Létfontosságú választás előtt állnak az erdélyi magyarok

Nagyon fontos, hogy megmaradjon a magyar képviselet a bukaresti törvényhozásban, különben könnyen elszabadulhatnak majd a magyarokkal szembeni jogtiprások.

Vasárnap országgyűlési választásokat tartanak Romániában, amelyen  kulcsfontosságú, hogy jelentős számban vegyen részt az erdélyi magyarság, azért is, mert a közvélemény-kutatások szerint az RMDSZ és a vele történelmi választási szövetséget kötő Erdélyi Magyar Szövetség közel táncol a parlamenti küszöbhöz.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is kampányolt az erdélyi választási szövetség mellett.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is kampányolt az erdélyi választási szövetség mellett. Forrás: MTI/Kiss Gábor

Ráadásul az Erdélyben is tomboló koronavírus-járvány is nehezíti a dolgukat, hiszen sokan — főként az idősebb lakosságból — jó eséllyel nem mernek majd urnához járulni a vírustól félve.

Pedig a magyar képviselet kiharcolása azért is kulcsfontosságú, mivel se szeri, se száma a román többség visszaéléseinek az erdélyi magyar közösséggel szemben. Bele se merünk gondolni, hogy mi lenne, ha még parlamenti képviselete sem lenne a magyaroknak a bukaresti parlamentben.

A közelmúltban is számtalan visszaélés érte az erdélyi magyarságot

Emlékezzünk csak vissza egy percre az úzvölgyi magyar temető tavaly nyári, román szélsőségesek általi, végtelenül felháborító meggyalázására.

Amelyben, mint utóbb kiderült, nyakig benne voltak a korántsem elfogulatlan román hatóságok is.

2019. június 6-án román szélsőségesek gyalázták meg a magyar katonai temetőt.
2019. június 6-án román szélsőségesek gyalázták meg a magyar katonai temetőt. Forrás: MTI/Veres Nándor

De ne feledkezzünk meg Beke István és Szőcs Zoltán  székely-magyarok ügyéről sem, akiket egy erősen koncepciósszagú perben ítéltek el terrorizmus előkészületének vádjával, olyannyira mondvacsinált indokokkal,

hogy kb. a petárdák tárolásától jutottak el bombakészítésig a román ügyészek.

Beke Istvánt elviszik a román kommandósok.
Beke Istvánt elviszik a román kommandósok. Forrás: Krónika

Mára persze kiderült, hogy számtalan eljárási hiba és ellentmondás volt az ügyben,

de az viszont jól kitűnik, hogy a Wass Albert-felolvasásokkal a román hatóságoknál a biztosítékot kiverő két fiatallal példát akartak statuálni.

És a sort lehetne folytatni a Marosvásárhelyi Orvosi Egyetem magyar nyelvű képzésének ügyével vagy épp az erdélyi katolikus egyháztól lényegében visszaállamosított II. Rákóczi Ferenc Gimnázium esetével.

Ez utóbbi azért rettenetesen felháborító, mert pont a román hatóságok — az önálló hatalmi tényezőként funkcionáló Korrupcióellenes Ügyészséggel (DNA) kiegészülve — lehetetlenítették el a történelmi hagyományokkal rendelkező magyar iskola működését.

II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumot is a jogi keszekuszákon keresztül lehetetlenítették el a román hatóságok.
II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumot is a jogi keszekuszákon keresztül lehetetlenítették el a román hatóságok. Forrás: szekelyhon.ro

És ha nincs Szijjártó Péter OECD-vétója, a magyar diákok vissza sem kaphatták volna az egyébként a magyar katolikus egyház tulajdonában lévő iskolájukat.

Egy szó, mint száz: nagyon fontos, hogy ott legyenek a magyarok a román parlamentben, és ehhez az kell, hogy elmenjenek szavazni.

Erről beszélt a héten Marosvásárhelyre látogató Szijjártó Péter külügyminiszter is:

Arra kérem nagy tisztelettel a romániai magyarokat, hogy vegyenek részt a hétvégi parlamenti választásokon. Vegyenek részt abban a nagy közös döntésben, ami a jövőjükről, a közösségük jövőjéről szól. Minél erősebb lesz a magyar érdekképviselet Bukarestben, annál nagyobb erővel hallatszik majd a magyarok hangja akkor, amikor a jövőről szóló döntéseket meg kell hozni.

De fontos gondolat, és önbizalomra adhat okot az is, amit Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár fogalmazott meg néhány napja, visszaemlékezve a szeptemberi helyhatósági választás sikereire.

De Dr. Miniszterelnök Úr is megszólalt a hétvégi választással kapcsolatban a szokásos pénteki Kossuth rádiós interjúban, és ő is felhívta az erdélyi magyarokat a szavazásra.
Orbán Viktor a Kossuth Rádióban szavazásra buzdította az erdélyi magyarokat.
Orbán Viktor a Kossuth Rádióban szavazásra buzdította az erdélyi magyarokat. Forrás: Facebook

Úgyhogy mi reméljük, hogy a román választás eredményeképpen egy stabil román kormány jön létre, és azt is reméljük, hogy az ott élő magyarok, akiknek külön politikai szervezete van, az RMDSZ, amely egy példaértékű összefogást hozott létre, az sikeresen szerepel majd a választáson. Ez szerintem egyszerre román és egyszerre magyar érdek, ezért én arra kérek minden erdélyi magyart, hogy most vasárnap menjen el szavazni, és támogassa a magyar összefogást, támogassa az RMDSZ jelöltjeinek listáját.

AZ RMDSZ LEHET A mérleg nyelve a nagypártok között

Fontos, hogy a magyarok ott legyenek az őket is érintő döntések meghozatala során, különösen, hogy az előrejelzések szerint szoros végeredmény várható a nagypártok tekintetében is.
Az utóbbi két hónapban ugyanis öt százalék alá zsugorodott a Romániában kisebbségben kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) előnye az ellenzéki Szociáldemokrata Párttal (PSD) szemben – derült ki az IMAS közvélemény-kutató intézet novemberi felméréséből.
Ráadásul a Momentum román szövetségesei, az USR-PLUS is a két nagypárt nyomában lohol, hiszen a közvélemény-kutató 18 százalékos támogatottságot jelez előre számukra.

Így, ha az RMDSZ bejut a parlamentbe, könnyen döntő befolyást tud majd gyakorolni a magyarság érdekében.

 

És szükség is van erre, hiszen a felvidéki és most már kárpátaljai példák is jól mutatják, hogy milyen nehéz a kisebbségi lét küzdelme, ha nincs képviseletük a törvényhozó és végrehajtó hatalomban. És ahogy látjuk, nemigen van visszaút.

Szóval hajrá, erdélyi magyarok! Tessék elmenni szavazni! Mert nem babra megy a játék.
Arra kérem nagy tisztelettel a romániai magyarokat, hogy vegyenek részt a hétvégi parlamenti választásokon. Vegyenek részt abban a nagy közös döntésben, ami a jövőjükről, a közösségük jövőjéről szól” - a Maszol.ro portálró