Lájkvadász ellenzék

A moslékkoalíció tagjai hétről hétre hülyét csinálnak magukból, a Telex méri és közvetít

Hétfőn ismét jelentkezett kedvenc szuperfüggetlen hírmondónk, a Telex „Lájkbajnokság” rovatával. Aki esetleg eddig nem találkozott volna ezzel az immár 19 részt megért pompás sorozattal mert a hányinger kerülgeti ezektől a cinikus, nihilista idiótáktól, azok se aggódjanak, nem vesztettek semmit, röviden összefoglaljuk:

A Hanula Zsolt által hétről hétre készített „elemzés” táblázatosan foglalja össze az általa fontosnak tartott mutatókat, majd az adatokból közepesen komolytalan, szatíra-gyanús, pontokba szedett elemzést készít.

Ezekből persze az esetek többségében az alábbiak derülnek ki:

 • Iszonyatos egyenlőtlenség van itt is, a Fideszt és Orbán Viktort nem is bántja a közösségi médiában napról napra tapasztalható cenzúra, a kormányzati médiatúlsúlyhoz hasonlóan felháborító kormánypárti dominancia tapasztalható
 • Ennek ellenére azért szép lassan a közösségi médiában is bukik az Orbán, meg a sleppje
 • A fideszesek, de főleg a miniszterelnök demagóg, olcsó és főleg ízléstelen eszközökkel produkálnak komoly eléréseket, cserébe a túloldalon szellemes és ütős, de legalábbis őszinte tartalmak generálnak valódi szimpátiát Rendes Enberek között
 • Az ellenzéki politikusok között komoly verseny van, ki mivel tud minél olcsóbban figyelmet (elérést) szerezni az internet népétől, de az előválasztáshoz közeledve kiderül majd: mindenki jó, de legjobb Karácsony Gergely.

Forrás: MTI / Szigetváry Zsolt

De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen már most látszik, hogy

az ellenzéki politikai „elit” valóban Facebookos, Instagramos követések és lájkok számában méri saját politikai tőkéjének, szivárványos moslékkoalíción belüli alkupozíciójának értékét.

Tordai Bence, a radarszint alatti zöldkomcsi törpepárt fenegyereke nem úgy néz ki, mint aki érti a viccet:

„Párbeszédes arany- és bronzérem a Lájkbajnokságban! Karácsony Gergely és Szabó Tímea , a Párbeszéd Magyarországért társelnökei fogták harapófogóba barátilag a Jobbik eddig domináns elnökét, Jakab Pétert. És mindhárman lenyomják a Fidesz vezérét, Orbán Viktort.”

(forrás: Tordai Bence Facebook oldala)

A magyar ellenzéki vezetők rendre elkövetik azt a hibát, hogy saját véleménybuborékjukban körülnézve megállapítják, hogy itt bizony óriási kormányváltó hangulat van és elsöprő, akár kétharmados győzelemmel is lehet számolni, hiszen a kommentelők is mind azt mondják, hogy elég, na meg a közvélemény kutatások is mind a miniszterelnök bukását prognosztizálják.

Pedig még a reprezentatív mintavétellel készült kutatások eredményei is óvatosan használandó tájékozódási pontnak számítanak, a Facebook-lájkok aztán végképp. Vajon tisztában vannak-e ezek a derék politikusok a közösségi média használóinak motivációjával? Tényleg minden lájk releváns? Van-e bangladesi bérlájkoló, akiről ő nem is tud (mert tanácsadói nem merik elárulni neki)? Aki lájkol az tényleg tetszést nyilvánít? És egyáltalán: a felhasználók többsége tudja, mit miért csinál?

Nem szükségszerűen a politikusok hibája, hogy teljesítmény, karizma és hitelesség hiányában olyan szélsőséges ingerekkel kénytelenek a közvélemény figyelmét maguk felé fordítani, mint Jakab Péter technokolos párizsija, Fekete-Győr András kikötözős poligráfos szerepjátéka, Gyurcsány Ferenc maximálisan hidratált állapotban elkövetett, bolsevik időket idézve börtönnel fenyegetős parlamenti felszólalásai.

Forrás: Facebook/Gyurcsány Ferenc

Őket azért fizetjük (igen, mi mind, adófizetők), hogy az ország választópolgárainak kisebb, de még mindig számottevő részének kedvéért úgy tegyenek, mintha tudnák, hogy kell azt a munkát jobban csinálni, amit Orbán Viktor több, mint 10 éve valódi kihívó nélkül végez.

De hogy annak örüljünk, milyen tehetséges figyelemhajhász Budapest főpolgármestere, az egy rossz vicc.

Forrás: Kontra

Karácsony Gergely eddigi hivatali ideje másról sem szól, csak saját tétlenségéről kiállított szegénységi bizonyítványok írása, melyeket ő maga (illetve valamely – valószínűleg erősen túlfizetett -tanácsadója) posztol Facebookra.

Könnyű az alábbi üzenetekkel párás tekintetű libsik szívecskés reakcióit bezsebelni:

 • A kormány megfojtja Budapestet, nem ad pénzt ahelyett, amit elszórtam. Szemét kormány, most miattatok kell óriásplakátokra költenem pénzt, hogy ott is elmondjam: nem adtok pénzt!
 • Nagyon kultúrember vagyok, ezért felvettem a kapcsolatot más nyugati országok kultúrembereivel, akikkel együtt örülünk annak, hogy mi lehajtott WC deszkával szoktunk ülve pisilni.
 • Orbán Viktor felelős a koronavírus minden áldozatáért, aminek kapcsán most már aztán irgum-burgum, ha ez így megy tovább, rendkívül csalódott leszek.
 • Elolvastam egy könyvet tőle, ezért ismerem az írót, boldog születésnapot neki, egyszer egy dedikáláson kezet fogtam vele.
 • Tényleg nagyon nincs renden, amit ez a kormány művel, főleg külpolitikai vonalon most már nagyon másképp kéne csinálni a dolgokat (ki kérdezte a véleményed, Gergő? Dolgozzál inkább végre!).
 • Budapest végre csatlakozik olyan egyezményhez, aminek aláírásával kicsit megmenekül a Bolygó, mert elhatározzuk, hogy ha lehet, jövőre is kerékpárral fogunk közlekedni. Egy kicsit jobb hely lett ma a világ, de én biztos, hogy sokkal jobb ember lettem.
 • Szolidaritást vállalok hátrányos helyzetű csoportokkal, mert a PR-osom szerint ezzel még több lájkot gyűjthetek. Az a BFK-s értekezlet ráér jövő héten, háromra jön a fotós ehhez a poszthoz.

Forrás: Facebook/Karácsony Gergely

 • Levelet írtam a kormánynak, mert ez már tűrhetetlen, ami ebben az amúgy tökre nem fővárosi ügyben megy. Felszólítottam őket, hogy viselkedjenek rendesen, mert ha nem, akkor valószínűleg az egész civilizált világ nagyon szomorú lesz.

És így tovább. Szóval ha Gergő továbbra is olyan ügyesen használja a Főváros önkormányzatának forrásait saját közösségi média-jelenlétének építésére,

akár még harmad annyi lájkja is összejöhet az előválasztásig, mint a valódi munkát évtizedek óta végző Dr. Miniszterelnök Úrnak van.

De azért ez sem valószínű.