Komoly építkezésben van Soros hazai romahálózata is

Legalábbis erre utalnak a legfontosabb, hazai székhelyű szervezetekben látható pénzmozgások. A kirajzolódó kép alapján állíthatjuk: Egy belterjes családi-baráti kör uralja a Soroshoz köthető hazai értelmiségi romahálózatot.

 • A Kontra cikksorozatának harmadik, egyben befejező részében bemutatjuk Soros György amerikai milliárdos európai romahálózatának magyarországi tagszervezeteit, illetve azok kulcsembereit. A korábbiakhoz hasonlóan most is különös figyelmet szentelünk a hálózaton belüli személyi és intézményes jellegű összefonódásokra.
 • A Soroshoz kötődő Roma Oktatási Alap (REF) magyar, román, szlovák és szerb részlegeinek ugyanazok az igazgatótanácsi tagjai: Ciprian Necula, Andrew Ryder és Stanislav Daniel. Ciprian Necula továbbá tagja a szintén az amerikai milliárdoshoz köthető Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézetnek (ERIAC) és dolgozik a CEU-nak is. A REF Hungary képviselői között feltűnik Junghaus Tímea ERIAC-vezető is. Stanislav Daniel korábban társelnöke volt az Európai Bizottsággal együttműködő ERGO-nak, de tevékenykedett az OSF pozsonyi irodájában, illetve a Soros Alapítvány szatellitszervezetének számító Európai Roma Jogok Központban (ERRC) is.
 • 2018 és 2022 között a REF munkatársa volt Göncz Kinga, a Gyurcsány SZDSZ-es külügyminisztere. Göncz az OSF koratóriumi tagjaként kezdte, közben tanított a CEU-n, majd miniszter lett, jelenleg pedig ismét vendégtanár a CEU-n. Mondhatni, visszatért a kiindulóponthoz.
 • A REF az OSF mellett kapott pénzt az Európai Bizottságtól, illetve svájci és svéd kormányzati alapítványoktól is.
 • A Romaversitas Alapítvány támogatói között szerepel az OSF, a REF, a CEU, a szintén Soros-kötődéssel rendelkező Ökotárs Alapítvány, valamint az Európai Bizottság. A szervezet alapítója pedig Horváth Aladár aktivista, egykori SZDSZ-es képviselő, aki Gyurcsány Ferenc tanácsadója is volt.
 • Információink alapján a Romaversitas családi-baráti gyűjtőhelyként működik. Az alapítvány igazgatói voltak Daróczi Gábor, átmenetileg vezette Mohácsi Erzsébet, aki a Kanadába „menekült” Mohácsi Viktória volt SZDSZ-es EP-képviselő testvére és Darócziék unokatestvére. Daróczi Gábor felesége Kósa Eszter, aki Kósáné Kovács Magdolna volt MSZP-s csúcspolitikus lánya, a sógornője pedig a Népszavának dolgozó N. Kósa Judit.
 • A Romédia tevékenységéről túl sokat nem tudhattunk meg, mivel „a nagyobb átláthatóság jegyében” a honlapjukat privátra állították, a hozzáféréshez jelszót kér, amit csak az oldal üzemeltetői és a közeli támogatóik tudhatnak.
 • A Romédia 2002-es beszámolójában szerepel kuratóriumi tagként Mohácsi Viktória, Bársonyné Daróczi Ágnes és a férje, Bársony János. A 2012 és 2020 közötti beszámolókban pedig képviselőként szerepel Bársony Katalin Ágnes, aki „egész véletlenül” Daróczi Ágnes és Bársony János lánya.
 • A Romédia adományozói között feltűnik a pletykák szerint a CIA meghosszabbított kezeként működő, amerikai National Endowment for Democracy (NED).
 • Vagyis ezek mind bizonyítékok arra nézve, hogy bizonyos érdekkörök családi-baráti munkahelyként működnek, ahova csak a kiváltságos roma emberek juthatnak be.

