként 2021 novemberétől napjainkig semmilyen kampányköltéssel nem számolt el, pedig állandóan a transzparenciát kérte számon a Fideszen.

Márki-Zay kiborult a Soros által támogatott Direkt36 nevű baloldali „oknyomozó csoport” munkatársai által írt cikken, amely összefoglalta a kampánya összeomlását. A balos Telexen kedden publikált, nagyon hosszú cikk lényege az, hogy mindenről Márki-Zay tehet, miatta szenvedtek történelmi vereséget április 3-án. A Direkt36 írásában Gyurcsány Ferenc vagy a baloldali sajtó és NGO-k részfelelőssége fel sem merült.

Szerdán aztán szintén a Telexen megjelent egy Márki-Zayt még egyértelműbben felelősségre vonó, már-már támadó anyag. A cikk első mondata így hangzik: „»Az biztos, hogy nem ez lesz minden idők legátláthatóbb crowdfunding-kampánya« – mondta egy forrásunk az ellenzéki összefogás adománygyűjtéséről”.

Majd jön a lényeg:

A Telex érdeklődésére több ellenzéki párt politikusa is jelezte, hogy hozzájuk semmilyen elszámolás nem jutott el az MMM-től a kampányadományok sorsáról, de gyanítják, hogy a kampány lezárulta után megmaradt összeget a mozgalom egyszerűen megtartotta. A közös ellenzéki kampánycsapat dolgozói szerint 100 millió forint feletti összegről lehet szó”.

Márki-Zay szerdán azt írta a Facebook-oldalán, hogy „összesen 400 millió forintot sikerült mikroadományok formájában összegyűjteni a kampányban”.

A baloldali portál megkereste az MMM operatív igazgatóját, Vékás Gábort, aki „nyilvánvalóvá tette, hogy az MMM a saját pénzeként tekint az adományszámlára érkező összegre, hiszen »azt az MMM-nek utalták, az MMM felületein«”.

A baloldali kampánystáb egyik munkatársa erre a következőképpen reagált: „Ne mondja már nekem senki, hogy több százmillió forintot adományoztak az emberek kifejezetten a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak! Hát az anyám, a csajom vagy a haverjaim fejében biztos nem az volt, hogy az MMM-nek adnak pénzt, hanem hogy a kormányváltásra adnak”.

AZ AMERIKAI HÁTTÉREMBEREK Szabadulnának Márki-Zaytól?

A Direkt, a Telex és Kész Zoltán látványos kihátrálását Márki-Zay mögül nem igazán lehet másként magyarázni, minthogy a külföld a baloldal történelmi bukása után sorsára hagyja az általa korábban felemelt „messiást”, és helyette keres vagy felépít egy újabb megváltójelöltet 2026-ra.

A Kontra még januárban vizsgálta meg a fentebb már említett, Kész Zoltán–Somogyi Zoltán-féle Szabad Piac Alapítványt. A cikkből kiderült, hogy a most épp egykori szövetségesével szembeforduló Kész komoly külföldi, főként amerikai hátszéllel rendelkezik.

kapcsolódó

Kész Zoltán első magyarként végezte el az amerikai Atlas Economic Foundation nevű neoliberális alapítvány képzését, és 2012-ben megalapította Somogyival a Szabad Piac Alapítványt. Kész alma matere, az Atlas Economic 2020-ig az azt megelőző 5 évben több mint 22 millió forint támogatást adott a magyar alapítvány számára.

 

A neoliberális műhely ideológiai és gazdaságpolitikai értelemben azt képviseli, amit az amerikai Demokrata Párt mainstreamje.

A Szabad Piac Alapítványt a német Szabaddemokrata Párt (FDP) alapítványa, a Friedrich Naumann Stiftung 2020-ig 19 millió forinttal támogatta.

Az eset különösen annak fényében aggályos, hogy mára az FDP a német baloldali kormánykoalíció tagja lett. Kiderült az is, hogy a budapesti holland nagykövetség szintén beszállt Készék alapítványának finanszírozásába, 2018-ban tanácsadás és marketingtréning céljára 1,6 millió forintot adtak nekik.

Emlékeztetőül: Hollandiában már 2010 óta liberális kormánykoalíció van hatalmon, amit a magyarokat letérdeltetni akaró Mark Rutte vezet. 

„Egészen véletlenül” a Momentum pártalapítványa, az Indítsuk be Magyarországot Alapítvány mögött is ugyanezek a körök jelennek meg finanszírozóként.

Mark Rutte-féle holland kormánypárt (VVD) pártalapítványa 2,5 forintot adott a momentumosoknak még 2019-ben, és emellett a német szabaddemokraták pártalapítványától is kaptak több mint 2 millió forintot.

Ezek a nemzetközi körök most pedig „mossák a kezeiket”, a sajtón és Készen keresztül pedig megüzenték Márki-Zaynak, hogy ennyi volt, vége van. A bukott kapitány, viszont a baloldali hagyományokhoz híven igyekszik menteni a menthetőt: azaz a pénzt.