Lassan a végéhez ér Jakab komédiája: a Jobbikból sokan pártolnak át Márki-Zay mozgalmához

Komoly átrendeződés zajlik a Gyurcsány Ferenc-féle baloldalon, aminek jelen állás szerint a legnagyobb vesztese a Jobbik. A baloldali párt válságából egyelőre az MMM profitált a legtöbbet: a szervezet alsó- és középszintjeiről sokan kacsintgatnak, és mozdultak el Márki-Zayék irányába, sőt, információink szerint a parlamenti képviselők közül is inognak páran. Állítólag Steinmetz Ádám az egyik ilyen politikus, aki váratlanul felbukkant a hódmezővásárhelyi polgármester programalkotó stábjában. Úgy tudjuk, Jakab Péter ígérgetéssel, és pozícióosztogatással próbálja stabilizálni pozícióját, és kibekkelni a nehéz időszakot.

 • Jakab Péter komoly csalódást okozva kiesett az előválasztás első fordulójában.
 • A rossz eredmény és a pártelnök körüli botrányok komoly elégedetlenséget generáltak a szervezetben.
 • Egyre többen jöttek rá, hogy a parizeres-proli politika nem fenntartható, márpedig Jakab Pétertől nem lehet sokkal többet remélni.
 • Ennek következtében a Jobbik alsó- és középszintjein, valamint a párt környékéről sokan a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) felé tekintgetnek, ahová már többen is átpártoltak.
 • A Kontra információi szerint a Jobbik parlamenti frakciójából is kacérkodnak az MMM-el.  
 • Pár hónappal a választás előtt látványos átrendeződés történik a baloldalon, a fenti mozgás ennek a folyamatnak a része.

„Egyedül Márki-Zay Péter az, aki már tavaly decemberben arra kért, hogy lépjek vissza a javára. Akkor világosan elmondtam neki, hogy ezt nem fogom megtenni, részben tartalmi, programbeli eltérések, részben emberi okok miatt” – árult el kulisszatitkot Jakab Péter az ellenzéki előválasztás két fordulója között adott interjújában.

Harc után, harc előtt

A nyilatkozat kifejezetten furcsán hatott, mivel talán a Jobbik elnöke tartja be leginkább a baloldali összefogás által hozott belső, etikai szabályokat, szinte sosem beszél ki. Ez volt a kivétel: szavaiból kiderült, hogy nem konfliktusmentes a kapcsolata a hódmezővásárhelyi polgármesterrel.

Azt, hogy korántsem felhőtlen a viszony a két baloldali politikus között, Márki-Zay egy-egy megnyilvánulása is igazolja. Ekkortájt egy lapinterjúban azt állította, hogy Jakab az utóbbi időben nem veszi fel neki a telefont, szerinte azért, mert „láthatóan a második fordulóra is megállapodása van a DK-val.” Erre a Jobbik elnöke egy kurvás hasonlattal élve úgy reagált a Telexnek, hogy nem ő kötött paktumot, hanem „Márki-Zay Péter bocsátotta áruba a visszalépését.”

A hódmezővásárhelyi polgármester sem finomkodott, és egy másik alkalommal arra célozgatott, szövetségese megtűri a korrupciót, hiszen az utolsó pillanatig kiállt az MSZP-s Tóth Csaba mellett. Jakab ezt sem hagyta szó nélkül, és több alkalommal is utalgatott arra, hogy Márki-Zay közel sem annyira tiszta, mint amennyire mutatja magát.

Továbbra sem csillapodnak a kedélyek, a napokban a Jobbik elnöke élesen bírálta a baloldal közös kormányfő-jelöltjét. „Amiben mások vagyunk, az a kompromisszumkészség. Szerintem neki ezt még tanulnia kell.” – szúrt oda szövetségesének a Jelennek adott videóinterjújában

Az ütésváltásokat azonban nem kell túldimenzionálni, hiszen a két baloldali politikus ugyanannak a politikai szövetségnek a tagja, és a részben a nyilvánosság előtt zajló vitájuk nem fogja szétfeszíteni az együttműködést. Így az erősebb nyilatkozataik sokkal inkább tekinthetőek a baloldalon belüli helyezkedésnek, mintsem valós konfliktusoknak.