Roma Oktatási Alap (Roma Education Fund-REF) bemutatása

A Soros György-féle Open Society Foundations (Nyílt Társadalom Alapítványok) és a Világbank 2005-ben hozta létre a Roma Oktatási Alap (Roma Education Fund-REF) nevű pénzalapot, amelynek célja, hogy a Kelet-Európa és Törökország roma közösségei számára oktatási támogatást nyújtson.

Az oktatást a legszélesebb értelemben veszik, cél a szegregáció csökkentése, tehát teljesen jó cél érdekében működnek.

Budapesten van a központjuk, de működnek irodák Montenegróban, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában is. A projekt maga pedig kiterjed Albániára, Bulgáriára, Boszniára, Csehországra, Koszovóra, Észak-Macedóniára, Moldovára, Oroszországra, Törökországra és Ukrajnára is.

A magyarországi projekt neve: REF Hungary Foundation, azaz Roma Oktatási Alap Magyarország Alapítvány.

A vezetőség jelenlegi tagjai a következők:

 • Ciprian Necula: romániai roma aktivista, a REF Magyarország, Románia, Szlovákia és Szerbia igazgatótanácsának tagja, emellett a Roma Oktatási Alap svájci igazgatótanácsának az elnöke. Ciprian Necula önéletrajza elég színes, a 2000-es években az Európa Tanács szakértője volt a Moldovai Köztársaságban, illetve az EBESZ keretén belül foglalkozott a nemzeti kisebbségekkel. 2015-2016-ban Victor Ponta és Dacian Ciolos román kormányaiban az Európai Uniós Alapok Minisztériumának az államtitkára volt. 2016 májusától a Világbank bukaresti kirendeltségének a munkatársa, 2017 júniusa óta a budapesti CEU-nál is dolgozik. Feltűnik a neve a Soroshoz köthető ERIAC tagsági listáján is.

Ciprian Necula
Ciprian Necula

 • Andrew Ryder: brit állampolgár, a REF Magyarország, Románia, Szlovákia és Szerbia igazgatótanácsának tagja. Emellett az ELTE docense, a Corvinus tanára, továbbá tagja a londoni Royal Society of Arts nevű, társadalmi problémákkal foglalkozó NGO-nak. Andrew Ryder az 1990-es években a British Councilnál dolgozott tanárként, és roma gyerekeket tanított az Egyesült Királyságban, Magyarországon és Portugáliában.

Andrew Ryder
Andrew Ryder

 • Stanislav Daniel: szlovákiai roma aktivista, a REF Magyarország, Románia, Szlovákia és Szerbia igazgatótanácsának tagja. A Roma Oktatási Alap mellett korábban dolgozott az EBESZ varsói székhelyű Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR), az OSF szatellit szervezete működő Európai Roma Jogok Központjának (European Roma Rights Centre-ERRC) és a Nyílt Társadalom Alapítványok pozsonyi irodájának a romaügyi munkatársaként is tevékenykedett. Korábban társelnöke volt a brüsszeli European Roma Grassroots Organisations (ERGO) Networknek is.

Stanislav Daniel
Stanislav Daniel

Érdemes megemlíteni, hogy a Roma Oktatási Alap képviselői között 2018. március 12. és 2020. március 12. között szerepelt Göncz Kinga is, aki Gyurcsány mindkét kormányában miniszter volt, először az esélyegyenlőségi tárcát vitte, majd pedig külügyminiszter lett. Jelenleg vendégtanár a CEU-n.

Göncz 2001 és 2002 között a Soros Alapítvány kuratóriumának volt az elnökhelyettese, miközben tanított a CEU-n.

Göncz Kinga
Göncz Kinga

A magyarországi Roma Oktatási Alap képviselői a jelenlegi, tehát 2020. június 24-én kezdődött és 2022. június 29-én záródó ciklusban a következők: Necula Ciprian, Daniel Stanislav, Andrew Ryder, Junghaus Tímea (ERIAC).

