Márki-Zay szerint katasztófa várható 2022-ben. Kérdés, hogy kinek a szempontjából

Ahogy közeledünk az ellenzéki összefogás előválasztásához, egyre csak szaporodnak a velük szimpatizáló médiában megjelenő hangzatosabbnál hangzatosabb miniszterelnök-jelölt-jelölti interjúk. Nos, a Márki-Zay Péterrel készült legutóbbi népszavás beszélgetés nem tartozik ezek közé. Lévén, hogy dögunalmasra sikeredett.

Még egy ilyen ötlettelen, szürke, ennek ellenére meglepően passzív-agresszív jelöltet képtelenség lenne összekukázni még akkor se, ha direkt akarták volna.

Tehát akkor van már egy bohócunk, egy Pinocchionk, egy agresszorunk, egy ostobánk…. és most egy szürkénk is. Alkalmas még véletlenül se jutott.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke például még egy saját honlapot sem tud összetákolni, nem hogy vezetni egy tízmilliós országot.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom jól sikerült honlapja
A Mindenki Magyarországa Mozgalom jól sikerült honlapja
       

Márki-Zay Pétert talán nem szükséges bemutatni senkinek, ő az, aki Hódmezővásárhely polgármestereként találta ki magának, hogy Közép-Európa új messiása lesz. Nem lett, de az interjúból az derül ki, hogy azért még reménykedik, még ha csak halványan is.

2018-as győzelmére se tett volna egy lyukas garast se, aztán mégis polgármester lett belőle. 2022-höz közeledvén viszont egyéniben a Momentum (!!) támogatásával, míg miniszterelnök-jelöltként Fekete-Győr András ellen indul majd az előválasztáson és ez szerinte egyáltalán nem furcsa.

Meg lehet nyugodni, mi se tartjuk furcsának, hiszen azon az oldalon annyi számító és köpönyegforgató alak van, hogy simán elhisszük, hogy neki aztán mindegy mi lesz, ha a listán kap egy befutó helyet és kaphat egy zsíros koncot. Az általa képviselt település meg elmehet a sóhivatalba.

Karácsony Gergely is valami hasonlóban utazik, na nem mintha nem tudnánk hirtelen vagy 10 hasonszőrű, az önkormányzati pozícióját ugródeszkának használó majomparádét felsorolni.

Kérdés, hogy ha mégis behúzzák a választásokat, az elvtelen ellenzéki összekapaszkodás honnan túr majd elő vállalható figurákat amazok pótlására. Ugyanis jelenleg ott tartunk, hogy a régi szoci/szdsz nómenklatúra fészkelte be magát mindenhova.

Márki-Zay szerint azonban az előválasztás sem működik úgy, ahogy kéne. Ahogy már rég észre vehettük, az egymás számára visszalépések és az „el nem indulás” politikája lassan azt okozza, hogy okafogyottá válik ez a nagy herce-hurca mindenkinek. Minek égetni magunkat, ha egyszerűen előre kimatekozhatjuk, ki az esélyesebb az adott körzetben, így nem lehet beégni. Micsoda fondorlatok!

Így abba a hibába esnek, hogy a saját beszariságuk miatt inkább ők döntenek majd a szavazóik helyett. Gondolom, nem ez volt az első szándék, de mit lehet tenni, ha már Peti bohóc Jakab Péter is beáll Varjú László vagy Gy. Németh Erzsébet mögé.

Azon se kell csodálkozni, ha Daniel Berg visszalép mondjuk Tordai Bence javára. Más kérdés, hogy aki eddig nem volt szemfüles, az csak most jöhetett rá, hogy ez két különböző ember. Márki-Zay állítása szerint a DK és a Jobbik együttműködése mégis egyszerűen összeegyeztethetetlen és csak füstös szobákban köttetett alkuk eredményeképpen jöhetett létre. Magyarán „nem természetes szövetség”. Arra is rávilágított, hogy képtelenség lenne elvárni egy a korrupció ellen fellépő jobbikostól, hogy támogassa mondjuk a zuglói Tóth Csabát. Az ellenzéki politikát pedig belterjesnek gondolja.

Állítása szerint „egy Orbán Viktorhoz korábban viszonylag közel álló” ismerőse azt mondta neki, hogy ha a Miniszterelnök nyaka körül szorulni látszik a hurok, akkor nem lesz választás.

De az igazán merész állítások csak ezután jöttek: ha nyer az ellenzék, például le kellene váltani Polt Péter legfőbb ügyészt, a Médiatanács tagjait, valamint a kétharmados törvényekhez sem kötelező ragaszkodni. Jöhet egy vértelen forradalom is akár.

Sajnos sem ő, sem a kérdező nem tért ki már arra, hogy miképpen fogják fenntartani a jogállamiságot (vagy annak látszatát) így, mert azért ezek az állítások elég meredeken hangzanak egy vidéki kisváros első ciklusos polgármesterétől.

A Napóleon-komplexus tüneteit produkáló és az önnön magától megrészegült politikus azonban nem állt itt meg. Szándékai szerint ugyanis a Fidesz felső vezetésének a fele börtönbe fog majd kerülni, miután az ellenzék átveszi az irányítást.

Képzeljünk csak el egy hasonló forgatókönyvet, ahol mondjuk Varga Judit miniszter asszony a külföldi sajtóban azt ecseteli, hogy a közelgő választáson induló jelölteket bebörtönzik politikai okokból. Miféle vircsaft kerekedne mondjuk abból Brüsszelben vagy a hazai sajtóban? És bár nem először hangzik el hasonló fenyegetés ellenzéki szájakból, úgy látszik a „függetlenobjektív” média velük mindig elnézőbbnek bizonyul.

Előkerült a „szakértői kormány” ötlete is természetesen, ráadásul szlovák (!!) mintára. Igaz, ez még a kérdezőnek is erősnek bizonyult, hiszen miután a szomszédos államban átvette a hatalmat az ottani moslékkoalíció, gyakorlatilag folyamatos a kormányválság a koalíciós pártok egymásra acsarkodása és hozzánemértése miatt. Szakértői kormánynak nevezni a kicsit több, mint egy év leforgása alatt 3 miniszterelnököt is elfogyasztó, a pandémiát gyermeteg balfaszkodással kezelő bohóckodást úgy látszik még a harcedzett népszavásoknak is sok volt. Nagy kár, hogy a függetlenobjektivizmus jegyében nem engedték Márki-Zaynak, hogy bővebben is kifejtse ezt a briliáns ötletet.

Szó volt még az ellenzéki MTI létrehozásáról is, hiszen azt képtelenség megengedni az ellenzéki szavazóknak, hogy 20 százalékuk is jónak ítélje meg a fideszes járványkezelést, illetve az is az ő számlájukra írható, hogy rájuk égett az oltásellenesség. Katasztrófa lesz 2022-ben, ha nem szedik össze magukat.

Olvasva e szellemi óriással készült interjút megfogalmazódott bennem, hogy mire valóban az előválasztáshoz érünk, egyszerűen elveszik a tartalom a jelöltek mögött.

Egyiknek sincs egy eredeti mondata, egy innovatív ötlete, csak ugyanaz a hülyeség ömlik mindenhonnan.

A „bohóc”, a „Pinocchio”, az „agresszor”, az „ostoba” mellett a „szürke” is ugyanazt pufogtatja, így az se tűnne fel a nyájas olvasónak, ha kópéságból felcseréltem volna a neveket. Az ellenzéki előválasztás már most dögunalom. Pláne, hogy mindannyian rég ismerjük a befutót.