A tét ugyanis nem kevesebb, mint hogy ki tud erősebb pozíciókat szerezni a Gyurcsány Ferenc által vezetett baloldalon belül. Közeleg a listaállítás időpontja, így érthető, hogy amíg mód van rá, a pártok, és az összefogás szereplői megpróbálják minél jobban érvényesíteni politikai akaratukat, azaz minél több listás helyet kiharcolni. Márpedig Jakab és Márki-Zay esetében ugyanaz a célcsoport, ez pedig értelemszerűen egyfajta rivalizálást eredményez közöttük. A küzdelem pedig mostanában élesedett igazán. 

Amikor még minden rendben volt közöttük: Márki-Zay Péter, az MMM vezetője, és Jakab Péter, a Jobbik elnöke kezet fog. Forrás: Jakab Péter Facebook-oldala
Amikor még minden rendben volt közöttük: Márki-Zay Péter, az MMM vezetője, és Jakab Péter, a Jobbik elnöke kezet fog. Forrás: Jakab Péter Facebook-oldala

nem csúszott a parizer

Ennek az az oka, hogy az előválasztáson leszereplő Jobbik jelentősen vesztett korábbi pozícióból, amit a megerősödő Márki-Zay jó érzékkel ismert fel, mozgalmával látványosan rástartolt a jobbikos szavazókra.

Mint ismert, Jakab Péter általános meglepetésre nem jutott be a baloldali kormányfő-jelöltek versenyének második fordulójába, negyedik helyével már az első körben búcsúzott. Bár a párt egyéni jelöltjei jobban szerepeltek a pártelnöknél (igaz, nagyon úgy néz ki, hogy a körzetek nagy része előre le volt osztva), a vártnál ők is rosszabbul teljesítettek.

Ezzel szemben az esélytelennek hitt hódmezővásárhelyi polgármester meglepetésre megnyerte a versengést, aminek következtében ő vezetheti harcba az egyesült ellenzéket Orbán Viktor, és a jobboldali pártszövetség, a Fidesz-KDNP ellen.

Sikerének okai összetettek, de ahogyan korábbi cikkünkben levezettük, ebben komoly szerepe volt a részben külföldről finanszírozott hazai baloldali médiának.

A Telex-444-hvg alkotta propagandagépezet ugyanis egyik pillanatról a másikra, minden előzmény nélkül kihátrált Karácsony Gergely mögül, és állt be Márki-Zay mögé.

kapcsolódó

 • A nagy médiacsíny: a sorosista propagandagépezet így hangolta át magát Karácsonyról Márki-Zayra

  A nagy médiacsíny: a sorosista propagandagépezet így hangolta át magát Karácsonyról Márki-Zayra

  Sokáig úgy tűnt, hogy a főpolgármester a favorit a részben külföldi pénzből finanszírozott baloldali sajtónál, de aztán az előválasztás első fordulóját követően történt valami. A Telextől a 444-en át a HVG-ig a komplett hálózat varázsütésre átpártolt Márki-Zay Péterre, a mai napig nem lehet tudni, hogy mi ennek a pontos oka. Pedig egy nappal a nagy váltás előtt több felületen is konkrét lejárató anyag került ki a hódmezővásárhelyi politikusról. Bár rövid ideig fennakadások voltak a rendszerben, ma már úgy csinál az ellenzéki sajtó, mintha semmi nem történt volna, és ontja magából a Márki-Zayhoz kapcsolódó PR-anyagokat. Részletesen, cikkekre lebontva, dátum szerint bemutatjuk, hogyan vezényelték le a nem mindennapi médiafordulatot!

Győzelmében az is közrejátszott, hogy sokkal jobban ráérzett az ellenzéki szimpatizánsok hangulatára, mint Jakab. Az eredmény alapján a szavazók nem díjazták a Jobbik elnökének végletekig leegyszerűsített kommunikációját, agresszív megnyilvánulásait, és inkább Márki-Zay nyugodtabb, kulturáltabb stílusára voksoltak. Másképp fogalmazva: kettőjük közül a vidéki polgármestert tartották kormányzóképesebb politikusnak.

megingott tekintély

Ez óriási pofont jelentett a Jobbiknak, főleg, hogy Jakab a kampány során többször is kormányfőként viselkedett. Az álmokból végül semmi nem lett, a párton belül pedig érthető módon megindult a gondolkodás:

biztos, hogy a jelenlegi pártelnök a legalkalmasabb a feladatra?

