Libs of TikTok: gigabotrány robbant ki a gyerekeket célzó LMBTQ-propaganda miatt az Egyesült Államokban

Az amerikaiakat talán már untatja az ukrán-orosz háború, így más okból kifolyólag áll a bál a tengerentúlon: egy lelkes Twitter-admin összegyűjtögette a szélsőliberálisok online megnyilvánulásait, főleg azokat, ahol gyerekeknek próbálnak büszkén transz- és homopropagandát érzékenyítő jelleggel eladni. Összegeztük, hol tart most az ügy!

Az elmúlt napokban a „Libs of TikTok” (a TikTok libsijei) nevű Twitter-fiók és a körülötte növekvő (robbanó) botrány szolgáltatta az amerikai belpolitika legjobb sztoriját.

A csatorna nem csinált mást, mint hogy szélsőséges liberálisok online, nyilvánosan közzétett videóiból szemezgetett. Mit ad Isten (már megint témánál vagyunk), bizony nem egyetlen zöldre festett, rövid hajú óvónőről derült ki, hogy a gyerekeket már 4 és 6 év között például a Mr./Miss megszólítások elhagyására és eleve a nembináris nemi identitások elfogadására szoktatja. Sztereotíp, vagy sem, ez van.

Az az állítás, hogy ilyen témákra a 3-6 éves ovisok nincsenek felkészülve, az nem más, mint internalizált transz- és homofóbia.

– mondja az egyik zöld hajú, maszkulin harmadlagos nemi jelleget magára ölteni próbáló hölgy.

A Rolling Stone magazin erre csak annyit tudott kinyögni, hogy ez egy rosszindulatúan, torzan összeválogatott gyűjtemény, ami csak a jobboldali konteókat hivatott erősíteni, miszerint „a gyerekeinket akarják”. Oké, akkor biztos nem akarják, csak félreértettünk valamit.

 

A témát felkaroló és a Twitter-fiók mögött megbúvó nőt leleplező újságírónő, Taylor Lorenz mindenesetre nagyon megbántódott (sírt is!), amikor hirtelen nem ő lett az, aki célpontjai rokonságánál kopogtatott – hanem ŐT és környezetét érte online zaklatás. Lorenz arra hivatkozik, hogy ő csak tényfeltáró munkát végez, de amit ellene csinálnak, az doxxing (azaz kéretlen online zaklatás-leleplezés).

A New York Post is beszámolt róla, hogy miután Lorenz  az őt ért zaklatás miatt könnyekben tört ki az MSNBC csatornáján a hó elején, most már ő kopogtatott a Libs of TikTok mögött vélt adminjának rokonainál. Legalábbis a működtető ezt kéri rajta számon.

 

A Lorenz elleni online támadásokat nem mellékesen a fenti tweetekben is megidézett Christina Pushaw, a floridai republikánus kormányzó, Ron DeSantis sajtósa és egyben jobboldali véleményvezér gyújtotta be, amikor április 19-én közzétette a Lorenz által küldött e-mailt.

Az újságíró arra hívta fel a sajtós figyelmét, hogy a Washington Postban leleplező cikket hoznak le a Libs of TikTokról, és több helyen is megemlítik benne Pushaw korábbi interakcióit az oldallal, valamint hogy több helyen is dicsérte őket. Ha esetleg kommentárt szeretne mindehhez hozzáfűzni, akkor egy órán belül jelentkezzen Lorenznél (Pushaw a twitterén egy találó bohócfejjel kommentálta nyilvánosan az e-mailt, remélhetőleg még időben: igazi troll).

Sokadik csavar is van a sztoriban:

a leleplezés szerint a @LibsOfTikTok tulajdonosa egy haszid zsidó felekezetű nő, Chaya Raichik, így a sztoriba kikerülhetetlenül belefonódott az antiszemita kártya is: a szélsőliberálisok oldaláról támadásként, a konzervatívok térfelén pedig védekezési pontként.

De ez már a következő rész tartalma, amit jelenleg is játszanak...