Mégis kinek állhat érdekében szétlőni egy atomerőművet?

Hetek óta harcolnak a zaporizzsjai erőmű körül, így reális veszély lett az atomkatasztrófa. Kinek jó ez a helyzet?

Záporjóska, zaporozsjei kozákok, akik a szultánnak írták anyázós levelüket… Ismerős lehet a névadó folyó nekünk, magyaroknak is. Azért halljuk mostanában ennyiszer ezt a nevet, mert a névadó folyó partján található atomerőmű körül áll a bál.

Az oroszok március negyedike óta tartják ellenőrzésük alatt az Enerhodar városában található erőművet. Mivel az innen alig két óra autózásra fekvő Zaporizzsja viszont még mindig ukrán kézen van, a terület állandó harcok helyszíne. A front nagyjából a háború kezdete óta változatlan: az oroszok nem mennek neki a nagyvárosnak, ellenben szépen lassan körülzárják.

A szorult helyzetben lévő ukrán vezetés számára kulcsfontosságú az atomerőmű. Hiába van orosz kézen, folyamatosan megy innen az energia Zelenszkijéknek. Mégis hetek óta azt hallani, hogy lövöldöznek, ágyúznak az üzem körül, aminek egyébként sokszor az (is) a célpontja. De kinek az érdeke lövetni egy atomerőművet?

Az OroszokNAK?

Oroszország, ahogy fentebb említettük, már hónapok óta megszállta az épületet, biztosítja a működését. Miért lenne érdeke lövetnie a sajátjait?

Ha nagyon nyakatekert megoldást akarunk keresni – nem mintha nem lett volna hasonlóra példa a történelem során – akkor akár false flagre is gondolhatunk. Tehát Oroszország lövet, az ukránokra fogja, és kész is. Ennek nem valószínű, hogy sok haszna lenne, mert úgysem hinne senki Putyinéknak, csak a nagyon elvetemült oroszbarátok. Ráadásul ha kiderül, hogy hazudtak, és a sajátjaikat ágyúzták, az roppant kínos.

Akkor Ukrajna?

Az orosz hazugság azért is lenne nyakatekert, mert habár Ukrajnának érdeke az atomerőmű körüli balhé, az oroszok a már említett okok – azaz a saját hasznuk elmaradása – miatt nem kockáztatnák azt, hogy a végén kiderüljön a turpisság.

Forrás: AFP

Zelenszkijnek azonban valóban jól jönne, hogy Európa nemzetközi szinten is érdekeltté váljon a nukleáris katasztrófában, hiszen Csernobilt már egyszer megszenvedtük. Most, hogy fogy a lelkesedés, a pénz, a fegyver és a támogatottsága a sárga-kék oldalon, valamivel fel kell rázniuk a közvéleményt.

És mivel ők is azt mondják, hogy az oroszok csinálták, így most kaptak egy kis reflektorfényt.

Ez a pont mégis vérzik egy kicsit, ugyanis az ukrán drónok és lövedékek maradványairól posztol a helyi média (tudjuk, ez csak orosz propaganda), és az ágyúzás sem orosz terület felől érkezik. Ha sikerülne betalálnia egynek is a kritikus helyre, akkor az újra felrázná a háború ellenzőinek azon táborát, akik még több vérontással kívánják azt lezárni. És erre bizony szüksége van Zelenszkijnek, mert az önerejük a lassú felmorzsolódásra lesz csak elég.

Most elindult a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség csapata Kijevből, hogy megnézze mi is a helyzet… Mindenesetre ha a rakétákkal vívott atomháborút nem is tudták egyelőre kiprovokálni, az erőmű helyzete roppant kényes.