Lehet-e az ellenzék a jelenleginél is képmutatóbb Fudan-ügyben?

„Lesznek konfliktusok, lesznek tüntetések. Lehet tüntetni a Parlament előtt, előbb-utóbb megunják, hazamennek.”

-mondta Gyurcsány Ferenc úgy 15 évvel ezelőtt azon a bizonyos MSZP-frakció ülésen Balatonőszödön. Egyelőre nem tudni, hogy a Fudan Egyetemmel kapcsolatban meddig fajulnak a konfliktusok és a tüntetések, az biztos, hogy a képmutatás soha nem fog kimenni a ballib divatból.

Az egészen elképesztő gyermeteg, bugris és felelőtlen ellenzék ugyanis kínosan ügyel arra, hogy minden lehetséges módon megbántsa a kínai embereket, valamint hergelje Kína vezetőségét. Nem volt elég számukra, hogy azokkal a bizonyos új utcanevekkel provokáljanak, a szombati tüntetésen a vezérszónokok egy Mici mackó figura (minden bizonnyal utalva Hszi Csin-Ping kínai pártfőtitkárra -a szerk.) mellől adták elő fröcsögésüket. Gondolom, senkinek sem árulok el nagy titkot azzal, ha azt mondom, hogy nem Orbán Viktor orra alá törtek ezúttal borsot, hanem magukból csináltak egyszerűen hülyét bizonyítva politikai rövidlátásukat. Persze a Miniszterelnöknek (és Szijjártó Péter külügyminiszternek) majd csak az okozott diplomáciai károk elsimításában kell majd helytállni, ahogy mindig.

Karácsony Gergely vagy Baranyi Krisztina, bár valószínűleg az egyetem budapesti letelepedési szándéka előtt még hírből sem hallott a Fudanról, most valamiért egy teliháton meglovagolható politikai haszonszerzési lehetőséget látnak az elüldözéséből. Pedig nem volt túl rég az sem, amikor a Gyurcsány-adminisztráció idején úgy jártak Kínába a ballib (MSZP-SZDSZ) miniszterek, mintha muszáj lett volna. Persze most érvelnek itt magas tandíjakkal, meg hogy a Fudan nem lesz elérhető az átlag magyar diákoknak, illetve hogy a Kínai Kommunista Párt saját ügynök-, és kém elitképzőjét szabadítja ránk. Amikor az azóta Budapestről orvul elüldözött, de valahogy mégis innen működő dehogyis Soros-kém hálózatképző CEU-kampusz megnyitott, senki sem tiltakozott. Akkor nem volt gond a külföldi befolyásszerzés, sem pedig a magas tandíjak (akad olyan képzés, melynek éves tandíja több, mint 24,000 euró).

Amiatt sem tiltakozott senki, hogy a CEU egy átfogó nemzetközi MBA program keretein belül hazánkba csábította a szintén kínai Tianjin Egyetemet több amerikai, német és holland egyetem mellett. Hogy lehet, hogy a Tianjin jó, a Fudan meg rossz? Most már mégis másképp volt, ami mindig is ugyanúgy volt valójában.

Kétség sem férhet hozzá, hogy az ellenzék újabb politikai kapaszkodója nem más, mint túlartikulált ripacskodás. Többször bebizonyosodott már, hogy semmihez sem értenek, csak a képmutató észjátszáshoz. A kérdés az, hogy milyen messzire mennek ezúttal.