Kukacot kéne ennünk?

A Telex a féreglobbira nemet mondó agrárminiszteren gúnyolódik


Sokan hajlamosak a progresszív-liberális és a konzervatív eszmerendszer szembenállását egyfajta filozofikus, szellemi síkon vívott vitasorozatként látni, azonban – főleg napjainkban – nagyon is hétköznapi témákról folyik a diskurzus.

  • A házasság férfi és nő szövetsége?
  • A férfi lehet nő?
  • A Föld lapos?  (Naná, hogy az - a szerk.) 
  • A csótány és lisztkukac emberi fogyasztása a jövő?

Bizony, a liberálisok nem csak kattintásvadász őrültségekkel óhajtják tematizálni a közbeszédet, már életmódunkat, hagyományainkat is fenekestől fel szeretnék forgatni.

A jövő progresszív emberképe a nemzetek nélküli, multikulti társadalomban élő, ateista, gender-semleges lény, aki lisztkukacot reggelizik és kizárólag baloldali sajtóterméket fogyaszt.

Ha a Nyájas Olvasó úgy érezné, hogy ez vicces túlzás, ajánljuk megtekintésre a Telex megszokott, cinikus hangvételű cikkét, melyben Flachner Balázs burkolt kritikával illeti Nagy István agrárminisztert, valamint szokás szerint elmaradott különcként illusztrálja hazánkat a hiperprogresszív, féregpárti Európai Unió többségével szemben.

Az Európai Bizottság május elején engedélyezte az emberi fogyasztásra előkészített lisztkukac forgalmazását, ezzel ez a gusztusos horgász-csali az első olyan állatfaj, amelyet már nem csak az EP-ben ülő gyíkemberek ultraliberális képviselők nassolhatnak két, tagállami hatásköröket megkurtító javaslat megszavazása között, de a hétköznapi polgár számára is elérhetővé válik éttermekben, vagy az élelmiszerboltok polcain.

By Rik Schuiling / TropCrop-TCS - Own work, CC BY-SA 4.0

A liberális média erőteljesen tolja a féreglobbit, kiemelve a puhatestűek fogyasztásának ökológiai és egészségmegőrzési előnyeit.

Kétségtelen tény, hogy viszonylag kevés magas koleszterinszinttel küszködő kaméleonról, vagy gyomorsav-túltengéses sárgarigóról olvashatunk, de az állatvilág táplálkozási szokásainak másolása talán nem mindenhol égetően sürgős szükségszerűség.

Az élelmiszeripar alapanyag-választási stratégiáját az esetek többségében megúszós spórolás dominálja, így könnyen lehet, hogy mindazon tagállamok polgárai, amelyek zöld utat adtak a lárvatörvénynek, rövidesen apró betűs csomagolási feliratokon találkozhatnak ezzel az új csoda-élelmiszerrel. Férget tenyészteni ugyanis olcsóbb, gyorsabb és nagyon könnyű vele fehérjét és húsipari alapanyagot pótolni.

Vajon Jakab Péter is ugyanekkora parizer-rajongó lenne, ha az marhahús helyett lisztkukacból készülne? (Ha szavazatokat tudna vele szerezni, akkor szerintünk BÁRMIT megenne, legalábbis a kamera előtt.)

 

Áttekintve a vezető progresszív sajtótermékeket, megállapítható, hogy évek óta elkötelezett élharcosai az emberiség hüllő-eledelre való átszoktatásának. Kedvenc példánk a brit The Guardian cikksorozata:

  • Az érzékenyítés nyilván a komposztálással kezdődik. Miért ne lakhatnának velünk a férgek, akik ugye az ember legjobb barátai?
  • Majd előkerül a kollektív felelősség kérdése: egyél rovart, ha meg akarod menteni a Bojgót!
  • Féregnevelés otthon – olcsó és vidám hobbi!
  • Az úgynevezett független, brit közmédia, a BBC is beszáll a csúszómászó-propagandába, gyönyörű lárvasütivel illusztrálják, milyen csodálatos környezetkímélő, új életmód ez.

Persze azért ne felejtsük el, hogy minden ilyen világmegváltó gondolat mögött komoly, pénzben mérhető érdekek állnak. A CNBC cikke szerint az emberi fogyasztásra termelt rovar-féreg élelmiszerek piacra a következő 10 évben akár a nyolcszorosára, világviszonylatban 2400 milliárd forint értékűre is növekedhet. Az emberek normalitáshoz való, egészséges kötődése egyelőre még ellenállást generál, de a közösségi média és egyéb, XXI. századi marketing-eszközökkel valószínűleg csak idő kérdése, hogy emberek milliárdjaival etessenek csúszómászókat.

Persze csak azokban az országokban, ahol ezt hagyják.

Magyarország természeti adottságai és mezőgazdasága révén nem csak önellátó, de a világpiacra is évről évre növekvő mértékben értékesítünk. A KSH nyilvántartása szerint 2014-ről 2019-re az élelmiszerek, italok és dohánytermékek export-volumene 1975 milliárd forintról 2465 milliárd forintra nőtt.

Nem meglepő tehát, hogy sem gasztronómiánknak, sem pénztárcánknak nem hiányzik a lisztkukac.

Persze ettől még a telexes újságírók nyugodtan tenyészthetnek maguknak, csak tegyék ezt otthon, vagy a szerkesztőségben, hogy más, normális embereknek ne kelljen nézni.