Helyreigazítás: Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Önkormányzatáról valótlanságot állítottunk

Helyreigazító közlemény:

2021. január 08. napján a kontra.hu online felületünkön közzétett "László Imre egy szabálytalan közbeszerzéssel hozta helyzetbe a Demszky-korszak főkertészét" című online cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Önkormányzata szabálytalan közbeszerzést folytatott le egy parkfelújítási szerződés vonatkozásában. Valótlanul állítottuk továbbá, hogy pár nap leforgása alatt háromszor annyira 18 milliárd forintra emelkedett a keretösszeg. Valamint valótlanul állítottuk, hogy 18 milliárd forint összegű, parkfelújításra irányuló közbeszerzést nyert el egy konzorcium az Újbudai Önkormányzattól.

  • Még februárban egy igen jelentős, 18 milliárd forint összegű, parkfelújításra irányuló közbeszerzést nyert el egy konzorcium, a Pannon Park Forest Parkfenntartó és Parképítő Korlátolt Felelősségű Társaság vezetésével a DK-s vezetésű Újbudai Önkormányzattól.
  • A probléma csak az volt, hogy az eredeti közbeszerzést 5,8 milliárd forintra írták ki. Sőt a keretmegállapodást a Vállalkozók és maga László Imre is 5,8 milliárd forinttal aláírta (!), majd a pár nappal később, a kitöltött elektronikus közbeszerzési rendszer űrlapjára már 18 milliárdot írtak. Persze arra vonatkozóan semmilyen indokolás nem derül ki a dokumentumokból, hogy mi volt a pár napon belüli több mint háromszoros áremelkedés oka.
  • A probléma csak az, hogy a DK-s polgármester által aláírt keretmegállapodás szerint és a közbeszerzési törvény szerint is szigorú feltételekhez kötött a szerződéses ár megemelése, amelyek közül egyetlen feltétel sem teljesült. Sőt: egy ilyen áremelkedést a képviselő-testületnek is jóvá kellett volna hagynia, amire László Imre elfelejtett sort keríteni.
  • A nyertes konzorcium mögött az  a Kocsis László áll, aki a Gyurcsány-Demszky-korszak idején volt a Főkert vezérigazgatója. Utólag úgy szépítette a múltját, hogy szembeszállt Hagyóékkal, és valóban ellenük vallott. De a rossznyelvek szerint valójában azért rakták ki a Főkertből, mert szabálytalanul emelt tőkét egy, a Főkert többségi tulajdonában lévő cégben, és így akarta kijátszani a közvagyont.
  • Kocsis a másik érdekeltségébe tartozó céggel, a Parkfenntartóval is hasonló botrányt okozott Zuglóban, ahol egy harmadik vállalkozással, a DeerGarden Kertészeti és Szolgáltató Kft-vel már szinte állandó párosként nyerik az amúgy gyanúsan rájuk kiírt közbeszerzéseket. A Pillangó park felújítása során, hasonlóan ehhez a projekthez, úgy határozta meg - az akkor még Karácsony vezette zuglói önkormányzat - az alkalmassági feltételeket, hogy jó eséllyel csak az ehhez a körhöz tartozó cég tudjon nyerni.
  • Ráadásul Kocsis cége nemrég a DK-s vezetésű III. kerületben is egy 70 milliárd értékű gigatenderhez jutott a Penta Általános Építőipari Korlátolt Felelősségű Társasággal közösen.

Újbudának 2019 októberétől új vezetése lett, a DK-s László Imre polgármesterrel az élen.  Az új baloldali kerületi klientúra szépen lassan visszahozta a régi szép 2010 előtti időket, amikor is olyan visszaélések tarkították a kerület közéletét, mint például a Kopaszi-gát 3,8 hektáros területének pályáztatás nélkül történő átjátszása a kétes hírnévnek örvendő oligarchának, Leisztinger Tamásnak.

A Kopaszi-gát ügylete miatt a korábbi szocialista polgármestert, Molnár Gyulát és SZDSZ-es helyettesét, Lakos Imrét elsőfokon még börtönbüntetésre is ítélték. Másodfokon azonban felmentették őket.

Molnár Gyula és Lakos Imre
Molnár Gyula és Lakos Imre Forrás: MTI/Mohai Balázs

Nos, ennek a kerületnek Hoffmann Tamás és a kerületi Fidesz 10 éves építkezését követően 2019 októberében újra baloldali vezetője, a korábban szexuális zaklatás gyanújába keveredő orvos, László Imre személyében. 

László persze nem egyedül tért vissza a kerület élére, hanem hozta a balliberális oldalhoz köthető üzleti köröket és a régi mutyis ügyleteket is.