A parizeres-proli politika, amit a pártelnök az elmúlt hónapokban vitt, eddig is kifejezetten megosztó volt a szervezeten belül. Az előválasztási kudarc után azonban felerősödtek a kritikus hangok, sőt, információink szerint a pártelnök leváltása érdekében többen szervezkedésbe kezdtek. Főleg, hogy Jakab körül több botrány is kirobbant, elég csak a CSOK-os történetre gondolni. Ez pedig összességében azt eredményezte, hogy

a pártban meglazult a fegyelem, a középső, és az az alatti szinteken lévők lojalitása meggyengült a pártvezetés irányába. Stílszerűen fogalmazva: az egyszerű katonák a szebb jövő érdekében elkezdtek másfele kacsingatni.

Közeledik a vég? Egy jobbikos szimpatizáns összehajtja a pártzászlót az ellenzék október 23-ai tüntetésén.
Közeledik a vég? Egy jobbikos szimpatizáns összehajtja a pártzászlót az ellenzék október 23-ai tüntetésén. Forrás: Kontra/Kozma Zsuzsi

Úgy néz ki, elsődleges célpontjuk a Márki-Zay féle Mindenki Magyarországa Mozgalom lett: több korábbi jobbikos, vagy a párthoz közel álló politikus közeledett a rivális szervezethez.  

ugyanaz a torta

A Kontra elsőként számolt be Gajdos Attila esetéről. A politikus a legutóbbi önkormányzati választáson még a Jobbik szarvasi polgármesterjelöltjeként indult. Ehhez képest az előválasztáson már a Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatásával állt rajtvonalhoz a gyulai választókerületben. Ez kifejezetten meglepően hatott, főleg, hogy információink szerint Gajdos a mai napig a Jobbik tagja. (Az ugyanakkor igaz, hogy megválasztása esetére a Jobbikot jelölte meg befogadó frakcióként - szerk.)

A faramuci helyzet azért állt elő, mert a Jakab Péter-féle pártvezetés politikai háttéralkuk következtében saját politikusa helyett az MSZP  jelöltje,  Miskéri László mögé állt be, így Gajdos csupán az MMM-es logóval tudott elindulni. Pedig jó esélye lett volna a győzelemre, azonban a taktikázások következtében a két esélyes aspiráns helyett nevető harmadikként Kondé Gábor (DK, Új Világ Néppárt) futott be.

Ilyen kavarások után nem csoda, hogy Gajdos csalódott a pártjában, és másfele kezdett el puhatolózni. Bár Jakab Péter leszögezte, hogy - a versenyben egyébként már nem érdekelt - Jobbik sem Márki-Zay Pétert, sem Dobrev Klárát nem támogatja a második fordulóban. Gajdos látványosan szembe ment a pártutasítással és nyíltan kampányolt, sőt, mozgósított a hódmezővásárhelyi polgármester mellett. Az előválasztási vereséget követően egyébként telepakolta Márki-Zayt támogató tartalmakkal az oldalát.

Az SZDSZ-t, az MDF-et, és a Momentumot is megjárt Kurdon Nándort indították Jakabék a Kiskőrös-környéki körzetben. A jelölt nem tartja magát politikusnak, ehhez képest a kampány során a Jobbik jelöltjének nevezte magát. Ezt támasztja alá, hogy virtuális kampányanyagai a baloldali párt hivatalos színeiben pompáztak. Arról nem is beszélve, hogy augusztus végén Jakab Péterrel tartott közös fórumot Kalocsán.

Nem jött be a Jobbik-logó, Kurdon több mint húsz százalékkal kikapott a DK-s Magóné Tóth Gyöngyi Máriától, így csak oldalvonalon kívülről nézheti a parlamenti választást. Gajdoshoz hasonlóan ő sem vette jó néven a vereséget, és nyíltan szembemenve Jakab döntésével (igaz, Kurdon nem a Jobbik tagja - szerk.) Márki-Zayra szavazott. Ez egyébként a közösségi oldalára feltöltött fényképből derült ki. 

 

Szintén a Jobbik volt a legfontosabb támogatója Preininger Rozáliának, aki bajai önkormányzati képviselőként indult az előválasztáson. Információink szerint a politikus a Jobbikkal és az MMM-el is jó kapcsolatot ápol, de korábban inkább az előbbi irányába húzott (annak ellenére, hogy az MMM tagja - szerk.). Ezt látszik alátámasztani, hogy Preininger mind Jakab, mind Márki-Zay Péter mellett kampányolt. 

Júniusban még büszkén fotózkodott Gyüre Csaba parlamenti képviselővel egy jobbikos zászló alatt. 