Ha esetleg valaki elfelejtette volna, a berlini székhelyű az ERIAC-ról a cikksorozatunk első részében megírtuk, hogy a német kormány, az Európa Tanács és a Soros György-féle OSF hozták létre, az NGO vezetője pedig Junghaus Tímea magyar roma aktivista.

kapcsolódó

 • Erős összefonódások az európai és Soros György romaügyi hálózata között

  Erős összefonódások az európai és Soros György romaügyi hálózata között

  Az amerikai spekuláns több mint három évtizede építgeti a romaügyekkel foglalkozó hálózatát, a célja egy saját értelmiségi réteg kiépítése volt, akiket a spekuláns saját céljaira tud mozgatni. A szándékai itt sem tiszták, félő, hogy a vitathatatlan pozitív tettek mögött, feszültségkeltő hátsó szándék húzódik. Soros szervezeti hálójával párhuzamosan létezik egy döntési jogkörrel rendelkező, felelős európai szervezetrendszer is. Ami pedig aggasztó, hogy a két oldal között folyamatos az átjárás, és párkapcsolatok, összejáró barátságok vetik fel az objektív döntéshozatal hiányának gyanúját.

A román nemzetiségű Claudia Lixandru 2021. február 19. óta tag, a kinevezése határozatlan időre szól. Lixandruról azt kell tudni, hogy a REF Hungary társigazgatója, illetve egyedüli igazgatója a REF Romaniának. A pályafutását az OSF-ben a szervezet kolozsvári kirendeltségénél kezdte, még 1999-ben.

A REF Hungary 2006-os beszámolójában szerepel tagként egy bizonyos Costel Bercus. Bercus romániai cigány aktivista, aki jelenleg egyetemi tanár Bukarestben, és egy helyi roma NGO-t vezet.

Costel Bercus
Costel Bercus Forrás: Facebook

2005 és 2014 között a Roma Oktatási Alap igazgatótanácsának volt az elnöke.

Információink alapján Bercus baráti viszonyt ápol két másik jelentős roma vezetővel. Így alakulnak ki a szoros összefonódások.

Egyikük Dan Doghi, aki jelenleg az Európai Bizottság Jogérvényesülési és Fogyasztópolitikai Főigazgatósága diszkriminációellenes és romaügyi koordinációs osztályának a csoportvezetője, korábban pedig a Soros-féle Roma Education Fund romániai igazgatója volt, illetve az OSF-nél is megfordult. A másik barát, Iulius Rostas, aki tagja az ERIAC igazgatótanácsának, továbbá vendégtanár a CEU-n.

Rostas régebben a Nyílt Társadalom Roma Kezdeményezések Irodájának (OS-RIO) volt az igazgatója. Dan Doghi és Iulius Rostas Soros-hálózatban, illetve az európai roma mozgalmakban betöltött szerepétől a cikksorozatunk első részében számoltunk be részletesen.

Costel Bercus Facebook-oldala alapján még közös fotók is készültek róluk.

A REF a pénzügyi beszámolói alapján az alábbi külföldi szervezetektől kapott vissza nem térítendő támogatásokat:

 • A magyarországi Roma Oktatási Alap 2020-as beszámolójából az derül ki, hogy a szervezet a 2019–2020-as időszakban kapott közel 439 millió forint támogatást a Soros-féle Nyílt Társadalom Intézettől (OSI).
 • 2019-ben a stockholmi Külügyminisztériumhoz tartozó Swedish International Development Agency (SIDA) nevű svéd kormányzati szervtől 72,5 millió forinthoz jutott a szervezet.
 • Szintén 2019-ben az OSI-től 416 milliót kaptak. Ugyanebben az évben a svájci szövetségi Külügyminisztérium keretében működő Swiss Agency for Development and Cooperationtől (SDC) 65,7 millió forintnyi támogatáshoz jutottak.
 • De 2018 és 2021 között az Európai Bizottság Európai Szomszédságpolitika és a Csatlakozási Tárgyalások Főigazgatósága is  közel 935 millió forinttal támogatta az oktatási alapot.
 • 2016. augusztus 01. és 2019. március 30. között a frankfurti székhelyű KfW Bankengruppe német bankcsoport 735,6 millióval támogatta a REF-t. 2019. január 01. és 2021. augusztus 31. között ugyanettől a német bankcsoporttól már 1,286 milliárd (!) forintot kapott a Roma Oktatási Alap.
 • A német Help Hilfe Stiftung Alapítvány a 2017–2018-as időszakban további 107,6 milliót juttatott el az alapnak.

Romaversitas Alapítvány

A már említett brüsszeli ERGO Network egyik magyarországi tagszervezete a Romaversitas Alapítvány. A Romaversitas romáknak nyújtott oktatási programokkal, képzésekkel foglalkozik, középiskolás cigány fiatalokat készít fel az egyetemre, de külön támogatja a már felsőoktatásban tanulókat is. Célként fogalmazza meg egy erős roma értelmiség kinevelését, amely majd harcolhat az amerikai radikális baloldali narratívából átvett „társadalmi igazságosságért”.

A támogatóik, szövetségeseik között szerepelnek különböző Soros-szervezetek, mint az OSF, a Roma Education Fund, a CEU Romani Studies Program és az Ökotárs Alapítvány. Szintén a támogatók között találjuk az Európai Bizottságot, az osztrák Erste Bankot, a francia Deloitte cégóriást, a német E.ON energetikai konglomerátumot, illetve az amerikai Google-t.

Vezetőség tagjai a következők:

Forrás: Facebook

 • Fedorkó Boglárka ügyvezető igazgató, emberi jogi szakértő, roma feminista aktivista. Diákként ő is részt vett a Romaversitas programjaiban. Saját bevallása alapján az elmúlt 10 évben elsősorban nemzetközi szervezeteknél dolgozott, többek közt migráció, emberkereskedelem, LMBTQ-jogok (a berlini székhelyű, az OSF által pénzelt Transgender Europe nevű NGO) és oktatási esélyegyenlőség témákban. Továbbá 2011 és 2014 között az OSF programkoordinátora volt. 2020-ban négy társával együtt megalapította az Ame Panzh („Mi Öten”) nevű roma kollektívát, amely „hivatalos” feladata az, hogy párbeszédet kezdeményezzen a magyarországi kisebbségeket érő kirekesztő gyakorlatokról. Az Ame Panzh podcastjének egyik beszélgetőpartnere Fedorkó közeli barátja, Márton Joci roma-, meleg- és transzaktivista, ők közösen a cigány transzlobbit próbálják Magyarországon meghonosítani. 2021-ben a roma kollektívát a Társaság a Szabadságjogokért Szabad-díjára jelölték, 2022-ben pedig megkapták a Raoul Wallenberg-díjat.

 

 • Hámori Zoltán operatív igazgató. A Romaversitas 2018-ban csatlakozott pénzügyi vezetőként.
 • Paskó Ildikó oktatási igazgató. Korábban a Beszélő című hetilapnál és a Soros által támogatott TASZ-nál dolgozott, a Romaversitas Alapítványhoz 2006-ban csatlakozott.
 • Az alapítvány kuratóriumának tagjai 2017. augusztus 29-e óta: dr. Dinók Henriett (elnök, Ame Panzh-tag), Horváth Aladár (alapító), Horváth József, Józsa Márta, Kóczé Angéla és Szőke Sándor.

Horváth Aladár
Horváth Aladár Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Horváth Aladár roma aktivista 1990 és 1994 között az SZDSZ országgyűlési képviselő volt, 2002-től a Medgyessy-, 2004-től 2006-ig pedig a Gyurcsány kormány szociálpolitikai tanácsadója. Egy ideig vezette az Országos Cigány Önkormányzatot is.