Dr. László Imre - Újbuda polgármestere.
Dr. László Imre - Újbuda polgármestere. Forrá: YouTube

A koronavírus-járvány közepette talán elsikkadhatott, de a Kontra most emlékeztet, hogy februárban győztest hirdetett Újbuda Önkormányzata egy parkfelújításra és fejlesztésre kiírt, 18 milliárd forint gigaösszegű közbeszerzés ügyében. Ezt a megbízást egy olyan konzorcium nyerte el, amelynek a központi szereplője, konzorciumvezetője a Pannon Park Forest Parkfenntartó és Parképítő Korlátolt Felelősségű Társaság.

A konzorcium másik két tagja: a Parkfenntartó-Kertészeti és Szolgáltató Kft. és  VIANOVA 87 Közmű és Útépítő Zártkörűen Működő Részvénytársaság.

A zűrös közbeszerzést elnyerő cégek mögött a Gyurcsány-Demszky-korszak Főkertésze áll

A konzorcium két tagja, a Pannon Park és a Parkfenntartó mögött az a Kocsis László áll, aki a Gyurcsány-Demszky-korszakban volt a fővárosi tulajdonú Főkert vezérigazgatója.

Mára pedig több parkrendezéssel foglalkozó cégben is komoly érdekeltsége van. Kocsis 15 évig volt a Főkert vezére, amíg komoly konfliktusba nem keveredett Hagyó Miklóssal, a később elítélt szoci főpolgármester-helyettessel.

Állítása szerint a Hagyó-féle maffiózókörrel való szembenállás miatt kellett  távoznia a fővárosi cégtől, a rossznyelvek szerint valójában egy szabálytalan tőkeemelés és a közvagyon kijátszásának kísérlete állt a 2009-es hírtelen távozása mögött.

Kocsis László
Kocsis László Forrás: fokert.hu

Kocsis bosszúból Hagyóék ellen vallott és talán sokan emlékezhetnek arra, amikor a bukott vezér a HírTV-ben elmondta, hogy a főpolgármester-helyettes már az első alkalommal megmondta neki, hogy „havi egy 5-öst” kért Kocsistól.

Ez akár így utólag jól is hangozhatna, ha nem lettek volna Kocsis körül is a Gyurcsány-Demszky korszakra jellemző olyan botrányok, mint például a 2009-es GVH-s vizsgálat egy kartellgyanú miatt.

A vizsgálat akkor azért indult, mert a Főkert, a Garden Kft., a Lián Kft. és a Pannon Park Forest Kft. 2004-től gyakorlatilag felosztotta egymás között a fővárosi parkrendezési piacot. Az eljárást végül megszüntették. Valamennyi cég erősen köthető volt Kocsishoz.

Aláírták 5,8 milliárdra a keretmegállapodást, majd se szó- se beszéd 18 milliárdra változott a keretösszeg

De rátérve a februárban kiírt újbudai projektre, érdemes mondani, hogy a végösszeg ugyan 18 milliárd forint lett, de valójában mindössze 5,8 milliárd forintra volt kiírva még az előző városvezetés által, 2019 októberében.

Azaz több mint háromszor akkora végösszegre tett végül ajánlatot a Kocsis cége által vezetett konzorcium, mint amekkora keret eredetileg rendelkezésre állt ugyanerre a feladatra.

Sőt, már abból is látszik, hogy távolról bűzlik a történet, hogy miközben a keretmegállapodást az eredetileg kiírt 5,8 milliárd forint értékben aláírták,

kozbeszerzes.hu
kozbeszerzes.hu

addig az elektronikus közbeszerzési rendszer űrlapjára már 18 milliárdot írtak. Érdekes változás, nemde?

kozbeszerzes.hu
kozbeszerzes.hu

A két dokumentum aláírásának a dátuma is mindössze néhány nappal tér el, ráadásul az 5,8 milliárd forint összegű keretmegállapodást maga László Imre látta el aláírásával.

kozbeszerzes.hu
kozbeszerzes.hu

A fenti művelet azonban teljes nonszensz.

Nem csak a keretmegállapodás, de a közbeszerzési törvény is szigorú feltételekhez köti a szerződéses ár megemelését, azonban egyetlen ilyen feltétel sem teljesült,

ráadásul egyetlen sort sem közöltek arról, hogy az elvégzendő munkák tekintetében volt-e bármi olyan változás, ami indokolta volna az ilyen jelentős mértékű áremelkedést.

Ez pedig nem csak a fenti szabályok be nem tartása miatt, hanem azért is jogellenes, mert egy ilyen mértékű utólagos emelkedés rendkívül torzítja a versenyt - ennek belátásához nem kell ehhez közbeszerzési szakembernek sem lennünk.