Ezek után nem meglepő, hogy saját maga mellett Jakab Pétert is népszerűsítette. Az erős párttámogatás ellenére csupán a harmadik helyen végzett a jelöltek versenyében, Kiss László (Momentum, MSZP, Párbeszéd) és László Károly (DK, Liberálisok) is megelőzte. 

Azóta megszaporodtak a hódmezővásárhelyi polgármestert éltető tartalmak a közösségi oldalán, főleg a magánprofilján. Az előválasztás második fordulójának eredményhirdetésén a kistelepülési vezető rendezvényén vett részt, és ha már ott volt, fotózkodott is vele.

Bár Zágráb Nándor, a Jobbik Pest megyei elnöke továbbra is kitart a lejtmenetben lévő pártelnök mellett, és közösségi oldalán szorgosan osztogatja a párttartalmakat, Jakab tiltása ellenére nagy sikerként értékelte Márki-Zay győzelmét. Igaz, esetében indokolt a lojalitás, hiszen magabiztosan nyert a ceglédi körzetben. 

Ugyanakkor nem kicsit fordult Bélteki Béla, akit a nyírbátori választókerületben indított el a Jobbik. A politikust szépen építgették a pártmédiában, az Alfahír tavaly novemberi anyagában újfehértói háziorvosként bukkant fel. Bélteki nyíltan vállalta Jakab Péterék támogatását: virtuális kampányanyagaiban használta a párt logóját, terepmunka közben népszerűsítette a pártelnököt, és jobbikos stand mögül próbálta megszólítani az embereket.  

Miután egy hajszállal alul maradt (33 szavazat) Tóth Viktortól (MSZP, Párbeszéd), hirtelen nála is favorit lett a vidéki településvezető. 

Ingatag felső körök

Információink szerint a középszint mellett a párt alsóbb részein is érzékelhető az elbizonytalanodás, sok mezei jobbikos szimpatizál az MMM-el. Főleg azután lett vonzó a mozgalom, hogy Márki-Zay megnyerte az előválasztást. Ez logikus, hiszen úgy tűnhet, az erő itt van, ami komolyabb karrierlehetőséggel kecsegtet. Így nem véletlen, hogy a szereplők között megkezdődött a huzavona.

Úgy tudjuk, zavar alakult ki a Jobbik felsőbb köreiben is:

több parlamenti képviselő sem döntött még, hogy a parlamenti választás után, hol és milyen formában folytatja. Állítólag Steinmetz Ádám is ebbe a körbe tartozik, de mellette vannak így még páran a frakcióból. 

Steinmetz Ádám még Vona Gábor idején került a Jobbikba. Forrás: Steinmetz Ádám/Facebook
Steinmetz Ádám még Vona Gábor idején került a Jobbikba. Forrás: Steinmetz Ádám/Facebook

Steinmetz közösségi oldalán jó ideje "az összefogás jelöltjeként" mutatkozik, és mintha mellőzné a Jobbik-logót, valamint a pártközpont tartalmait. Ezt látszik alátámasztani, hogy Márki-Zay Péter vasárnapi videójában kampánystábjának a sport kérdésekért felelős tagjaként nevezte meg. 

Persze, sok függ attól, hogy a baloldal közös kormányfő-jelöltje ki tud-e harcolni saját frakciót a pártvezetőktől. Amennyiben nem, az drasztikusan csökkenti a mozgásterét, illetve a vonzerejét. Ha viszont igen, akkor Jakab Péternek alaposan fel kell kötnie a gatyáját, hiszen a párt alsó, -és középszintjei mellett a legfelsőbb szinteken is komoly politikai mozgás indulhat meg. 

Pozícióosztogatással az elvándorlás ellen: A jelek szerint Jakab Péter is észlelte a pártjára nézve káros folyamatot. Úgy tudjuk, az elmúlt időszakban beindult a pozícióosztogatás, és az ígérgetés a Jobbikban. A pártelnök így próbálja meg motiválni, illetve bizonyos esetekben maradásra bízni az ingadozó párttagokat. Értesüléseink szerint a szegedi előválasztáson vereséget szenvedő Tóth Péter ennek köszönheti párton belüli elhelyezését. „A legszebb ajándékot Jakab Pétertől és a pártomtól kaptam a születésnapomra. Olyan területért fogok felelni a Jobbik Magyarországért Mozgalmon belül, ami a következő évek politikáját és a politikánkat alapvetően meg fogja határozni”tudatta közösségi oldalán a politikus.