Kóczé Angéla a CEU Romani Studies Program tanszékvezetője a szintén CEU-s Jelena Jovanoviccsal és másokkal együtt könyvet adott ki a közép-kelet-európai roma nőjogi mozgalmakról 2018-ban. Kóczé korábban az Európai Roma Jogok Központja (ERRC) emberi jogi oktatási programját és a brüsszeli székhelyű Európai Roma Információs Irodát igazgatta. Tagja a Tom Lantos Intézet Tanácsadó Testületének is.

A Kontra információi alapján a Romaversitas évek óta családi-baráti gyűjtőhelyként működik, az alapítvány igazgatói voltak Daróczi Gábor (Daróczi Ágnes Cigányságkutató Intézet-igazgató unokatestvére és egykori baloldali miniszterjelölt, aki azóta Máltán él), átmenetileg volt vezetője Mohácsi Erzsébet, aki a Kanadába „menekült” Mohácsi Viktória volt SZDSZ-es EP-képviselő testvére és Darócziék unokatestvére.

Tehát meglehetősen belterjes csapat vezeti a szervezetet.

És hogy még fokozzuk: Daróczi Gábor felesége Kósa Eszter, aki Kósáné Kovács Magdolna volt MSZP-s miniszter, országgyűlési és EP-képviselő lánya. Kósa Eszter az European Roma Grassroots Organisations (ERGO)-tag Autonómia Alapítvány munkatársa volt. Kósa Eszter testvére, N. Kósa Judit pedig a baloldali Népszavánál újságíró. Erre mondják, hogy családban marad.

Az alábbiakban bemutatjuk, hogy a beszámolói alapján Romaversitas Alapítvány milyen vissza nem térítendő támogatásokat kapott különböző külföldi szervezetektől:

 • A 2020. november 10. és 2021. július 21. közötti időszakban a CEU-t fenntartó Budapesti Közép-Európai Egyetem Alapítványtól több mint 5,3 millió forint; 
 • 2018. július 15. és 2020. augusztus 20. között az Open Society Institute-tól pedig több mint 11 millió forint támogatásban részesült.
 • Három szervezet, az ERGO Network, DG Justice és a Google a 2020. március 02. és 2022. március 01. közötti időszakra egy programra összesen további 18,5 milliót adott a Romaversitasnak.
 • 2020. január 01. és 2020. december 31. között közel 41 milliót kaptak a Roma Oktatási Alaptól. 2019-ben a Roma Oktatási Alap 32,5 milliót, egy másik kétéves projektre pedig 21,7 milliót adott nekik.
 • A 2019-es beszámolójuk alapján a bolgár Centre for the Study of Democracy-tól 5,6 milliót kaptak.
 • Az Open Society Institute Budapest Foundationtől egy projektre a 2018. február 01. és 2019. december 31. közötti időszakra több mint 3,8 milliót kapott az alapítvány.
 • Szintén az Open Society Institute Budapest Foundation ugyanebben az időszakban meg másik projektre 6,4 millió támogatást adott a Romaversitasnak.

Romédia Alapítvány

A Romédia Alapítványt egy kuratórium vezeti, amelynek elnöke Szepesi Dávid. A tagok között szerepel az előző részben már bemutatott brüsszeli ERGO igazgatója, Gabriela Hrabanova csehországi romajogi aktivista. Tag továbbá Asbóth Kristóf, Káló Károly és Kabán Benedek.

A Romédia tevékenységéről túl sokat nem tudhattunk meg, mivel „a nagyobb átláthatóság jegyében” a honlapjukat privátra állították, a hozzáféréshez jelszót kér, amit csak az oldal üzemeltetői és a közeli támogatóik tudhatnak.

