Korrepetálásnak álcázva szerveznék be a baloldali mozgalmárok a középiskolásokat

Kálló Dániel és "Trágárka" átnevezett volt szervezete egy csellel próbál új tagokat toborozni.

Egy fővárosi gimnáziumban ingyenes korrepetálásnak álcázva igyekeznek maguk számára aktivistákat toborozni, a baloldali Független Diákparlament utódjaként működő ADOM diákmozgalom aktivistái.

Ha esetleg valaki elfelejtette volna, a Független Diákparlament volt az a szervezet, amely 2014-ben alakult és azzal került be a magyar köztudatba, hogy 2018. január 19-én tartott egy „Ne menj suliba - demonstrálj az oktatásért” akciót, amelynek keretében országos szinten szólították fel arra a diákokat, hogy sztrájkoljanak és pénteki iskola helyett inkább tüntessenek a Kossuth téren.

A szervezet 2019-ben váltott nevet és azóta - elmondásuk szerint - így küzdenek, "a modern, diákközpontú, esélyteremtő oktatási rendszer kialakításáért Magyarországon."

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Vezetői közül híressé vált Nagy "Trágárka" Blanka,

valamint Kálló Dániel, aki olyannyira "független", hogy 2019-ben az MSZP EP-listájának 5. helyére kéredzkedett fel. 

Mindkét diákmozgalmár szinte állandó résztvevője volt a 2018-as választást megelőző és azt követő tüntetéseknek.

A Kontra egyik felháborodott olvasója továbbította lapunk számára az egyik neves, fővárosi gimnázium igazgatója által a diákok szülei számára körbeküldött levelet, amelyben az ADOM Diákmozgalom tagjai ingyesen korrepetálást vállalnak.

 

A Diákmozgalom tagjai minden fő tantárgyból, és német, francia, spanyol sőt japán nyelvből is tartanak továbbképzést 7-10 évfolyamosok számára.

Próbáltunk volna jó szándékúak lenni és azt feltételezni, hogy valóban csak segítő szándékkal keresik meg a középiskolásokat a diákmozgalmárok.

De hamar összetörtek az illúzióink, amikor tovább görgettük lefele a levelet és láttuk, hogy azzal folytatják: "Ha egy-egy érdeklődő diák inkább a szervezetünk munkáját segítené, ezen a linken jelentkezhet".

Majd így folytatják:

"Szervezetünk célja a Magyarországon tanuló diákok érdekképviselete; a velük foglalkozó szervezetek, oktatási intézmények és pedagógusok nevelési oktatási szakmai munkájának segítése; ifjúsági és civil érdekképviseleti tevékenységük elősegítése, működésük támogatása; az állampolgárok közösségi kezdeményező és cselekvőképességének, tudatosságának és asszertivitásának fejlesztése."

Vagyis a kőkemény politizálás.

Tehát hiába a névváltozás, hiába a korrepetálás felajánlása, a levél fenti mondatai lebuktatják a Diákmozgalmat, hogy a korrepetálás csak egy trójai faló: mert valójában szervezetépítésre irányul a segítségként beállítani szándékozott levél.

A szevezet iránt érdeklődő aztán az email-ben található linkre kattintva számos kérdéssel találja szembe magát.

A diák aktivisták kiszedik a jelentkezőkből az Email-címűket, sőt a Facebook-oldaluk linkjét is.

De olyan kérdéseket is feltesznek, hogy mit gondol a 7-10 évfolyamba járó középiskolás a jelenlegi oktatási rendszerről és, hogy mik az erősségei és gyengeségei.

 

Vagyis egy egyértelműen ellenzéki szervezet így próbálhat meg beférkőzni az iskolákba, és megszerezni az esetleg érdeklődő diákok adatait és beszervezni őket a fentebb burkoltan megfogalmazott politikai céljaikra.

Arról nem is beszélve, hogy a köznevelési törvény tilt valamennyi politikai célú tevékenységet a nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben és területén.

Így nehéz kérdés, hogy a korábban az MSZP-színeiben induló Kálló Dániel és a korábban a DK-ban és a Momentumban is politizáló Nagy Blanka vezette szervezet tevékenysége, mostani levele mennyire tekinthető jogszerű próbálkozásnak.