Hiszen mi van akkor, ha az önkormányzat kiíírja az 5,8 milliárdos pályázatot, és egy versenyző amiatt nem indul el rajta, mert kevesli ezt az összeget - viszont 18 milliárdért már lehet, hogy megfontolja.

Arról nem is beszélve, hogy ekkora áremelkedés esetén könnyen fennállhat a helyzet, hogy nincs is az önkormányzatnak ennyi pénze erre a projektre, így mindenképp szükség lett volna arra, hogy az árnövekedést jóváhagyja a képviselőtestület. De nem csak a jogszabály, hanem a felek, így a László Imre által aláírt keretmegállapodás is kötelezően előírja, hogy ehhez az önkormányzat képviselőtestületének jóváhagyása szükséges.

Erre azonban tudomásunk szerint nem került sor.

Az áremeléshez szükség van a képviselő-testület jóváhagyása is.
Az áremeléshez szükség van a képviselő-testület jóváhagyása is.

Ha esetleg kétségeink lettek volna arról, hogy László Imréék és a kerületi DK-s vezetés mindenképp Kocsis cégével akarta ezt a hatalmas megbízást elnyeretni, akkor gyanúnkat tovább erősíti, hogy már a kiírásban is túl versenyszűkítő módon határozták meg az alkalmasságot előíró feltételeket. Azaz, ahogy szokták mondani, rájuk írták ki a feltételeket, hogy biztos bezsebelje a kívánt cég a megbízást.

Ha azt gondolnánk, hogy egyedi jelenségről van szó, akkor tévedünk, hiszen azt láthatjuk, hogy Kocsis cégei valahogy mindenhol tarolnak a balos önkormányzatokban.

Kocsis a másik érdekeltségébe tartozó céggel, a Parkfenntartóval is hasonló botrányt okozott Zuglóban, ahol egy harmadik céggel, a DeerGarden Kertészeti és Szolgáltató Kft-vel már kvázi állandó konzorciumban nyerik az amúgy gyanúsan rájuk kiírt közbeszerzések tömkelegét.

Utóbbi cég egyébként ebbe az újbudai projektbe is bedolgozik, nem kell bemutatni egymásnak a feleket.

A zuglói Pillangó Park zűrös felújítását szintén a kocsishoz tartozó kör nyerte el

Érdemes megemlítenünk, hogy még Karácsony polgármestersége során, a zuglói Pillangó park zűrös felújítását is ugyanez a kör vitte el.

Pillangó park Forrás: Ripost
Pillangó park Forrás: Ripost

Itt szintén gyanúsan Kocsis cégének állt a zászló. Várnai László, a jobboldalisággal nemigen vádolható kerületi képviselő is  írt erről a blogjában.

Várnai elmondta, hogy csak azért tudott kizárólag a Kocsis-féle konzorcium nyerni Zuglóban, mert úgy írták ki a feltételeket, hogy csak az pályázhat, aki egyetlen referenciamunkán belül is teljesített minden olyan feladatot, amit a Pillangó parkban kellett elvégezni.

Ha ugyanis valaki csak külön projektben épített 10 hektáron játszóteret, parkot, automata öntözőrendszert és külön projektben 10 hektáron kutyafuttatót, az nem volt alkalmas a feladatra, mivel nem egy projektben valósította meg mindezt.

Ezzel azonban jelentősen szűkítették a résztvevők körét, minden ésszerű logika és magyarázat nélkül. A magát tisztakezűnek hazudó Karácsony azonban szó nélkül asszisztált mindehhez még zuglói polgármesterként.

Karácsony Gergely
Karácsony Gergely Forrás: Youtube

Érdekes, hogy Kocsis cége azóta már a DK-s Kiss László-vezette III. kerületi önkormányzattól is elnyert egy brutális, több mint 70 milliárd forint keretösszegű (!) közbeszerzést a Penta Általános Építőipari Korlátolt Felelősségű Társasággal közösen.

Forrás: Wikipédia

A briliáns képességekkel megáldott vállalat itt is városüzemeltetést, park és közterületek, utak fenntartását és fejlesztését bízta a két cégre.

Azaz Kocsisék annyira jól fekszenek a balos városvezetőknél, hogy a legtöbb helyen nekik áll a zászló.

László Imre és az új újbudai vezetés pedig úgy tűnik, hogy valamiért nagyon szerette volna ugyanazt, a balos önkormányzatoknál jól bejáratott cégcsoportot megbízni a gigaprojekttel, akik már Zuglóban is taroltak.