Márki-Zay pártot alapít. De minek?

Találkozhattunk már néhány kérészéletű karriert bejárt önjelölt megváltóval, de talán egyikük sem viselte olyan kevés méltósággal a térvesztését, mint a hódmezővásárhelyi polgármester. Véleménycikkünk a volt kormányfőjelölt legújabb projektjéről, akit még Lukácsi Katalin is faképnél hagyott.

Hallották?
Ledobták a közéleti atombombát!
Márki-Zay megreformálja a hazai politikai kínálatot!

Pártot alapít, nem is akármilyet: a Civilek Pártját. Orbán Viktor felkötheti a nadrágját, a fiatalosch, nemzetiesch, romlatlan jobboldali (ami ha kell, akár időszakosan baloldali is lehet) párt és vezetője majd megbuktatja! Legkésőbb 2042-ben, csak győzzük kivárni!

Márki-Zay pont úgy viselkedik, mint a fiatal felnőtt, aki felnőttként éli meg beteljesületlen gyermekkori álmait, és az egykor vágyott Lego-szettek megvásárlásával kompenzálja, hogy annak idején ő volt a legkevésbé menő srác a suliban. Mindenkinek megvolt a nagy kalózhajós Lego, csak neki nem, ezért ki is közösítették.

Szóval Márki-Zay pártot alapít. Most, hogy már nincs tétje, neki is lehet sajátja. Ebben a pocsolyában végre egyedül majd ő tapicskolhat, sem Gyurcsány, sem Jakab nem szólhat bele. Már csak azért sem, mert valószínűleg őket sem érdekli ez az egész.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A rendszerváltást követő politikatörténetben volt már néhány kérészéletű karriert bejárt önjelölt megváltó, de talán egyikük sem viselte parkolópályára kerülését olyan kevés méltósággal, mint a baloldallal való kollaboráció bélyegétől valószínűleg már sosem szabaduló, de önmagát jobboldaliként definiáló Márki-Zay Péter.

Az örök vesztesek rutinos szövetségébe újoncként berobbanó, a könnyű és gyors sikertől megrészegült hódmezővásárhelyi messiáspótlék az előválasztást követő kampány során még a kívülállók számára is látható módon kakukktojásként különült el az elvileg őt támogató pártoktól és vezetőiktől. Ha lehet hinni a Direkt 36 Telexen megjelent, év nélküli nyilatkozatok sorozatából álló hosszú riportjának (amely ebben a formában nem több, mint szórakoztatóan összeállított, ellenőrizhetetlen forrású politikai krimi), 

a látszatnál sokkal súlyosabb feszültségek és érdekellentétek nehezítették az egyébként egymással is törékeny egyensúlyban együttműködő ellenzéki pártok és kényszerűségből tudomásul vett „kapitányuk” viszonyát.

A riportból Márki-Zay karaktere egy durcás tinédzser és egy Napóleon-komplexusos multicég vezérigazgatójának kombinációjaként rajzolódik ki, akit a hirtelen jött 15 perc hírnév minden korábbinál távolabb lökött a valóságtól.
 

De aki azt hitte, hogy a kijózanító választási vereség elveszi Márki-Zay kedvét attól, hogy hülyét csináljon magából, nagyot tévedett. Mikor kitalálta, hogy mégsem ül be a parlamentbe, először látványosan békejobbot nyújtott az ősgonosz Fidesz őt legyőző helyi erős emberének, Lázár Jánosnak (beletörölve ezzel a lábát a választáson őt támogató százezrek jelentős többségébe).

Majd bejelentette, hogy az igazából csak az ő és maroknyi híve fejében létező Mindenki Magyarországa Mozgalom helyére egy új politikai formációt alakít, amely pont olyan zavaros, identitás nélküli opportunista mosléknak ígérkezik, mint az összefogás, amely április harmadika után darabjaira esett szét.

  • „A Mindenki Magyarországa Mozgalom, és az általa képviselt civilek nagyon sok hátrányt szenvedtek a választások során az ellenzéki együttműködésben amiatt, hogy az érdekeiket nem tudtuk egy párton keresztül érvényesíteni. Épp ezért mondjuk most azt: legyen a civileknek egy pártja! Egy valódi politikai alternatívát szeretnénk kínálni. Egy olyan jobbközép irányultságú néppártot építünk, amelyben ott vannak a konzervatívok, a keresztények, a zöldek és a liberálisok is. Örülünk, ha sok szakember és tapasztalt politikus mellénk áll, de azt is szeretnénk, ha ez a párt a fiatalokra épülne.”

(forrás: Márki-Zay Péter Facebook-oldala)

Forrás: Facebook/Márki-Zay Péter

Korábbi „civil” támogatói, Pálinkás József, Gémesi György és Király Júlia is jelezték, hogy nem kérnek az újabb gittegyletből, és a kampányban tanúsított öntörvényű, kiszámíthatatlan magatartása kapcsán a hivatásos politikusok között is nehezen fog találni szövetségeseket.

Sőt, tegnap este óta már azt is tudjuk, hogy a Márki-Zayra korábban még messiásként tekintő KDNP-dezertőr Lukácsi Katalin is elhatárolódik korábbi bálványától:

Facebook

Egy jó tanács eltévelyedett politikusoknak: Onnan tudhatod, hogy nagy zűr van a fejben, ha Lukácsi „Szent Szűz” Katalin burkoltan utal rá, hogy meg kéne ismerkedned a valósággal.

A pártalapítás tehát elég reménytelen vállalkozásnak tűnik, ha még korábbi belső köre sem kér a levitézlett városvezetőből.

Akár jobbról, akár balról, akár fiatalok közül, akár az idősebb generációból próbál majd toborozni, várhatóan senki nem felejti majd el neki 2022 tanulságait.

Úgy tűnik, Márki-Zay rendületlenül masírozik tovább saját jövőbeni megdicsőülésének délibábja felé, mely mögött a politikai szemétdomb kijózanító valósága rejtőzködik.