Megszületett a háború eddigi legőszintébbnek ható, erotikus-nagyhatalmi mémbravúrja

Macron, Biden két jó barát, együtt csókolgatják Zelenszkij nyakát.

Rendkívül időkben rendkívüli alkotások születnek.

Lassan négy hónapja tart az orosz–ukrán háború legújabb fejezete, amelynek során futószalagon érkeztek a nívósabbnál nívósabb művészeti darabok.

A mindig élénk mémipar azonban meglepően sokáig várt a nagy dobással, de jelentjük, a mai napon végre megszületett a Tökéletes Mű, amire mindenki várt.

A háború, mint olyan, a legkevésbé sem vicces kategória, hiszen emberek halnak meg, családok mennek tönkre, életek siklanak ki. Ezzel tökéletesen tisztában volt az ismeretlen alkotó, aki azonban így is képes volt a bravúrra: humort csempészett oda, ahova nagyon nehéz. És egyúttal képi formában bemutatta:

a szerencsétlenkedő nyugati vezetők ugyan leginkább egy Disney-karakter színvonalát ütik meg, de legalább nagyon szeretik egymást.

Ha egyesével nézzük őket, nem túl rózsás az összkép, ugyanakkor az is igaz, hogy mémkészítői szemmel valóságos aranybányát jelentenek:

  • Joe Biden amerikai elnök – aki csak az idén ötször jelentette be, hogy 2024-ben ismét elindul az elnöki székért – kislányokat puszilgat hátulról, leesik a bicikliről, és elalszik a különféle tárgyalásokon.   
  • Emmanuel Macron francia elnök úgy képes más férfiakat ölelgetni, ahogy más férfiak egészen biztosan nem képesek őt ölelgetni.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, egykori komédiás pedig úgy vezényli az ukrán hadsereget, mintha a filmdráma szekcióban a legjobb férfi főszerepló díjára hajtana a jövő évi Golden Globe-on.

Az alapanyag tehát adott volt, csak valakinek össze kellett még raknia.

Ez most végre megtörtént, de megérte a várakozás, hiszen a végső kompozíció úgy összeállt, mint az a bizonyos két kicsi legó. Tökéletesen.

A nagyszerű mémmester nem tett mást, mint hogy a múlt heti Zelenszkij–Macron-találkozó egyik pillanatát és Biden egyik korábbi, kislánypuszilgató mozdulatát egyesítette. Bár ez végtelenül egyszerű műveletnek tűnik, a végeredmény úgy el lett találva, mint Nagy Zsolt lövése az angol–magyaron.

A romantikus festészet legszebb hagyományait kölcsönző, de a modern korok párkapcsolati viszonyaira is tekintettel lévő mémcsoda érzékletesen mutatja be, hogy még a kegyetlen nagyhatalmi játszmák mögül is időközönként kitüremkedik a férfiszeretet.

A mém és alkotója szemléltetés közben méltóságát végig megőrizve, kimérten, sőt, elegánsan testközeli kontextusba helyezte a szereplőket, precízen megmutatva, mik a kapcsolati viszonyok az oroszellenes blokkban.

Forrás: Ismeretlen alkotó
Forrás: Ismeretlen alkotó