Két hét alatt rend lett: így alakult az autólopások száma Magyarországon

Ennyire jól dolgozik a rendőrség, vagy csak kiment a divatból a lopás?

Állandó ellenzéki tombolások tárgya a Fidesz-KDNP 2010-es győzelme utáni híres mondás:

Kettő hét alatt fogunk rendet tenni az ország olyan pontjain, amelyek ma még reménytelennek tűnnek – Orbán Viktor, 2010. április 12.

Bizony, van mit számonkérni és kiforgatni: a két hét már eleve elég ambiciózusan hangzik, az pedig számomra se tiszta, hogy az ország melyik pontjairól lehetett szó, egyszóval a mérhetőség is nehéz feladvány.

Pintér Sándor belügyminiszter pár hónapra rá már kicsit óvatosabban fogalmazott, de mindenképpen sikeresnek minősítette az első időszakot:

A rendőrség számára megfogalmazott célkitűzés megvalósult, eredményt hozott (...)  A rendőri jelenlét megakadályozta, hogy főként a kistelepüléseken, és azokban a falvakban, ahol eddig nem voltak rendőrök, bűncselekmények történjenek.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

De akkor nézzük: mit érzünk, mit látunk mi személyesen (azon kívül, hogy a FIDESZ LOP)? Kezdetnek vegyünk egy nagyon jól ismert, elszomorító jelenséget:

  • az autólopásokat.

Ez olyasmi, amivel élete során talán mindenki legalább egyszer szenvedő félként is találkozhatott. Tehetetlenség, düh, harag, anyagi csőd. Ám ha jobban belegondolunk, az utóbbi években mintha megszűntek volna! Ismeretségi körünkben se tudunk most emlékezni senkire, akinek mostanában ellopták volna az autóját, eközben a 2000-es években volt, hogy fél éven belül két kocsinknak is búcsút kellett mondanunk. Igen, pont 2002 és 2010 között, de hátha erről tényleg nem tehetett az MSZP, csak a körülmények áldozata volt.

És ha elkezdünk utánamenni a számoknak, akkor sejtésünk beigazolódik:

Tíz év alatt tizedére esett az autólopások száma.

2010-ben még 5864 gépjárművet tulajdonítottak el itthon, 2019-ben 896, 2020-ban már csak 540 darabot (ebből 346 személyautó)! Soha ennyire kevés autót nem loptak Magyarországon – legalábbis a számolás kezdete óta.

Hogy ez minek köszönhető? A trend 2014 óta mutat meggyőző csökkenést, pont azóta, amióta a rendőrség speciális egysége szolgálatba állt; egy önálló nyomozócsoportot állítottak fel, külön autólopásokra specializálva. Ők már nem eltűnt autókat köröznek, hanem a szakosodott bűnözői csoportokat veszik célba, és bizony itt is hatékonyabbnak bizonyul a kiváltó ok kiiktatása, mint utólag bottal ütni az autók nyomát.

Elmondva, elolvasva a megoldás egyszerű: véghez vinni biztosan nem. Vagy csak az akarat hiányzott korábban?

Mert – mint tudjuk – a szakértelem került kormányra 1996-ban is, azzal nem lehetett baj.

A Vezess.hu két további lehetséges okot is megemlít: a tulajdonosok is egyre tudatosabban védik az autójukat, de a lopásra szakosodott bandák esetében spekulációk szerint az is előfordulhat, hogy az utóbbi években inkább az embercsempészet irányába mozdultak el.

Bármi lehetséges, én még a rendszerszintű biztosítási csalásokat se tartom kizártnak, ami a múltat illeti, de a lényeg (nézzetek a táblára): a kormány beavatkozása itt is hihetetlen és letagadhatatlan javulást hozott.

Európában, és a régióban is általánosan jellemző a csökkenés, de nem ilyen mértékben. Persze tudjuk: magas volt a bázis! Meg hát: annyira FÉLNEK az emberek, hogy már bejelenteni se merik... 

Ha két hét alatt nem is mindenhol, de tíz év alatt itt is nagyobb rend lett.