 

Az alapítvány beszámolóit így csak a magyarországi bíróságok honlapján tudtuk megtekinteni.

A Romédia 2002-es beszámolójában szerepel kuratóriumi tagként Mohácsi Viktória volt SZDSZ-es politikus, Bársonyné Daróczi Ágnes, az ő férje, Bársony János is. A 2012 és 2020 közötti beszámolókban beküldőként, majd pedig képviselőként szerepel Bársony Katalin Ágnes, aki „egész véletlenül” Daróczi Ágnes és Bársony János lánya.

Bársony Katalin neve persze a Soros-féle ERIAC tagságában is feltűnik. Nem mellékesen Mohácsi Viktória és Bársony Katalin unokatestvérek.

Ezek egy újabb bizonyítékok arra nézve, hogy bizonyos családi körök működtetnek civilnek látszó szervezeteket. Ezeket valójában egy exkluzív társaság irányítja, ahová hétköznapi roma embereknek esélyük sincs bejutni, mivel nem születtek „megfelelő” családokba. Nagyvonalakban ennyit az integrációról.

A beszámolóik alapján a Romédia Alapítvány a következő vissza nem térítendő támogatásokat kapta külföldi szervezetektől:

 • A 2011-es beszámolójukban szerepel 17,8 millió forint támogatás a Soros-féle OSI-tól. Ez a szervezet 2014-ben 16,2 milliót, 2015-ben  16,7 millió, 2016-ban 20,9 milliós támogatást nyújtott a Romédiának  és 2017-ben további  18,5 millió érkezett tőlük. A 2018–2019-es időszakra pedig az OSI 31,2 milliót adományozott a Romédiának.
 • Szintén 2011-ben a CIA által alapított amerikai National Endowment for Democracytól (NED) több mint 4,8 millió támogatást kapott a Romédia. 
 • 2012-ben – többek között – az Alfa Fund, az osztrák Oktatási és Kulturális Minisztérium, a holland és az ausztrál nagykövetség, illetve az OSI 24,6 milliót adományozott a szervezetnek. 
 • A Budapesti Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány a 2011. december 1. és 2021. november 30 közötti időszakra 11,2 milliót adott. 
 • A 2012 január–2013 június közötti időszakra a Romédia 6,2 milliót kapott az OSI-tól egy másik projektre, egy újabbra pedig 2013 április-december között már 9,7 milliót.
 • A 2014-es beszámolóban szerepel egy 14,8 milliós értékű összeg konkrét adományozó nélkül. Rejtélyesen úgy fogalmaznak a beszámolóban, hogy az Egyesült Államok finanszírozta („US Donation”), ezenkívül az amerikai nagykövetség támogatásaként fel van tüntetve 1,5 millió forintnyi dollár. Az US Donation 2017-ben 18,5 millió, 2018-ban közel 18 millió, 2019-ben 25 millió, 2020-ban pedig 13,7 millió volt.
 • A Kulturstiftung des Bundes német kormányzati alaptól 16,1 millió kapott.
 • A National Endowment for Democracy 2014-2015-ra már 14,5 milliós támogatást nyújtott.
 • A 2020-as finanszírozok között megjelenik egy American Independent nevű digitális platform 8,7 milliós támogatással. Az American Independent sajtóorgánumként hivatkozik magára, valójában a Demokrata Párt propagandaportálja.[27]
 • 2020-ban új adományozóként az ERIAC is megjelent, közel 1,8 millióval.

 

 • Szintén akkoriban a holland nagykövetség is adott több mint 2,2 milliót az alapítványnak.

Érdekességként megjegyzendő, hogy a Romédia Alapítványt támogató, a CIA által alapított, amerikai National Endowment for Democracy (NED) a 2022-es választási kampányban 98 ezer dollárral támogatta a Gulyás Márton-féle Partizán baloldali kampánytevékenységét is.

Még szerencse, hogy semmilyen hálózat nem létezik...